Alt du trenger å vite om langdistansekne

Alt du trenger å vite om langdistansekne


Eli Anne Dvergsdal er en av verdens beste fjelløpere med blant annet sølv i EM i motbakkeløp og 5 gull og 13 medaljer i NM. Hun er utdannet fysioterapeut og skriver for Runner's World om løperelaterte skader og skadeforebygging. «Runner’s...

vil du lese denne og andre eksklusive artikler pa nett?

Er du allerede abonnent?

Bli RW-medlem!

Som medlem får du tilgang til alt innhold på runnersworld.no samt tilgang til arkivet og digitale utgaver.
Du får også treningsprogram på alt fra 5 km til maraton, tilpasset ditt nivå.
I tillegg følger en rekke medlemsfordeler, avhengig av hvilken medlemspakke du velger.

4 utgaver + digitalt + alle medlemsfordeler

Kr. 790,-

ABONNER

Digitalt + tre medlemsfordeler

Kr. 79,-

ABONNER

SISTE UTGAVE AV RUNNER’S WORLD:

  • Slik gjennomskuer du grønnvasking i løpeindustrien.
  • Simen Holviks siste opp- og nedturer.
  • VM-klare Tobias Dahl Fenre og Sylvia Nordskar har to helt ulike treningshverdager. Hva kan vi lære av det?
  • Ukrainas løpere kjemper seg gjennom sitt livs lengste ultraløp.
  • Superpensjonisten Atle Nytun ble ledd av på sin første løpeøkt som barn. Heldigvis er det aldri for sent å gjøre comeback.
  • Stor test av vårens nye mengdesko.
  • En samfunnsgeografisk sjelegransking av hvordan vi som løpere er koblet til stedene og omgivelsene vi løper i.
  • Hva skjer i kroppen i overgangsalderen, og hvordan bør vi tilpasse treningen?
  • Hvordan påvirker løpingen sexlivet?
  • Innblikk i treningshverdagen til Hanne Mjøen Maridal.
  • Askild Vatnbakk Larsen gir deg formtoppingens ABC.
  • Ånung VIken om hvorfor og hvordan du bør lage ditt eget testbatteri og teste formen regelmessig.
  • Fysioterapeut Eli Anne Dvergsdal om hvordan du unngår du fot- og ankelskader.
  • Terrengløper Abelone Lyng gir deg ti tips til å komme i gang med terrengløping.
  • Klinisk ernæringsfysiolog Silje Fjørtoft knuser åtte ernæringsmyter.

Les magasinet digitalt her!

Høstens viktigste løp nærmer seg

Høstens viktigste løp nærmer seg


For syvende år på rad arrangeres Rosa sløyfe-løpet, hvor inntektene går til Rosa sløyfe-aksjonen og forskning på brystkreft. Løpet besøker syv byer, men du kan også delta virtuelt eller i et av de mange lokale løpene arrangert av ildsjeler rundt om i landet. Sammen skal vi farge høsten rosa i løpesko.

Runner’s World er mediepartner til Rosa sløyfe-løpet

Rosa sløyfe-løpet ønsker for syvende året å skape økt oppmerksomhet rundt brystkreftsaken, og inntektene går til Rosa sløyfe-aksjonen og deres forskning på brystkreft.

Uansett om du går eller løper, er du med og støtter en god sak. Rosa sløyfe-løpet er en unik opplevelse hvor vi sammen bidrar til å hjelpe andre.

Rosa sløyfe-løpet har vært arrangert i seks år, i elleve byer og i 2020 ble det Norges største virtuelle løp med over 11 000 deltakere. Arrangementet har samlet 45 000 deltakere og samlet inn 8,3 millioner kroner til Rosa sløyfe-aksjonen.

Prisen for deltakelse er 300 kroner for en virtuell billett og 400 kroner for et fysisk arrangement. Halvparten av beløpet går uavkortet til Rosa sløyfe-aksjonen. Resterende beløp går til gjennomføringen av arrangementet.

Seks byer

I 2022 arrangeres Rosa sløyfe-løpet i seks byer.

– Vi gleder oss til sitrende startfelt i rosa farger rundt om i landet. Fellesskapsfølelsen og engasjementet på disse løpene er helt unik, sier arrangementsansvarlig Geir Jarle Bjørneng.

Dette er byene og datoene for årets Rosa sløyfe-løp:

  • Trondheim – søndag 2. oktober
  • Bergen – tirsdag 4. oktober
  • Haugesund – onsdag 5. oktober
  • Stavanger – torsdag 6. oktober
  • Kristiansand – lørdag 8. oktober
  • Oslo – onsdag 12. oktober
Rosa sløyfe-løpet Bergen 2021. Foto: ToveLise Mossestad

Lokale Rosa sløyfe-løp

I 2021 arrangerte over 40 ildsjeler sitt lokale Rosa sløyfe-løp med over 2200 store og små på disse løpene. Denne suksessen gjentas i år. Arrangøren

Springtime Event legger til rette for at alle som vil kan arrangere sitt eget lokale løp i sin bygd eller by, i sitt nabolag eller i sin vennegjeng. Dimensjonene på løpet bestemmer de lokale ildsjelene selv.

Rosa sløyfe-løpet Haugesund 2021. Foto: Grethe Nygaard

Virtuelt løp – delta der du er

Rosa sløyfe-løpet handler om samhold, fellesskap og engasjement. Derfor videreføres også det virtuelle løpet, slik at alle kan delta uansett hvor i landet de befinner seg.

Deltar man virtuelt, får man et symbolsk startnummer og en medalje tilsendt i posten, og man kan dermed delta når og hvor man vil.


Løp langt og fritt med nye Free Buds 2

Løp langt og fritt med nye Free Buds 2


Ørepropper med ledning som du må tvinne rundt armen eller gjemme i sports-bhen når du skal på løpetur er heldigvis en saga blott. De nye trådløse øreproppene FreeBuds 2 fra Huawei gir deg det beste av trådløs teknologi og lydkvalitet, innkapslet i et moderne og stilig design.

Akkurat som skoteknologien løper avgårde i rekordfart har utviklingen av Bluetooth-teknologien virkelig skutt fart de seneste årene. Med Huaweis nye FreeBuds 2 får du et par med ørepropper som tar den trådløse lydteknologien enda et steg videre. Sammenlignet med forgjengeren FreeBuds 4 har denne nye utgaven forbedret seg på støyreduksjon i samarbeid med franske Devialent. 

Banebrytende støykansellering

Den nye teknologien er basert på et system sammensatt av fire mikrofoner og en helt egen støykanselleringsalgoritme. Det betyr i praksis at FreeBuds 2 fanger nøyaktig opp menneskelige stemmer samtidig som øreproppene forbedrer støyreduksjonen. 

Prisen på FreeBuds 2 fra Huawei er 1.990,-. 

Huawei har også utviklet algoritmer for vindstøy. Med FreeBuds 2 i ørene får du god samtalekvalitet selv i sterk vind, som for eksempel når en kollega ringer deg mens du er ute på løpetur. 

FreeBuds 2 fra Huawei gjør ingen forskjell på løpere og er kompatibel med både Android og iOS. Øreproppene snakker sømløst med to enheter og tilbyr automatisk samtalebytte. Dette inkluderer både smarttelefon, nettbrett, PC og klokke. 

Utholdende batteri

Og kanskje viktigst av alt; Med Huawei FreeBuds 2 slipper du ladestress. Den imponerende batterilevetiden gjør at du sjelden trenger å bekymre deg for å lade øreproppene før en langtur. 

Med aktiv støyreduksjon varer FreeBuds 2 i opptil fire timer med konstant avspilling, og atten timer med ladeetuiet. Om du åpner opp for omgivelsene og løper uten støyreduksjon kan du lytte opptil 6,5 timer og totalt 30 timer med ladeetuiet. 

FreeBuds 2 kommer i tre farger: Silver Frost, Ceramic White og Silver Blue.
Sponset innlegg
Järv Eventyr Trysil – et eventyr for alle

Järv Eventyr Trysil – et eventyr for alle


Järv Eventyr er tufta på naturopplevelser, spenning og lagarbeid. Nå kommer konseptet til Trysil 3.–4. september og du kan bli med på eventyret.

Er du glad i naturen, liker å samarbeide og ønsker å bryne deg på konkurranser som gir assosiasjoner til Mesternes Mester – da bør du sjekke ut Järv Eventyr Trysil 3.–4. september.

Målet og visjonen til Järv Eventyr er at flere skal oppdage naturen og samtidig senke terskelen for et aktivt friluftsliv for familien, vennegjengen eller bedriften.

Fantastiske omgivelser

I Trysil er det kort vei til de aller fleste aktiviteter, her finner du Skandinavias beste sykkelpark og herlige turmuligheter. Kort sagt – perfekt for Järv Eventyr.

Järv Trysil byr på fantastiske turmuligheter og Mountainbike-sykling i verdensklassen:

Dag 1 – En uforglemmelig fjelltur der laget sammen skal løse spennende oppgaver, lete etter skatter og nyte utsikten på Trysilfjellet 1132 moh. 

Dag 2 – Sammen sykler dere i Nordens heftigste MTB-park og løser spennende oppgaver. Eventyret avsluttes med at hele laget tar heisen opp til toppen og sykler sammen ned den 7 km lange «Magic Moose» mot mål.

Järv Eventyr tilbyr to ulike pakker:

Järv Kompis | Anbefalt yngste alder 14 år

Järv Familie Anbefalt yngste alder 7 år

Godt samarbeid er viktig

Alle utfordringene i eventyret og på turen er designet for at alle på laget skal kunne bidra til å finne løsningene – dette gjør det hele mer spennende og et godt samarbeid er helt nødvendig.

Her kommer alle kommer i mål som vinnere, med sekken full av herlige opplevelser.


Sponset innlegg
Hoka Speedgoat 5 – mindre vekt, mer grep

Hoka Speedgoat 5 – mindre vekt, mer grep


Speedgoat fra Hoka har fått en heftig makeover i den femte versjonen, samtidig som de egenskapene du elsket i tidligere versjoner fortsatt er intakt. Her er hva du kan forvente av den smidige og solide arbeidshesten.

Ikke la deg lure av den voluminøse såla – Speedgoat 5 er en stabil og smidig sko som passer til både korte og lange distanser i terrenget.

– Jeg elsker Speedgoat. Først utgave fire, og nå femmeren, sier Sindre Buraas.

Løperen som bare for noen år siden var å se på startstreken i VM-finaler har nå beveget seg ut i terrenget og løper fast med Hoka på føttene, blant annet med terrenglaget Untold Movement x Hoka, hvor Buraas er lagleder.

Tidligere i sommer løp han inn til en sjetteplass i motbakke-NM, hvor lagkameratene fra Untold Movement, Stian Dahl Sommerseth og Halfdan-Emil Færø tok henholdvis første- og andreplass.

Populær klassiker

Hoka Speedgoat er å regne som en klassiker i terrengskomarkedet. Skoen har fått navnet sitt etter den legendariske terrengultraløperen Karl «Speedgoat» Meltzer. Han er den løperen i verden som har vunnet flest 100 miles-løp (38 and counting).

Speedgoat-modellen har vært kjent for kombinasjonen god demping og godt grep. Den relativt store mellomsålen er bred og utgjør en stabil og trygg plattform i terrenget.

I den femte versjonen av den populære modellen, som ble lansert tidligere i sommer, har Hoka gjort noen store oppgraderinger – alle til det bedre.

– Først og fremst er den veldig komfortabel på foten, noe som er avgjørende for det skoen er aller best på, nemlig lange turer på sti og i fjellet, sier Sindre Buraas.

HOKA Speedgoat 5

  • Stack: dame 31/27 mm, herre 33/29 mm
  • Vekt: dame 242 gram / herre 291 gram
  • Passform: Kommer også i wide versjon
  • Drop: 4 mm
  • Pris: 2000 kr

Lettere vekt, bedre grep

Mellomsåla er blitt lettere og oppleves mer spenstig. En vektreduksjon på hele 30 gram er kjærkomment. Den brede såleplattformen er opprettholdt, samtidig som foten ligger trygt og godt plassert nedi såla – og ikke bare oppå. Dette gir god stabilitet og masse komfort.

– Den gode dempinga gjør at jeg trygt kan legge ut på lange turer med innslag av grus og asfalt uten at jeg behøver å frykte såre bein, supplerer Hurdalsløperen.

Yttersåla er produsert i gummi fra anerkjente Vibram Megagrip. Knottene på 5 millimeter er plassert i litt ulike retninger for godt grep både oppover, nedover og i svinger. Nytt for Speedgoat 5 er at knottene nå er utstyrt med små tagger som gir ytterligere friksjon mot underlaget, og som særlig kommer godt med på mykt og fuktig underlag som gjørmete stier.

Mykere overdel enn forgjengeren

Overdelen i Speedgoat 5 er hundre prosent vegansk og har en resirkulert overdel i mesh-materiale. Overdelen er lett og pustende, og drenerer vann godt hvis du havner uti myra på løpeturene dine. Der mange opplevde overdelen i den fjerde versjonen som noe stiv, oppleves overdelen i versjon 5 som mykere, samtidig som den er både slitesterk og gir deg stabiliteten du trenger for å holde foten på plass. Tunga er dratt helt ned, noe som gir en omsluttende og god passform.

Som seg hør og bør for en terrengsko, er det et forsterket lag av gummi rundt tåboksen om beskytter tærne dine mot spisse steiner og røtter.

Hælpartiet har også fått en oppgradering. Den innovative og anatomiske akilleskonstruksjonen rundt hælen gir ankelpartiet maks komfort og støtte, samtidig som det er enkelt å få på og av seg skoene.

Allsidig arbeidshest

Oppsummert er Speedgoat 5 en allsidig arbeidshest som stiller parat uansett om du skal løpe raskt gjennom Halvbirken, eller om du begir deg ut på lengre løp som for eksempel Ecotrail Oslo.

– Den er lett nok til å kunne løpe fort med, samtidig som den er godt dempet og har et grep som tilfredsstiller de fleste underlag, avslutter Sindre Buraas.


Åtte kjappe med Sylvia Nordskar

Etter en sterk fjerdeplass i Zegama-Aizkorri, sikter Sylvia Nordskar mot topp ti i terreng-VM i Østerrike. Bli bedre kjent med fjell- og ultraløperen her.
Les mer

Vil du delta på Fýri Trail med Team RW?

Runner’s World skal delta på Golden Trail-finalen Fýri Trail by Salomon. Nå søker vi to løpere som ønsker å være med på teamet. Startplass, overnatting og en unik løpsopplevelse er inkludert!
Les mer

Letteste og raskeste sko til nå

Merrell gjør store oppgraderinger i den andre versjonen av MTL Skyfire, og presenterer deres letteste og raskeste sko til nå. Bakkekontakt og snert er noen av våre favorittegenskaper i skoen.
Les mer
Sponset innlegg
Gjør løping til en vane – seksukers treningsprogram

Gjør løping til en vane – seksukers treningsprogram


Det er en klassisk blemme som antakelig alle løpere har begått en eller annen gang – å starte for fort. Med dette seksukers treningsprogrammet sikrer du skadefri progresjon – og løpingen blir en vane.

Enten man er fersk løper, eller skal plukke opp løpingen igjen etter et avbrekk: Her er hvordan du kan gjøre løping til en vane – og hvilke sko som kan passe i oppstartsfasen.

Motivasjonen er der, man kjører på – men så blir man kanskje skadet, eller viljen samsvarte ikke med formen, og den første turen ble en grusom opplevelse.

Og den første turen ble også den siste.

En vidunderpille uten bivirkninger

Men, så vet vi så inderlig vel hvor bra løpingen er for oss. Hvor god følelsen er etter en løpetur. Så vi forsøker igjen. Og denne gangen, denne gangen skal det gå – løping skal bli en vane.

Regelmessig løping gjør underverker for humøret, konsentrasjonen, hukommelsen, vår evne til å fokusere. I tillegg er selvfølgelig løping også bra for kroppen – kondisjonen, styrken, balansen, motorikken. Det er som en vidunderpille, helt uten bivirkninger.

Det sveitsiske løpemerket On har utviklet løpeprogrammet sammen med den personlige treneren Tifanny Forte. Dette er en seksukers plan for deg som vil komme i gang – og fortsette derfra.

Programmet er overkommelig fra start til slutt, og den velbalanserte progresjonen sikrer at du ikke starter ut for fort og mister gnisten.

Er du klar for å gi det et forsøk?

On Cloudrunner – skoen for deg som starter nå!

On har særlig hatt to typer løpere i bakhodet når de utviklet denne skoen: Nye løpere og løpere som har hatt et lengre opphold. Den første løpeturen, som ikke akkurat er kjent for å være komfortabel, vil nå være noe du gleder deg til. Aldri har asfalten føltes så myk!

Kombinasjonen av stiv plate og mykt skum har revolusjonert løpeskoindustrien de siste årene. Her har On vært oppe og nikket siden dag én: Cloudrunner gir deg respons og energiretur i hvert steg, takket være den avstivede Speedboard®-platen sammen med den særegne CloudTec®-dempingen.


Sponset innlegg