Vinteren er fin, men på en kald og grå vinterdag er det lov å drømme seg bort til sol og sommer. Er du også en av dem som allerede har begynt å planlegge sommerens eventyrlige reisemål? Her er en av mine feriefavoritter for en aktiv ferie. På 1800 meters høyde, omgitt av høye fjell på alle kanter, lengst nord i Lombardia og helt på grensen til Sveits finner du et isolert og alpint Italiensk ferieparadis. Her får du 10 gode grunner til hvorfor Livigno er det perfekte feriestedet for løpere.

1. Naturen

De italienske alpene har høye og dramatiske fjell og grønne daler. På vei opp fjellene får du gjerne lange strekk med frodig blomstereng før det går over til boldt fjellterreng. Uansett om du er nede i dalen eller oppe på en fjelltopp er det noe vakkert å hvile øynene på. Her kan du få alt fra snille toppturer med god utsikt uten høydeskrekk til via ferrata og smale fjellrygger som gir deg et skikkelig magesug.

©iancorless

2. Maten

Italienere kan mat og vin. Og hva er vel bedre for en sulten løper enn å kunne nyte et herlig karbofylt måltid etter en lang løpetur i fjellet? I Livigno er maten påvirket av de matvarene som produseres i området. Her er ost en av de viktigste ingrediensene i matlagingen. Ulike former for pasta med kremet soppsaus, nøtter eller bare ulike typer av ost er typisk. Her får du også mange deilige retter med viltkjøtt. Til dessert får du de klassiske rettene som Tiramisu og Gellatia, men her får du også servert nydelig Strudel, som kanskje ikke er like typisk for det Italienske kjøkkenet.

3. Prisen

Livigno er tollfritt, så her kan du gjøre noen skikkelige bra kjøp på alt fra parfyme til bensin. Siden Livigno er et sted som tiltrekker seg mange aktive mennesker er det mange sportsbutikker her. Alt du måtte ønske deg til terrengløpeferien kan du altså få svært billig her, så ikke fyll kofferten for full når du drar hjemmefra. Et tips er å gå for de italienske merkene som Scarpa, La sportiva og Gipron. Her er det mange hundre kroner å spare.

4. Livigno skymarathon

Deltar du på løp for å oppleve nye steder? Eller reiser du kanskje nye steder for å oppleve nye løp? Uansett er Livigno skymarathon et løp verdt å sette opp på ønskelisten din.

©iancorless

Det 34 kilometer lange løpet byr på ikke mindre enn 2700 høydemeter og tar deg opp til topper på 3000 meters høyde. Løpet går til tider over noen svært luftige rygger og via ferrata strekk med kjetting. Dette er en real utfordring for deg som vil ta løpingen til nye høyder (bokstavelig talt).

©iancorless

Synes du 34 kilometer og 2700 høydemeter blir litt i heftigste laget? Da kan du melde deg på Livigno Sky trail som med sine 17 kilometer og 1000 høydemeter er en langt snillere variant. Livigno Sky Trail er heller ikke luftig på samme måte som Sky marathonet og tar deg heller ikke like høyt opp.

Vil du lese mer om Skyrunning? Sjekk ut blogg-posten min om Skyhøy løping!

Bonus tips:

Har du lyst til å løpe Livigno Sky Marathon, men er redd for at det skal være for luftig? Du kan teste ut løypa på forhånd sammen med en guide! Da kan du prøve ut de tekniske partiene på en sikker måte i et roligere tempo. Og kanskje er det ikke like skummelt som du hadde trodd det var?

©iancorless

5. Høyden

Oppholder du deg i Livigno over en stund får du flere goder med på kjøpet. Her kan du sove på 1800-2000 meters høyde og trene på 3000 meters høyde. Høydetrening brukes av idrettsutøvere på elitenivå for å øke utholdenheten i forkant av viktige konkurranser. Ved opphold i høyden øker kroppen produksjonen av røde blodceller og innholdet av hemoglobin i blodet som gjør at blodet kan frakte mer oksygen rundt i kroppen. Bare husk at oppholdet i høyden ikke vil gi en evigvarende effekt og at du derfor må time oppholdet i høyden i forkant av konkurranser hvis det er hovedmålet. Om du ikke trener til en spesiell konkurranse vil du likevel nyte godt av noen uker hvor alt av løping kjenner veldig lett ut i ukene etter at du har returnert til lavere strøk.

©iancorless

6. Aktiv ferie  

Livigno er et 356 dagers paradis for de som liker å være i aktivitet. Her er det aktiviteter for enhver smak året rundt. Skulle du ha lyst til å variere dagene litt kan du leie sykkel og sykle på sykkelstier som svinger seg ned langs fjellsidene eller lek deg i klatresele og ZIP lines over ville elver og langs smale stier.  

©iancorless

7. På grensen

Bo i Livigno, få med deg Sveits på kjøpet. Livigno ligger så nær grensen til Sveits at telefonen innimellom bytter over til Sveit når du beveger deg i fjellene som ligger på grensen. Det er også en kort kjøretur over til Sveits dersom du har lyst til å ta en svipptur innom Sveits i løpet av ferien din.

©iancorless

8. Gjestfriheten

Livigno er kjent for sin gjestfrihet og byen er full av små hoteller og gjestehus hvor du vil bli tatt godt vare på gjennom oppholdet ditt i Livigno. Det er ofte små familiebedrifter hvor du får følelsen av å være en del av familien. Turismen er viktig for innbyggerne i Livigno og vennligheten du møtes med kjennes ekte ut. Har du halvpensjon på hotellet du bor på vil du gjerne møtes av det samme vertskapet både til frokost og til middag og de gjør alt de kan for å gjøre oppholdet behagelig for deg. Bli ikke overasket dersom de allerede på dag to har lært seg dine frokostrutiner og kommer med både Cappuccino kopp nummer en og nummer to uten at du trenger å be om det.

©iancorless

9. Klimaet

Sommermånedene kan fort bli i varmeste laget i Italia, men i Livigno får du behagelig treningstemperatur selv oppe på de høye toppene i sommermånedene. Temperaturen nede i dalen kan bli god og varm, på tross av at du befinner deg på nesten 2000 meters høyde, men beveger du deg litt opp i fjellet vil du gjerne kjøles ned av vinden.  Men husk at Livigno ligger høyt og været i fjellene kan skifte raskt. Regn og tordenbyger på ettermiddagene er ikke uvanlig og det kan fort bli kjølig på 3000 meters høyde.

©iancorless

10. Barne- og familievennlig

Har du lyst til å kombinere familieferien med løpeferie? Livigno passer like bra for de små som de store. Det er mange aktiviteter å ta med barna på, både i fjellet og nede i dalen. Fjellturer, klatreparker, gårdsbesøk, padleturer og barneklubb for barn mellom 3 og 11 år! Å ha en barneklubb hvor barna kan gjøre morsomme aktiviteter mens du tar deg en løpetur i fjellet før dere kan finne på en morsom felles aktivitet etterpå må vel være drømmen for de fleste løpere som har barn.

Hvordan kommer du deg dit?

Fly til Milano eller Bergamo

Fra Bergamo tar det 3,5 timer å kjøre hvis du leier bil.

Eller du kan ta tog og buss fra Milano.

All photos copyright www.iancorless.com all rights reserved.