av Runner's World Norge / Foto: Hilde Johansen/Springtime | mai 3, 2022
Sikre deg en kanonavslutning på løpesesongen! Siste uka i oktober kan du være med Runner’s World og Springtime på en uforglemmelig treningsuke på Algarve-kysten.
Runner’s world og Springtime tilbyr to treningsuker i Portugal hvert år – en på våren og en på høsten. Neste tur ut er 22. til 29. oktober, og som vi gleder oss!
Nå kan du sikre deg plass til en uforglemmelig løpeuke i sola. Her er litt info om hva du kan forvente deg.
Hvis du tenker at “dette er helt sikkert kun for supermosjonister i knallform, jeg hører ikke hjemme på treningsleir”, tenk om igjen!
Denne løpeuka er for absolutt alle som liker å være i aktivitet. Alle øktene er nivådelt i mange ulike grupper etter deltakernes nivå og fartspreferanser – så her er ingen for raske eller for trege.
Hvor?Monte Gordo, sør-øst på Algarvekysten i Portugal.
Når? 22. til 29. oktober 2022
Hva?En uke fylt med løping, annen trening, nye bekjentskaper, faglig påfyll, god mat, masse opplevelser.
RWs søsterselskap Springtime har arrangert løpsreiser siden 80-tallet. I mange år har Monte Gordo på Algarvekysten i Portugal vært en av de faste destinasjonene.
Her bor vi på strandhotellet Dunamar og har tilgang på det som må sies å være blant Europas beste treningsfasiliteter – særlig for løpere.
Morgenjoggen legges til den milelange, hardpakkede stranda i soloppgang.
Ettermiddagsøktene legges til naturreservatet rett ved hotellet. Her er det mange kilometer med lettløpte grusveier.
I tillegg byr området på lengre asfaltrunder med mye fint å se på, og friidrettsbanen ligger 2,38 kilometer unna hotellet – perfekt oppvarmingsdistanse.
En dag i løpet av uka tar vi buss en liten halvtime inn i landet, og løper langturen i et mer kupert og frodig område.
Treningsukene i regi av Springtime fungerer slik at du alltid kan velge blant et bredt spekter av treningsøkter – selv under en temauke som løpeuka.
Nede på stranda har Springtime en egen stor platting hvor dans, yoga og styrkeøkter holdes. Andre økter skjer i sanda eller på gresset utenfor hotellet.
Energipåfyll
Ja, det er mye trening å velge blant på disse ukene – opp mot ti økter daglig, med alt fra kettlebelltrening og sirkeltrening til dans og løping. Men, du velger helt selv hvor mye og hva du ønsker å være med på.
I tillegg er det lagt opp til mingling på strandbaren, felles frokost og middag, og flere foredrag fra dyktige folk om kvelden.
Med andre ord; energipåfyll både for hodet og beina.
Du styrer tempoet for uka helt selv – både tempoet på løpinga og frekvensen på antall økter. Det er nok av tid til både en dukkert i havet og et glass sangria ved bassenget.
I tillegg til en drøss svenske instruktører, blant annet flere fra den svenske RW-redaksjonen og gjeng fra Team Stockholm Maraton, vil det også være med tre norske løpere, to av dem fra RW-redaksjonen.
Redaktør Sara Skarabot Pedersen og spaltist Askild Vatnbakk Larsen er mer enn klare for en løpeuke i sola, og ser fram til en sosial og energisk uke i Portugal.
Med oss har vi også et langløperalibi, Hilde Johansen, også kjent som UltraHilde. Hun kjenner hver krik og krok av stier, veier – og omveier i Monte Gordo-området.
RW-redaktør Sara Skarabot Pedersen (til høyre) er med som instruktør til høsten. Her fra en rolig langtur med noen av vårens deltakere.Hilde Johansen (foran) er med som instruktør til høsten. Her fra vårens løpeuke i Monte Gordo.Askild Vatnbakk Larsen (til høyre) skriver fast om idrettsvitenskap i Runner’s World, og deler mer enn gjerne av sin kunnskap under løpeuka i Portugal.
For absolutt alle
Kan man reise alene på en slik løpeuke?
Svaret er ja. Mange reiser alene, men føler seg ikke alene. Springtime har rundt 30 plasser for norske deltakere, og cirka 100 plasser for svenske deltakere. Vi som reiser fra Norge blir godt kjent allerede på bussen fra Faro flyplass til hotellet, og blir som en storfamilie på tur sammen. Gi det en halv dag, og du har (løpe)venner for livet.
Må man være i superform for å delta på løpeuka?
Svaret er nei. Alle øktene nivådeles etter form og preferanser fra deltakerne. Vi har en haug med dyktige instruktører som sørger for at alle er ivaretatt. Lengden på øktene og hvor mange økter du vil være med på er helt opp til deg.
Les hvordan en tidligere deltaker, Astrid, oppsummerer det på sin instagram-profil etter en uke med RW og Springtime høsten 2021:
En etterlengtet, fullspekket løpesesong står på trappene. Her er noen av løpene du kan velge blant i ukene framover.
Jo da, vi fikk klemt inn noen konkurranser i fjor også, men nå er vi liksom ordentlig i gang. Hver helg denne våren arrangeres en rekke løp, over hele landet. Det er akkurat slik vi liker det.
Har du ikke planlagt vårsesongen enda? Her er et knippe løp du kan velge blant i mai måned:
Stadionmila – 7. mai
10 000 meter mosjonsløp med mulighet til å se eliten fyke av gårde etterpå. Proft opplegg og paddeflatt. Hvem sier vel nei takk til 25 runder på stadion i Kristiansand?
Her får du flust av distanser i en av landets vakreste byer. I tillegg til Jugendjogg på cirka 5 km, arrangeres det også 10 km, halvmaraton og maraton i ei rundløype på 10 sentrumsnære kilometer.
Det høres unektelig morbid ut, og vi digger konseptet. Det er første gang dette løpet arrangeres – et 80 kilometer self supported løp rundt og i Oslo. Løypa er variert og tar deg forbi både hellige og mindre hellige steder, deriblant to kapeller og fem gravlunder. Få plasser igjen, run or die!
Dette er et virtuelt veldedighetsløp som går samtidig over hele verden. Startkontingenten går uavkortet til forskning på ryggmargskreft. Med appen Wings for Life World Run kan man delta uansett hvor man er. Alle starter å løpe samtidig, men det er ingen mållinje: I stedet begynner en virtuell bil å kjøre 30 minutter etter start, og man er ferdig idet man blir tatt igjen. I Wings for Life World Run-appen blir man oppdatert på hvor langt unna bilen er, og når man blir tatt igjen.
Ryeløpet arrangeres for 12. gang i år, og arrangøren kaller dette et av Oslos vakreste løp. Det kontrollmålte 5-kilometersløpet har start og mål ved Paradisbukta ute på Bygdøy. I tillegg arrangeres et barneløp på cirka 1 kilometer.
– Jeg er vel ikke helt objektiv når jeg sier at det å løpe i skogen rundt Paradisbukta på Bygdøy er en av de vakreste løypetraseene i byen og at Oslo trenger dette løpet, ler arrangør Andreas Tinglum.
Dette løpet skilter med å være Norges vakreste halvmaraton. Løypa går fra Flom og tar seg opp til Vatnahalsen hotell. Ikke den flateste løypa, akkurat, men vakkert, det er det!
I Oslo Løpsfestival kan du velge blant åtte forskjellige løp i hovedstaden. Hvert løp varer i cirka ti dager, og du bestemmer selv når du vil løpe. Du får tilsendt startnummer med tidtakingschip, og løypene har solcelleddrevne tidtakingsbokser i start og mål. Løp alene eller sammen med andre, delta i solo-, duo-, eller trio-klassen. Den siste søndagen i hvert løp, arrangeres fellesstart klokka 12.00.
Ute på Fornebu kan du løpe i flate løyper og velge blant flere distanser: 3 km, 5 km, 10 km og barneløp. Er du ekstra gira kan du velge Fornebutrippelen.
Norges største ultraløp, Norges mest miljøvennlige løp. Kanskje Oslos fineste løp. Og, distanser for alle: 80 km, 50 km, 31 km, 21 km og en flat 10-kilometer. Målgang og god stemning for alle på Vippa. Dette bør du få med deg.
Enten du har sluppet opp på treningsrutinene og trenger litt struktur, mistet motivasjonen, eller bare rett og slett trenger litt krydder og forandring i treninga di – her er åtte enkle grep.
Isabel Aarnes, jenta som alltid ble valgt sist i gymtimene som barn, løper sin hundrede maraton i oktober. Det feires med å invitere til et egetarrangert løp!
Ekteparet Mari Fenre og Tobias Dahl Fenre er begge tatt ut til VM i terreng- og fjelløping som starter i Innsbruck i dag, 6. juni. Her får du et innblikk i alt fra treningen deres til mentale strategier og skovalg.
Som første norske kvinne deltar Gabriella Mathisen denne uken på verdens mest fientlige løp, Jungle Ultra, gjennom Amazonas. Fortiden hennes har gjort henne råere, klokere og sterkere.
De beste øktene er faktisk de du gjennomfører, uansett hvor mange minutter de består av. Løp heller fra tidsklemma med disse øktene på 25 minutter eller mindre.
Trenger du litt variasjon i treningen, eller et alternativ om du ikke har tredemølle tilgjengelig og utendørs løping ikke er aktuelt? Hoppetau er gøy, effektivt og har faktisk en ganske høy overføringsverdi til løpetrening. Her er noen tips for å komme i gang.
Alternativ trening er bra på mange måter: Du fordeler belastningen slik at den blir mindre ensidig, og minimerer risikoen for skade. Ikke minst er variasjon en motivasjon for mange av oss, for å unngå å gå lei monotone økter.
Av og til befinner vi oss i situasjoner der den vanlige treningen er vanskelig å gjennomføre. Dårlige vær- og føreforhold, stengte treningssentre eller liten tilgang på møller kan hindre deg fra å få gjennomført den planlagte økta.
På reise kan det også være begrenset med tid og plass til å få trent systematisk og effektivt.
Hoppetau er en treningsform som er perfekt for løpere sånn sett. Det krever liten plass, og trener mange av de samme egenskapene som man trenger til løping.
Artikkelforfatter Kjartan Bjørkvold er en av Norges fremste eksperter på hoppetau. Foto: Tarjei Krogh
Overføringsverdi
Hoppetau og løping har noen fellestrekk, særlig om du lærer deg å hoppe tau med annethvert ben. Bevegelsene er ganske like, og kan lett varieres for å treffe akkurat der du trenger litt ekstra fokus.
Leggmuskulaturen får kjørt seg mest, spesielt om du hopper med to ben eller gjør eksplosive dobbelthopp. Dette er styrke som kommer godt med for ankelstabilitet og fraspark/demping når du løper.
En oppreist kroppsposisjon og kortest mulig kontakt med bakken for hvert steg gjelder like mye i løping som i hoppetautrening.
Stabilisering med kjernemuskulaturen, kontroll over pusten og en avslappet overkropp er andre stikkord å tenke på både for løpere og hoppere.
Det aller mest relevante og direkte overførbare mellom hoppetau og løpetrening er utholdenhetseffekten – man kan jobbe med ulike pulssoner og energisystemer (anaerobt og aerobt). Noen økter kan kopieres direkte fra løp til hoppetau, for eksempel 60 minutters langkjøring eller 45/15-intervaller.
To grunnteknikker
For å få utbytte av hoppetau som treningsform, trenger du egentlig bare å mestre de to grunnleggende teknikkene: grunnhopp med to ben, og løpesteg med annethvert ben. Hva vil det si å mestre teknikkene? At du lett kan hoppe 100 hopp uten feil hver gang du prøver.
Prinsippene bak en hoppetauøkt
Hva er det du trenger å trene på eller motiveres av? Skal du jobbe i spesielle pulssoner, eller gjøre spesifikke intervaller? En hoppetauøkt kan bygges opp på akkurat samme måte som en løpeøkt.
Er du typen som trener mer etter dagsform og inspirasjon, er det fullt mulig å hoppe mer instinktivt også, og bare ha det gøy med hoppetauet.
Plukk en av øktene fra eksemplene, eller lag en selv!
Slik trener du med hoppetau:
Oppvarming
Hensikten med oppvarmingen er å bli klar til selve økta. Her er målet å bli komfortabel med hoppetauet slik at du kan hoppe med god flyt og uten for mange feil i hoveddelen av programmet.
Hopp rolig og avslappet, og jobb gradvis inn ulike teknikker, fartsforandringer og retningsforandringer. Etter tre oppvarmingsrunder på 1–3 minutter bør du være god og varm, og teknisk er du så klar som du blir denne dagen.
1
Økt 1: Sprinttesten
Hopp så fort du klarer i 30 sekunder og tell antall hopp. Ta en god pause mellom settene, minst ett minutt. Gjør 3–6 forsøk med grunnhopp og 3–6 forsøk med annethvert ben. Dette er en fin test å gjøre av og til for å se hvor god du har blitt. Over 100 hopp på 30 sekunder er ganske bra!
2
Økt 2: Fartslek
Hopp i 5 minutter av gangen, og repeter 3 ganger med 1 minutts pause. Hopp rolig, og varier så mye du kan mellom ulike teknikker og hopp i ulike retninger. Innimellom legger du inn en 10 sekunders sprint med løpesteg før du hopper rolig videre.
3
Økt 3: 1-2 kombinasjon
Hopp fire ganger med grunnteknikken og fire ganger med annethvert ben. Hold denne rytmen gående i 3 minutter, ta ett minutts pause og fortsett. Hopp så fort at du holder en puls som er passe utfordrende. Gjør mellom 4 og 10 runder.
Avslutning
Etter at hoveddelen av økta er unnagjort, ønsker du bare å roe ned pulsen og å få ut eventuell syre av muskulaturen. Nå kan du godt legge bort hoppetauet, og heller jogge rolig ned, riste løs og bevege deg rolig rundt på plassen du har.
Treningsglede og mestring
Noen grunnleggende forutsetninger for å få mest mulig ut av hoppetuøktene er listet opp her:
Riktig utstyr teller
Akkurat som det er forskjell på ulike tredemøller og løpesko, er det også forskjell mellom ulike hoppetau.
For best mulig utbytte av treningen bør du unngå et tungt hoppetau. Disse er ikke raske nok for løpsspesifikk hoppetautrening. Unngå også tynne stålkabler, disse er litt for lite allsidige og fleksible for de fleste.
Og for all del – ikke rask med deg et hoppetau fra lekebutikken.
Kjøp et godt hoppetau, så har du mer glede av treningen. Det du bør se etter er en kabel av PVC (myk plast) og helst ganske lette og tynne håndtak. Disse hoppetauene har de egenskapene du ønsker deg: allsidighet, fleksibilitet og fart. Gode hoppetau krøller seg heller ikke om du har lyst til å leke litt med krysshopp eller andre triks.
Viktig å tilpasse lengden
Med riktig lengde på hoppetauet får du det gøy på trening og unngår unødig frustrasjon. Et tau som er for langt blir tregt og uhåndterlig, men er det for kort blir det mye vanskeligere å hoppe med.
Hvordan finner du riktig lengde? Stå på tauet med én fot og strekk det opp langs kroppen. Mål toppen av håndtaket for å finne ønsket lengde.
Nybegynnere kan ha det helt opp til toppen av skulderen, men for de fleste er armhulen et godt målepunkt.
Begynner du å bli god og vil ha skikkelig fart på tauet, kan du gå ned til brystet og enda lenger ned på ribbena.
beenhere
Teknikktips
● Ikke hopp for høyt. Hoppetauet er bare noen millimeter tykt, du trenger bare å hoppe akkurat høyt nok til å komme over tauet. ● Hold håndtakene lett og ledig, med tommelen på toppen og de andre fingrene rundt. Pek håndtakene litt frem og utover, litt nedenfor hoften. ● Sving først og fremst med håndleddet, ikke gjør bevegelsen med hele armen. Albuene bør være ganske tett inntil kroppen. ● Som i løping: ha en strak holdning og se rett frem. Land på forfoten og bruk minst mulig energi per hopp. ● Frekvens: Cirka 2,5 hopp i sekundet er et godt utgangspunkt.
Hvilke sko er best for hoppetau?
Et par gode løpesko er det perfekte valget for hoppetautrening. Bruk et par som ikke har så grove spor eller knotter i yttersåla, så unngår du at tauet fester seg under sålene. Tilpass gjerne skoene litt til underlaget og erfaringsnivået ditt. En lett intervallsko er det beste valget for de fleste, men er du nybegynner eller underlaget er veldig hardt, kan du velge en sko med litt mer demping.
Valg av underlag
Det er ikke alltid man kan velge det perfekte underlaget. Men har du tilgang på en løpebane, et sportsgulv i gummi eller en treningssal med tregulv er disse perfekte å hoppe tau på.
Det viktigste er at det er flatt og jevnt, og at du har minst et par meter i alle retninger.
Hopper du utendørs kan asfalt være et fint underlag, men det sliter mer på hoppetauet. Unngå gress, grus eller gulv med store sprekker.
Start forsiktig
Ikke overdriv i begynnelsen. Hopp korte økter og bare hopp et minutt av gangen før du tar pause. I begynnelsen er målet å trene med kvalitet for å mestre teknikkene, og å venne kroppen til de nye belastningene.
beenhere
Flere teknikker for mer variasjon
Det er gøy å variere treningen med flere teknikker. I tillegg gir det muligheten for enda mer variert og spesifikt treningsutbytte.
Noen varianter du kan prøve: høye kneløft, hoppe to ganger på hvert ben eller å hoppe i ulike retninger.
Om artikkelforfatteren Kjartan Bjørkvold er personlig trener med spesialisering innen hoppetau. Han driver nettsiden Jumprope.no, Youtube-kanalen Jump Rope Tips og Instagram-kontoene @jumpropeno og @jumpropetips for å motivere flere til å hoppe tau. Han er for øvrig ivrig løpemosjonist, har jobbet som bokseinstruktør og jobber ellers med å fremme et plantebasert kosthold.
Enten du har sluppet opp på treningsrutinene og trenger litt struktur, mistet motivasjonen, eller bare rett og slett trenger litt krydder og forandring i treninga di – her er åtte enkle grep.
Isabel Aarnes, jenta som alltid ble valgt sist i gymtimene som barn, løper sin hundrede maraton i oktober. Det feires med å invitere til et egetarrangert løp!
Ekteparet Mari Fenre og Tobias Dahl Fenre er begge tatt ut til VM i terreng- og fjelløping som starter i Innsbruck i dag, 6. juni. Her får du et innblikk i alt fra treningen deres til mentale strategier og skovalg.
Som første norske kvinne deltar Gabriella Mathisen denne uken på verdens mest fientlige løp, Jungle Ultra, gjennom Amazonas. Fortiden hennes har gjort henne råere, klokere og sterkere.
De beste øktene er faktisk de du gjennomfører, uansett hvor mange minutter de består av. Løp heller fra tidsklemma med disse øktene på 25 minutter eller mindre.
En uke med fysisk inaktivitet har tilsvarende effekt på vår mentale helsetilstand som en uke med dårlig søvn, ifølge ASICS. Men, studien viser også at det er svært lite trening som skal til for å gi oss et mentalt løft.
ASICS-studien Mind Race viser for første gang hvordan fysisk inaktivitet påvirker vår sinnstilstand.
Mind Race er et ASICS-eksperiment hvor personer som trener regelmessig, satte sin vanlige treningsrutine på pause i en uke. Påvirkningen dette hadde på deres mentale tilstand viste seg å være tilsvarende som en uke med dårlig søvn, hvor deltakerne rapporterte 23 % økning i tankekjør.
Heldigvis viser resultatene fra ASICS’ Uplifting Minds Study, som involverer tusenvis av deltakere fra hele verden, at det kun kan være nødvendig med 15:09 minutter med fysisk aktivitet for å løfte sinnstilstanden vår – selv etter perioder med inaktivitet.
En uke med inaktivitet har mye å si
Professor Brendon Stubbs, en ledende forsker innen bevegelse og sinnet, overvåket State of Mind-resultatene til friske deltagere som gikk med på å sette sine vanlige treningsrutiner på pause i en uke.
Resultatene er svært betydningsfulle, og viser at både den kognitive og emosjonelle helsetilstanden til deltagerne ble påvirket. Når aktive mennesker sluttet å bevege seg, falt selvtilliten med 20 %, positiviteten falt med 16 %, energinivået falt med 23 % og evnen til å takle stress ble redusert med 22 %.
Etter bare en uke uten trening falt deltakernes totale State of Mind-score gjennomsnittlig med 18 % – en nedgang fra 68 på en skala på 100 når de var fysisk aktive, til en middelmådig 55 av 100.
Bare 15 minutter med aktivitet
Men det finnes gode nyheter. Deltakerne ble overvåket da de returnerte til sitt vanlige treningsregime, og alle opplevde umiddelbare forbedringer i sinnstilstanden.
Dette viser hvor raskt de negative effektene av inaktivitet kan reverseres.
Professor Brendon Stubbs analyserte også data fra tusenvis av mennesker som har deltatt i ASICS’ pågående Uplifting Minds Study siden juni 2021.
Studien bruker banebrytende teknologi for å etterligne EEG og fange opp hvilken effekt trening har på folks sinnstilstand. Data fra flere ulike idretter og på tvers av regioner, viser at kun 15.09 minutter trening har en betydelig påvirkning på vår mentale tilstand.
– Vi vet at trening er bra for vår mentale helse, men effekten av hvile og det å gjenoppta trening etterpå er ikke like tydelig. Nå, takket være ny teknologi og bidrag fra tusenvis av mennesker, har vi klart å finne ut hvor mye trening som er nødvendig for å utløse et positivt mentalt løft, sier Professor Brendon Stubbs i en kommentar til resultatene av studien.
Denne studien viser at når man gjenopptar regelmessig trening etter en hvileperiode, vil sinnstilstanden raskt returnere til der den var før man stoppet treningen.
– Vår grunnleggende filosofi er bokstavelig talt i navnet vårt, Anima Sana In Corpore Sano eller Sound Mind in a Sound Body. Vi tror at vårt fokus på fordelene med sport og bevegelse, ikke bare på kroppen, men også på sinnet, aldri har vært mer relevant. Vi vet at de siste to årene har vært tøffe og at det har påvirket den mentale tilstanden til mange. Og selv om det kanskje ikke er svaret for alle, vet vi at trening kan utgjøre en forskjell. Vi håper å inspirere flere til å bevege seg med ASICS, selv om det bare er i 15,09 minutter, slik at de kan føle fordelene på kropp og sinn, sier Gary Raucher i ASICS.
Enten du har sluppet opp på treningsrutinene og trenger litt struktur, mistet motivasjonen, eller bare rett og slett trenger litt krydder og forandring i treninga di – her er åtte enkle grep.
Isabel Aarnes, jenta som alltid ble valgt sist i gymtimene som barn, løper sin hundrede maraton i oktober. Det feires med å invitere til et egetarrangert løp!
Ekteparet Mari Fenre og Tobias Dahl Fenre er begge tatt ut til VM i terreng- og fjelløping som starter i Innsbruck i dag, 6. juni. Her får du et innblikk i alt fra treningen deres til mentale strategier og skovalg.
Som første norske kvinne deltar Gabriella Mathisen denne uken på verdens mest fientlige løp, Jungle Ultra, gjennom Amazonas. Fortiden hennes har gjort henne råere, klokere og sterkere.
Din neste konkurranse er bare noen uker unna. Du har lagt ned jobben og kapasiteten er god. Men god kapasitet er ingen garanti for en god tid og et godt resultat på løpsdagen. Hva bør du gjøre den siste tiden før konkurranse for å få ut ditt fulle potensial når det gjelder?
Onsdag 27. april klokka 18.30 holder Runner’s World et webinar om temaet formtopping.
Dette webinaret inngår i serien Bli din egen trener som består av 10 webinarer gjennom hele året.
Kursholder er vår eminente Askild Vatnbakk Larsen, som er fast idrettsvitenskapsspaltist i Runner’s World og har en master i biomekanikk og løping fra Norges Idrettshøgskole.
Det er gode muligheter for å stille spørsmål til ham både underveis og etter webinaret.
Vi benytter plattformen Zoom. Du får tilsendt en lenke til webinaret etter bestilling.
Formtopping kan virke kontrainruitivt for mange, og det er lett å misforstå og gjøre noen generaltabber den siste tiden inn mot konkurranse hvis vi ikke vet hva vi driver med.
Vi må trene mye for å komme i virkelig god form, men for å toppe formen må vi gjøre det motsatte. Hvordan og hvorfor kommer du i bedre form av å trene mindre?
En god formtopping vil kunne heve prestasjonen din betraktelig på løpsdagen. Men da må det gjøres riktig.
Løper du for lite blir du slapp og mister formen. Løper du for mye får du ikke utnyttet kapasiteten din til det fulle.
Hva er de viktigste prinsippene for en god formtopping og hva sier vitenskapen om hva som er den optimale formtoppingen?
Vil du maksimere sjansene dine for å sette ny pers på konkurransedagen bør du få med deg dette webinaret.
Som første norske kvinne deltar Gabriella Mathisen denne uken på verdens mest fientlige løp, Jungle Ultra, gjennom Amazonas. Fortiden hennes har gjort henne råere, klokere og sterkere.
Runner’s World skal delta på Golden Trail-finalen Fýri Trail by Salomon. Nå søker vi to løpere som ønsker å være med på teamet. Startplass, overnatting og en unik løpsopplevelse er inkludert!
Vi søker deg som ønsker å lose løpere inn til ny pers i Sommernattsløpet Bergen, Trondheim og Oslo – enten på 5 km, 10 km eller halvmaraton! Les mer og søk her!
av Runner's World Norge / Annonsørinnhold fra RLVNT
Batteri og bakterier – hva har det med løping å gjøre? Vi presenterer her en løpeklokke med overlegen batterikapasitet og en selvrensende, antibakteriell drikkeflaske. Perfekte gadgets for vårløpinga.
Ting som varer er i vinden. Engangsbestikket og plastprodukter er på vei ut. Bra for planeten og bra for oss. Likevel: Hvert minutt brukes en million plastflasker verden over, og hver dag lader vi mobilen én til to ganger.
Med klokke fra Coros og drikkeflaske fra Larq, slipper du både daglig lading og urent vann i drikkeflaska.
En ener på batteri
I løperverdenen har det fram til de siste årene vært lite konkurranse å spore på klokkemarkedet. Det er et par merker som har preget de aller fleste håndledd, i hvert fall blant norske løpere.
De siste årene har flere produsenter kommet på banen, deriblant amerikanske Coros, og løpere kan nå velge blant et bredt utvalg av klokker og filtrere på de egenskapene som er viktig for seg.
For mange løpere er batterikapasitet en viktig faktor når de skal velge klokke. Vi har nok av dingser som må lades til enhver tid.
Når du plutselig har tid til å klemme inn en løpetur, har du ikke tid til å måtte lade klokka først. Da er det deilig å vite at batteriet er med deg, uansett hvor lang turen blir.
COROS Pace 2 har fått en 20 % økning i batterikapasitet fra forgjengeren. Med denne på armen kan du løpe i 30 timer med full GPS-ytelse.
Har du tenkt å holde på enda lenger, kan du sette klokka i UltraMax GPS Mode, så får du hele 60 timer til rådighet.
I vanlig klokkemodus varer Coros Pace 2 i 20 dager.
Funksjonell og lett
I tillegg til å være en pålitelig og utholdende treningskompis, har Pace 2 også masser av funksjoner og egenskaper som gjør at du får optimalisert treningen din.
Pace 2 har både en mer kraftfull prosessor, mye mer RAM og langringsplass enn forgjengeren. Urskiven og skjermen har også fått nytt design, og gir deg tydelig alt du trenger av informasjon underveis i økta.
Alt dette har forenklet brukeropplevelsen med mange hakk. Du kan spare rundetider, holde styr på hjertefrekvens og planlegge neste treningsøkt bare med pekefingeren.
Med sine 29 gram er faktisk COROS Pace 2 den letteste GPS-klokka i verden. Men til tross for nett og lett utseende, er klokka en solid kraftpakke fullspekket av funksjoner som gjør treningshverdagen lettere.
COROS Pace 2
Vekt: 29–36 gram avhengig av bånd Batteri: 30–60 timer avhengig av GPS-mode
Drikkeflaskene fra Larq er revolusjonerende i sin selvrensende teknologi. Hver andre time aktiveres PureVis-teknologien som nøytraliserer over 99 prosent av bakterier som E.coli i drikkevannet.
Dette gjør at du alltid har friskt, luktfritt og rent vann tilgjengelig, selv om flaska har ligget i treningsbagen siden forrige uke.
I tillegg er det utrolig lettvint når du er ute på treningstur, enten det er i fra en kran på en flyplass, et hotell i utlandet eller i en bekk i marka.
Drikkeflaskene fra Larq kommer i forskjellig utforming. Du kan velge den selvrensende varianten, eller en flaske med innebyggdet filter. Filteret kan rense opp til 150 liter vann før det må skiftes ut. Dette tilsvarer 300 plastflasker.
I tillegg kan du velge Larq-flasker med isolering som kan holde drikken kald eller varm i opptil 12 timer.
LARQ selvrensende drikkeflasker
PureVis-teknologien nøytraliserer 99 % av alle bakterier som for eksempel e.coli.
Teknologien aktiveres hver andre time og holder vannet rent og luktfritt.
Flaskene kan også fås med et plantebasert filter som effektivt renser vekk forurensning som kvikksølv og klor fra vannet.