Vi har tatt en titt på ulike studier som kan ha relevans for oss løpere. Her får du forskningsnytt omhandlende sykling, massaje og hoftas viktighet.
Sterk kjerne med sykling
Sykling er en utmerket form for alternativ trening – og den beste formen for sykling er den som foregår utenfor asfalten. Terrengsykling med for eksempel bmx eller mountainbike trener hele kroppen i større grad.
Ifølge en studie fra det franske universitetet Franche-Comte er bmx den absolutt beste disiplinen for kombinasjonen fettforbrenning og muskelaktivering, ettersom den stående stilen i stor grad tvinger deg til å aktivere kjernemuskulaturen. Og for løpere er en sterk kjernemuskulatur viktig, siden det bidrar til å opprettholde holdningen, steget, samt å motvirke rotasjon i overkroppen.
Nå som stiene er bare er det ingen sak å komme seg ut, men å sykle om vinteren i Norge? Jo da, med gode piggdekk kan du begi deg ut i skogen og få god trening. Eventuelt kan du teste ut en fatbike – altså en mountainbike med større dekk enn normalt. Funker fint på snø, og så er det veldig gøy!
Rull deg til framgang
Rapportene på hvor gode massasjeruller er, ruller inn. En forskningsstudie presentert i Journal of Strength and Conditioning viser at bevegeligheten i bakside lår økte etter to måneders bruk av massasjerulle. God fleksibilitet i hamstrings hjelper til med å støtte korsryggen og bidrar til å kunne ta lengre løpesteg. Andre studier har vist at bruk av massasjerulle kan hjelpe til med å redusere stølhet etter hard trening. All ære til massasjeruller altså, men ikke glem de viktige hamstringøvelsene som leg curl på pilatesball, knebøy på ett ben og hofteløft.
Les også: 5 øvelser med massasjerulle
Den viktige hofta
Hold hofta høyt og bekkenet rett – det kan gjøre at du unngår en rekke skader, viser en forskningsstudie i American Journal of Sports Medicine. Det at bekkenet «faller ned» mot den ene siden under løping viste seg å være det biomekaniske bevegelsesmønsteret som oftest resulterte i løpeskader, som for eksempel løperkne, andre kneskader og akillesproblemer. For å holde hofta høyt og bekkenet rett, kan et tips være å øke stegfrekvensen med ti prosent, og å bruke speilet på treningsstudioet når du løper på tredemølla. Da kan du selv kontrollere at hoftene dine beveger seg «jevnt» og at du ikke sitter eller vingler i steget. Og igjen, stabiliserende styrketrening er aldri feil.
Les også: Kjære løper, glem ikke gluteus medius