Har du lyst til å oppleve et løp litt utenom det vanlige? En helg fylt med til sammen 77 kilometer med løping i svensk skjærgårds-idyll? Sommer varer alltid litt lenger langs Sveriges vest kyst -eller Bästkysten som mange kaller den. Og hvem vil ikke gjerne forlenge sommeren litt når september melder sin ankomst? Hvis dette alene ikke er nok til å overtale deg til å sette Icebug Xperience West Coast Trail på planen din 1-3 september 2023, så skal jeg gi deg 11 gode grunner her.

Foto: Icebug Xperience

Naturen

I løpet av de tre etappene får du oppleve noe av det beste vestkysten har å by på når det kommer til stiløping. Her løper du i vidstrakte klippeområder der isen har finpusset fjellet og etterlatt seg jettegryter og vakre formasjoner. Etappene er varierte. Du får leke deg av sted på fine skogsstier, mellom smale sprekker i fjellet og la beina gå av seg selv over frodig beitemark og på lettløpte kyststier.

Foto: Ian Corless

Havet er hele tiden nært, selv om du ikke alltid kan skue det. På ferden vil du se beitedyr og fugler og mye vakker vegetasjon. Lyngen er på sitt vakreste på denne tiden og farger landskapet lilla. Flere steder løper du på smale stier hvor grenene har flettet seg inn i hverandre og dannet grønne tuneller.

Foto: Ian Corless

Et event for alle

Synes du det høres for langt ut å løpe 75 kilometer på 3 dager? På Icebug Xperience kan du velge om du skal delta i løpe, løpe/gå eller gå klassen. De tre forskjellige klassene har ulik starttidspunkt og du treffer garantert noen som er på samme nivå som deg. Dette løpet er like gøy for deg som er ute etter å konkurrere og deg som bare vil være ute på tur og oppleve fin natur sammen med mange andre likesinnede mennesker.

Foto: Ian Corless

Løypa er også veldig variert og dette er et løp hvor asfaltløpere og terrengløpere kan møtes på halvveien. Her er stiene for det meste lettløpte og det er flere strekk på grusvei, asfalt og brygge. Det er kupert, men bakkene er aldri veldig lange og det er svært få partier hvor det ikke er mulig å løpe. Her finner du også et svært internasjonalt startfelt. Det er tydelig at løpere fra både fjernt og nært tiltrekkes av dette unike løpe-eventet.

Foto: Ian Corless

“Not racing is almost encouraged, this I love. Take the time, enjoy the terrain, enjoy the experience and if you wish run, if you’d like to mix it up, walk and run. If either of those are too much, just walk”.

Ian Corless

Kidscamp

Er du en av dem som har familie og alltid får litt dårlig samvittighet over å bruke helgene på løp istedenfor kvalitetstid med familien? På Icebug Xperience kan du få i pose og sekk. Hvert år arrangeres det en egen Kids Camp for barn mellom 6 og 14 år. Mens foreldrene løper løp, fisker barna etter krabber på brygga, speider etter snøleoparder i dyreparken og lærer å seile. Kids Camp avsluttes selvfølgelig med et eget barneløp.

Foto: Ian Corless

Faren er stor for at du allerede i bilen på vei hjem fra Sverige, får spørsmål fra baksetet om når dere skal reise tilbake. Det er nemlig ikke bare de voksne som drar hjem fra Icebug Xperience proppfulle av gode minner og nye venner.

Foto: Ian Corless

«Det var gøy å være på Kids Club. Vi lekte masse, laget bål og grillet pølser. Jeg så røde pandaer i dyreparken og fikk prøve å seile. Også spiste vi masse is og løp  barneløp og fikk medalje. Jeg håper vi kan dra tilbake neste år!»

Håkon 8 år

Dra sommeren litt lenger

Vestkysten, eller «bestkysten» som den gjerne kalles er kjent for å ha en litt lenger sommersesong. Selv om løpet foregår i månedskiftet august/september er det stor sjanse for at du får noen behagelige sensommerdager med sommerlige temperaturer og muligheter for å ta deg et bad og henge på stranden etter at du har kommet i mål.

Foto: Ian Corless

Det sosiale

Har du lyst på noen nye løpevenner? På Icebug Xperience blir du garantert kjent med noen nye mennesker som deler din interesse for løping. Her sitter highfives’ene løst både på startstreken og på målstreken og det er lett å slå av en prat underveis i løypa også.

Det fine med et arrangement som går over tre dager er at du rekker å bli bedre kjent med folk enn når du løper et løp som bare går over en dag. Du vil også legge merke til gjensynsgleden til deltakere som møtes igjen, for dette er et løp som folk velger å komme tilbake til år etter år.

Foto: Icebug Xperience

Gode tilbud

På brygga ved Ramsvik Stugby og camping setter Icebug opp et telt med utsalg av sko og utstyr. Her er det mange gode tilbud og du kan få gjort noen skikkelige kupp både på løpesko og fritidssko. Du får også bra tilbud på andre produkter som gels og barer. Eller hva med å slenge seg ned på massasjebenken en halvtimes tid? Icebug har også sko til utlån slik at du kan teste skoene skikkelig på stien før du kjøper dem.

Foto: Ian Corless

Svensk skjærgård-idyll

Små hvite trehus omgitt av hager fulle av epletrær – tunge av mode epler. Båtbrygger og havnepromenader. Måkeskrik og treskuter som tøffer av sted igjennom trange smug og lange kanaler med små, fargerike sjøboder langs kanten.

Foto: Ian Corless

Sveriges vestkyst er proppfull av skjærgårdsperler. Her blir du minnet på barndommens sommerferier langs kysten med krabbefisking fra brygga og leking i strandkanten. Transporten tilbake til Ramsvik foregår to av dagene på en liten treskute. Et av høydepunktene er faktisk båtturen tilbake etter dag 2. Da du får en flott sightseeing tur gjennom Soten-kanalen etter at du har gjennomført løpets lengste etappe.

Gjennomført bra

Dette eventet er så gjennomført! For deltakerne oppleves det som om alt går på skinner. Transporten til start eller fra mål, lunsj ved målgang, matstasjonene, utdeling av startnummer, merking av løypa – det er til og med kilometermerking for hver andre kilometer i løpet! Her er det mange funksjonærer som er i sving for å gjøre dette til en fantastisk bra opplevelse både for store og små. Alle du møter på smiler og løypevaktene heier deg videre og har alltid noen oppmuntrende ord å komme med.

Foto: Ian Corless

En (sen)sommer leir for voksne

Løpingen er bare en del av Icebug Xperience West Coast Trail. Badingen fra bryggekanten, spontane grillfester, iskremspising og lystige samtaler om løping og livet generelt rundt et campingbord er en like stor del av helgen. Her vil du kunne dingle med beina fra brygga både før og etter løpe og det er mange som hopper i havet etter at de har løpt i mål. Eller som avslutter dagen med et forfriskende kveldsbad.

Foto: Ian Corless

Mange av de voksne blir også med på krabbefiskingen på ettermiddagen- tenk, det kan være like spennende å få den største krabba på klypa når du er 35 år som da du var 8…

Foto: Ian Corless

Frister det mer med en yogatime på stranden i solnedgangen er det også mulighet for det. Eller hva med å få med seg et inspirerende foredrag om løping, utstyr eller andre nyttige temaer?

Du velger også selv hvilken standard du vil ha på overnattingen. På Ramsvik Stugby og camping kan du velge små stuer med eget bad og kjøkken og plass til hele familien, små hytter med plass til en til to personer eller å campe i eget telt. Det er også mulig å kombinere Icebug Xperience helgen med et Spa opphold på spa hotellet Vann, men da får du litt lengre reisevei til og fra start og målområdet.

Foto: Ian Corless

«Icebug West Coast Trail er mye mer enn et race. Alt fra peppen før start til lunsj og bading i mål – for ikke å glemme stemningen i Race Village om kvelden – var med på å gjøre West Coast Trail til en virkelig magisk opplevelse utenom det vanlige»

Cecilie @running_cille

Verdt prisen

Prisen for dette stage racet er utrolig bra om du skal sammenligne med lignende arrangementer. Er du tidlig ute kommer det på under 2500kr og da har du transport til og fra start/mål, t-skjorte i ull og lunsj hver dag inkludert. Her har du også mulighet til å velge hvor dyrt du vil bo. Å campe i telt og stå for matlagingen selv er det rimeligste alternativet, men selv om du går for en oppgradert hytte som du deler med familie eller venner vil du fortsatt komme rimeligere ut av det enn en hotell-weekend i storbyen.

Foto: Ian Corless

10 års jubileum

2023 blir ekstra spesiell! Da feirer nemlig Icebug Xperience West Coast Trail 10 år og ryktene sier at det vil være ekstra mye gøy som skjer under årets Icebug Xperience. Hva arrangøren har i skjorteermet er uvisst enda, men fra mine tidligere erfaringer med Icebug Xperience, så vet jeg at det betyr at dette blir mye kult som du absolutt ikke vil gå glipp av. Jeg gleder meg til å få vite mer om hva årets ekstra spesielle løpshelg i Bohuslan vil by på.

Vil du lese om min første erfaring med løpet? Da kan du lese innlegget mitt fra Icebug Xperience West Coast Trail 2019 her.