Med en løpe-app kan smart-telefonen faktisk bli en god treningspartner, og hjelpe deg til å gjennomføre og analysere treningen din best mulig.

Det finnes et hav av apper laget for løpere. Alt fra enkle stoppeklokker til fullstendige treningsprogrammer med muntlige tilbakemeldinger og registrering av personlige rekorder. Med de mest avanserte appene kan du til og med se hvor naboen har løpt og slå hans rekord, og motta ”live” heiarop fra vennene dine på Facebook samtidig som du løper. Men det er ikke nødvendigvis slik at appen med flest funksjoner er den appen du vil ha mest glede av. Etter å ha trålet markedet har vi samlet et knippe apper i ulike kategorier, i håp om at du kanskje vil finne en ny treningspartner.

APPSOLUTE BEGINNER
Ønsker du å komme i gang med løping leter du sannsynligvis etter en app med forslag til treningsprogrammer du kan følge, og som gir deg god oppfølging underveis. Da er dette stedet å lete. Disse appene inneholder treningsprogrammer som skal få deg opp av sofaen og inn i joggeskoene, og passer på å holde deg skikkelig i øra. Nærmest som en personlig trener i lommeformat.

Get Running (Couch to 5k)
FRA SOFAGRIS TIL LØPER PÅ NI UKER!
Dette er appen for deg som ennå ikke har kommet over den berømte dørstokkmila, og lover å ta deg fra sofaen og til din første 5km på ni uker. Ut ifra formen din gir den deg et niukers treningsprogram med tre ukentlige økter á 20-30 minutter. Den første uken begynner rolig med veksling mellom gange og løping, mens du i den niende uken skal ha kommet i så god form at du kan løpe sammenhengende i en halvtime. Underveis i øktene mottar du motiverende tilbakemeldinger fra din interaktive ”Running coach”, som har over hundre forhåndsinnspilte talemeldinger. I tillegg kan du laste opp øktene dine og få respons fra venner på Facebook, Twitter og Getrunning.com. Hvis ikke det er motiverende, så vet ikke vi!

PRIS: 21kr
PLATTFORMER: iPhone/iPad/iPod touch
(iOS 4.3 eller nyere) og Android (2.2 eller nyere)
NETTSTED: https://splendid-things.co.uk
(Psst: denne appen forteller deg også når du er klar for ny økt, basert på hvordan de tidligere øktene dine har gått. Restitusjon er like viktig som trening, så da er du i gode hender!)

Run Coach Pro
TRENINGSVEILEDNING FRA EN OL-DELTAKER
Med Run Coach Pro får du detaljerte treningsplaner tilpasset din form og målsetning. Denne appen har skreddersydde treningsprogrammer for en rekke distanser –fra 5km til ultraløp. Den registrerer det meste fra fart og distanse, til kaloriforbruk og hvordan du føler deg under økta. Appen er utviklet i samarbeid med tidligere olympier Marie Davenport, og at det er erfarne folk som står bak denne applikasjonen er lett å merke. Den gir deg grundige treningsplaner som går over 8-32 uker, den analyserer øktene og gir tilbakemelding på progresjonen din, og gir i tillegg råd og tips innen både løping og kosthold. Dette er med andre ord appen for alle som har satt seg et konkret mål med løpingen, og ønsker en mer helhetlig oppfølging. Siden den tar hensyn til hva slags form du er i kan den brukes av alt fra mosjonister til hardbarka milslukere.

PRIS: Gratis
PLATTFORMER: iPhone/iPad/iPod touch
(iOS 4.0 eller nyere)
NETTSTED: www.runningmethod.com
(Psst: målet ditt behøver ikke være å løpe en spesiell distanse –det kan rett å slett være å forbedre din egen form. Run Coach Pro har treningsprogrammer for det også!)

Interval Run
APPEN FOR START OG STOPP-ELSKERE
Denne appen er, som navnet tilsier, spesiallaget for intervalltrening. I appen får du treningsprogrammer for å løpe din første 5km, 8km, eller for å løpe sammenhengende i en time. Alle bygger på intervalltrening, og du kan selv tilpasse arbeidstid og pauser i intervallene. Underveis i økta kan du høre på din egen musikk, og du vil få beskjed av en stemme når det er på tide å begynne eller slutte intervallen, samt hvor lenge du har igjen av hvert drag. I tillegg er appen synkronisert opp mot Facebook og Twitter, slik at du kan dele øktene dine med venner.

PRIS: 14kr
PLATTFORMER: iPhone/iPad/iPod touch (iOS 3.0 eller nyere)
NETTSTED: https://deltavee.fi
(Psst: Intervalltrening har vist seg å være en av de beste metodene for å øke kondisjonen! Prøv deg frem med ulike intervaller med ulik pause og forskjellig intensitet for best resultat!)

FULL KONTROLL
Har du vært i gamet en stund, vil du nok sette større pris på en app som registrerer mange parametre og har gode analysefunksjoner. Her finner du apper som lar deg registrere og analysere det meste, slik at du har full kontroll på treningsregistreringen din. Dette er også de mest populære løpeappene på markedet, med flere millioner brukere verden over.

Endomondo Sports Tracker
TRENINGSPARTNEREN SOM REGISTRERER ABSOLUTT ALT!

Fart, distanse, tid, puls, kaloriforbruk, venners aktiviteter, målsetninger, taletilbakemeldinger… Endomondo har det. Det er ikke uten grunn at denne appen har mer enn 15 millioner brukere, og har blitt en favoritt blant aktive mennesker verden over. Den kan brukes til alle typer aktivitet, både innendørs og utendørs. Endomondo har eksistert lenge, og får stadig oppdateringer med nye finesser. Det seneste tilskuddet er mulighet for å ta bilder langs løypa. Av andre funksjoner ved Endomondo kan nevnes forumet med flere millioner brukere, der du kan få live oppdateringer på hva vennene dine har trent, samt at du kan sende dem heiarop som de mottar underveis i sin økt. Dette er med andre ord appen for alle som liker å ha kontroll –både på egen og andres trening!

PRIS: Gratis, fullversjon koster 35kr (iTunes) eller 29,90kr (Google). Ønsker du å måle puls må du i tillegg kjøpe et pulsbelte på hjemmesiden til Endomondo.
PLATTFORMER: iPhone og iPad (iOS 5.0 eller nyere) og Android
NETTSTED: www.endomondo.com  
(Psst: For de aller fleste vil gratisversjonen være mer enn godt nok. Den inneholder alle de ovennevnte funksjonene, men har ikke mulighet for å registrere vær og pulssoner. Med PRO-versjonen kan du også få intervall-funkjson)

Runkeeper
I likhet med Endomondo har Runkeeper en imponerende liste over funksjoner. Fart, tid, distanse, puls og kaloriforbruk registreres under økta, og du får muntlig tilbakemelding fra din ”coach” underveis. Etter løpeturen kan økta lastes opp til Runkeeper.com, som har mer enn 20 millioner brukere. Her kan du analysere treningen din, finne ferdige treningsprogrammer, og dele dine egne med andre. En morsom funksjon er at du kan lagre ruten din og dele den med andre, slik at de kan se hvor fort du har løpt. Lukter vi en liten konkurranse mot naboen??

PRIS: Gratis
PLATTFORMER: iPhone/iPad/iPod touch (iOS 5.0 eller nyere) og Android
NETTSTED: runkeeper.com
(Psst: Endomondo og Runkeeper har så å si a
kkurat de samme funksjonene. Før du bestemmer deg er det lurt å høre hvilken app vennene dine bruker –så dere kan utveksle treningsprogrammer og løperuter. Et tredje alternativ i samme gata er appen Sports tracker)

APPTIMALE SYSTEMER
Her finner du appene som passer til løpeutstyret du allerede har. Stadig flere av produsentene som lager løpeutstyr utvikler nå egne apper for smarttelefoner, som er spesiallaget for å optimalisere treningsøktene dine.

Nike Plus Running
Den mest populære løpeappen i iTunes App Store!
Nike har lenge vært den ukronede kongen av joggesko, og da de lanserte sin egen treningsapp for noen år siden, ble også denne en favoritt blant løpere. Her finner du selvsagt alle de grunnleggende funksjonene som en løpe-app trenger (distanse, fart, tid, kalorier osv), men i tillegg har denne appen mange funksjoner som du foreløpig ikke finner i andre løpeapper. Du kan for eksempel legge inn såkalte «PowerSongs», sanger som får deg til å yte det lille ekstra og som startes ved et tastetrykk når du virkelig skal kjøre på. Du kan også opprette en «Challenge Group» med vennene dine, der dere kan se hvem som løper fortest, heie på hverandre, og sette dere et mål. Førstemann til å løpe sub 40 på mila får nye løpesko fra resten av gjengen??

Pris: Gratis
Plattformer: iPhone/iPad/iPod touch (iOS 5.0 eller nyere) og Android (2.3.3 eller nyere)
Nettsted: https://nikeplus.nike.com/plus/
(Psst: Du trenger faktisk ikke et par Nike-sko for å bruke denne appen, den bruker nemlig iPhonens GPS og fungerer derfor utmerket også uten fotsensoren til å putte i Nike-sko!)

MiCoach
Personlig trener fra Adidas
Hvis Nike er kongen av løpesko, så er Adidas en veldig, veldig god kronprins. MiCoach er Adidas’ egne treningssystem, og skal fungere som en slags personlig trener. For å få mest mulig glede av appen er det imidlertid viktig å opprette en bruker på nettstedet micoach.adidas.com. Her kan du velge mellom hundrevis av forskjellige treningsprogrammer i ulike idretter – fra løping til styrketrening og fotball. Du får tilbakemeldinger på hvordan du ligger an i forhold til målet ditt, og kan i tillegg dele treningen din med venner på Facebook og Twitter.
Pris: Gratis (ekstrautstyr som pulsbelte og fotsensor kan kjøpes på micoach.adidas.com)
Plattformer: iPhone/iPad/iPod touch (iOS 5.0 eller nyere) og Android
Nettsted: https://micoach.adidas.com/
(Psst: MiCoach er et komplett treningssystem, og ved å kjøpe litt ekstrautstyr på nettsiden deres vil vi tørre å påstå at du kan droppe neste time hos PT på treningssenteret!)

Polar Beat – sports and fitness coach
Kast pulsklokka – bruk telefonen!
Polar er kjent for sine gode pulsklokker, og i sterk konkurranse med Garmin er det disse  klokkene som er å finne rundt håndleddet på flertallet av oss løpere. Nå har imidlertid Polar valgt å slenge seg på app-bølgen, og lansert en treningsapp som rett og slett gjør at den kjente og kjære pulsklokka kan byttes ut med en liten app på mobilen. En stor fordel for deg som liker å høre på musikk fra telefonen, men ønsker å ha med deg minst mulig når du skal ut på løpetur. Polar Beat fungerer best sammen med pulssensoren Smart Sensor H6 (450kr) eller H7 (520kr), da disse gjør at du kan registrere puls underveis i treningen. Appen gir deg, basert på pulsen din, tilbakemeldinger på om du trener i riktig intensitetssone i forhold til målet ditt, og kommer også med en kort rapport av økta når du er ferdig med å trene (dere som bruker Polars pulsklokker vil dra kjensel på disse). Hele systemet fremstår i det hele tatt veldig profesjonelt og oversiktlig, og dette er nok det beste alternativet for deg som trener mye.

Pris: Gratis (H6 pulssensor koster 59.90 €, H7 koster 69.90€)
Plattformer: iPhone/iPad/iPod Touch (iOS 5.0 eller nyere)
Nettsted: https://www.polar.com/beat/
(Psst: Selv om dette er en app for de mer avanserte løperne, har den fortsatt morsomme funksjoner som for eksempel deling av økter på Facebook og Twitter!)