Vil du også bli en løper? Så godt som alle kan løpe. Slik kommer du i gang med verdens enkleste, billigste og beste treningsform.

En av grunnene til at løping er en så utrolig stor mosjonsform er nettopp tilgjengeligheten og enkelheten. Du trenger nesten ingen ting for å begynne å løpe: det holder med et par løpesko og en stor porsjon tålmodighet.

Først og fremst må du starte der du er i dag. Ikke der du skulle ønske du var, eller der du mener du burde være. Vær ærlig mot seg selv. Du må for eksempel antakelig starte med å alternere gange og løping – og det er helt greit. Ingen skam. For å kunne gjøre løping til en livslang rutine, ikke bare en heseblesende engangsforeteelse, gjelder det å ta det rolig, veldig rolig, og deretter øke forsiktig for at ikke skader skal oppstå og løpelysten falme.

Vi skal ikke forsøke å rosemale Den Første Løpeturen – vi har alle vært nybegynnere en gang, og vet hvor lite komfortabelt det føles i starten. Men, ved å flytte fokus vekk fra smerten og over på noen enkle arbeidsoppgaver, blir kanskje jomfruturen i joggeskoene en noe hyggeligere opplevelse.

Her er fem tips for et bedre løpesteg. Å løpe avslappet og økonomisk handler nemlig ikke bare om energieffektivitet, men det reduserer også risikoen for skader – hvilket er viktig, særlig som nybegynner.

1) Avspente hender
Hold hendene avslappet i brysthøyde. Hvis du knytter eller stiver av hendene, kan spenningen forplante seg oppover i armene, skuldrene og nakken.

2) Tenk på albuene
Hold albuene bøyd i cirka 90 grader. Pass på at de går rett bakover og rett fremover i fartsretningen, slik at hendene ikke krysser kroppens midtlinje når du løper.

3) Stram opp kjernen
Når du starter med løping er det viktig at du holder kjernemuskulaturen og rumpa sterke og aktive. En sterk kjerne gjør det lettere å holde kroppen oppe selv når du blir sliten. En sterk og aktiv setemuskulatur fungerer som en motor når du løper og gir deg driv fremover.

4) Hold steget kort
Land med foten under kneet, ikke foran kneet. Det viktigste er ikke om du lander med hælen eller mellomfoten først, men at foten ikke kommer for langt frem og bremser steget. Løp derfor med litt kortere, raske steg.

5) Skyv ifra
Glem ikke å aktivere føttene. Når du løper skal du tenke at du skyter deg fremover i frasparket.

Lykke til med løpinga!