– Med en god hodelykt kan man få mange fine løpsopplevelser i mørket, sier den allsidige løperen Eldbjørg Moxnes. Her er hennes tips.

Den 29 år gamle statsmeteorologen Eldbjørg Moxnes har ingen problemer med å trosse vær, vind, temperaturer og lysforhold, og trener utendørs året rundt. Eldbjørg Moxnes vant dameklassen i hodelyktløpet Silva Nightrun i 2017, og viste med det at hun har kontroll i terrenget, selv med hodelykt.

Vekt, stabilitet og lysstyrke
På trening bruker Eldbjørg hodelykt både til løping og langrenn gjennom vinteren. Hun trekker frem tre ting som hun mener er viktig for at en økt med hodelykt skal bli bra:

  1. At den lyser tilstrekkelig bra
  2. At lysstyrken kan varieres.
  3. At den ikke er for tung og at den sitter godt på hodet.

– På ski er ikke vekten og stabiliteten på hodet like viktig da man ikke beveger seg like mye opp og ned som på løping, mens lysstyrken gjerne er enda viktigere da man beveger seg med større hastighet og gjerne derfor ønsker å se litt lengre foran seg i terrenget enn når man løper. På ski pleier jeg ofte å sette lykta på høyeste lysnivå i nedoverbakkene og justere lysstyrken ned når det blir lavere hastighet i oppoverbakkene, forklarer hun. Her har hun også to forskjellige lykter som fungerer godt til hvert sitt bruk: En tyngre lykt med bedre lysstyrke for langrenn, og en lettere lykt til løping.

Eldbjørg Moxnes – riktignok uten hodelykt akkurat her. Foto: Bjørn Hytjanstorp

Allsidig helårsløper
Eldbjørg løper for OSI Friidrett og er å se på startlistene i en rekke løp – både terreng- og gateløp, alt fra fem kilometer til halvmaraton. Hun oppsummerer løpsåret 2018 med å trekke fram en god vårsesong som dessverre kulminerte i en skade utpå sommeren. Dette har resultert i mye alternativ trening som rulleski, svømming og sykling – noe hun i og for seg trives godt med. Nå er Eldbjørg imidlertid tilbake i full trening, og hun fikk med seg Hytteplanmila og andre løp før snøen kom. Men løpetreningen stopper ikke opp selv om mørket er her og snøen laver.

– Med en god hodelykt kan man få mange fine opplevelser i mørket, man har jo på en måte med seg sin egen bærbare lysløype! Av og til opplever jeg at jeg ikke merker motbakkene og nedoverbakkene like godt når jeg løper med lykt. Det er nok fordi man ikke ser omgivelsene like godt som i dagslys, sier hun. Men bortsett fra det mener hun at det ikke er noen nevneverdig forskjell på hodelyktløping kontra løping i dagslys.

Kjenne på stillheten
Mange kvier seg for å være det eneste opplyste objektet i skogen, og finner det noe ubehagelig å være omkranset av et stummende mørke. Eldbjørg synes ikke det er skummelt, men legger til at hun har trent med hodelykt siden hun var liten, og fikk derved en sosial tilvenning til trening i mørket.

– De første gangene jeg brukte hodelykt var på treninger med langrennsklubben da jeg var yngre, så da trente vi jo flere sammen. Jeg husker vi hadde egne «ryggsekker» til de store og tunge batteriene. Det har heldigvis skjedd en stor utvikling på batteristørrelsen de siste årene! Om man er litt mørkeredd så kan man med fordel ta de første turene sammen med noen andre, men alle burde prøve en hodelykttur helt alene også. Da kan man virkelig kjenne på stillheten og man trenger ikke forholde seg til andre (kjent)folk man møter i løypa da man uansett ikke kjenner hverandre igjen med lyset på hodet. Det kan være ganske deilig hvis man ønsker å koble av og være helt i fred!

Fra hodelyktsløpet Silva Nightrun. Foto: Kai-Otto Melau

Hodelykt tilpasset ditt bruk
Hva bør man se etter når man skal ta skrittet og skaffe seg sin egen hodelykt? Det viktigste her er nok å definere bruksområdet, slik at du får en lykt tilpasset deg og din løping. Eldbjørg har gode tips å komme med:

– Ikke kjøp en altfor billig lykt med svakt lys hvis du tenker å bruke den til aktiviteter med litt fart. Da vil du fort oppleve at du ikke ser bra nok. Hvis du tenker å bruke lykta på konkurranser så er det også dumt å ha for svakt lys da du gjerne har andre folk rundt deg som kaster skygge. Om ikke lykta di da er sterk nok til å lyse opp skyggen, så blir det ganske vanskelig å se skisporet eller stien! Om du bare skal bruke lykta til gåturer så kan en billigere lykt fungere like bra. Men pass på at kapasiteten er såpass at du ikke går tom for strøm underveis på turen. Det er kjedelig å miste lyset når øynene ikke er tilvendt mørket. Og pass for all del på å ikke lyse de du eventuelt møter uten lykt i øynene. Det er strengt forbudt, smiler hun.

Les også: Ryggplager hos løpere – hva kan gjøres