Fjellområdet rundt Melchsee-Frutt er ideelt for fjellvandring og løping. I samarbeid med den tidligere langdistanseløperen Viktor Röthlin, har Frutt Mountain Resort utviklet godt markerte rundløyper på tre ulike nivåer og distanser, med start og slutt ved hotellet. Her er våre favorittløyper!

Tekst: Andreas Grøgaard

Høstmørket kleber seg rundt oss og regnet levner liten tvil om at høsten har gjort sitt inntog for alvor. Hvis du allerede har startet planleggingen av neste års ferier, har vi et godt tips til deg som gir deg kombinasjonen luksus, natur og noen av de beste stiene en løper kan tenke seg. Bli med oss til Frutt Mountain Resort i Sveits!

Geografisk ligger Frutt Mountain Resort nærmere himmelen enn de fleste hotell. Kulinarisk, åndelig og kulturelt ligger resorten enda nærmere det himmelske. Med europeisk luksus, ispedd sveitsisk sjarme, panoramautsikt mot fjellmassiver, et rikt tilbud av aktiviteter, spa og kulinariske opplevelser, gir Frutt Mountain Resort følelsen av himmel på jord.

Frutt Mountain Resort tilbyr et kjærkomment avbrekk og en minneverdig opplevelse av overdådig luksus for vanlige folk – eventuelt en forlengelse av luksusen for dem med etablerte, dyre vaner. Uansett hva utgangspunktet er, passer det med en omskrivning av Eagles’ klassiske verselinje fra Hotel California: ”You can check in any time you like, but you will never leave”.

 • Hvor: De sveitsiske alper, Melchsee-Frutt.

 • Moh.: 1920 moh. ved hotellet.

 • Hensikt: Familieferie og avkobling. Treningsleir eller aktiv ferie. Møter, seminar og eventer for privatpersoner og bedrifter.

 • Fasiliteter: Eksklusive.

 • Omgivelser: Majestetiske.

 • Prisklasse: Høy.

 • Verdi for pengene: Svært høy.

Transport

Frutt Mountain Resort ligger ikke mange kilometerne fra det geografiske midtpunktet i Sveits. Det betyr på ingen måte at det er verdens navle. Snarere tvert imot: På Frutt Mountain Resort får man en slags fornemmelse av at man er avsondret fra verden. Det bærer naturligvis også reiseveien preg av.

Vi fløy fra Gardermoen til Zürich. Derfra tok vi toget videre til Luzern. Der byttet vi tog, som tok oss videre til Bahnhof.

Deretter hoppet vi på lokalbussen 343, som kjørte en melkerute opp i fjellet til Stöckalp. Fra Stöckalp fraktet gondolen oss opp til Melchsee-Frutt, før vi gikk noen få minutter bort til hotellet.

For en begrenset periode om sommeren kan man kjøre bil til døra på hotellet. Vinterstid er Melchsee-Frutt en bilfri sone.

Det eneste tidsrommet man kan kjøre opp den spektakulære fjellsiden fra Stöckalp (900 høydemeter på enveiskjørt vei) er fra kl. 10:00-10:40 på formiddagen.

Returen ned igjen kan kun gjennomføres i tidsrommet kl. 11:00-11:40. Av praktiske hensyn, og ikke minst med tanke på opplevelsen, anbefales det heller å parkere ved Stöckalp (gratis parkering), for så å ta gondolen opp til hotellet.

Turen er på ca. 20 minutter og er en opplevelse i seg selv. Bagasjen kan leveres til selskapet som driver taubanen. Innen en time er den transportert direkte til hotellrommet. Gondolen går alle dager fra kl. 08:25-17:30 (fra kl. 08:00 på helgedager).

Det er gode tilbud for offentlig transport til Stöckalp om man ikke har egen bil/leiebil. Tidstabellen finnes på www.SBB.ch.

Transport oppsummert
 • Fly: Gardermoen–Zürich: 2t 25min.

 • Tog: Zürich–Luzern–Bahnhof: 1t 30min.

 • Buss: Bahnhof–Stöckalp: 33min.

 • Gondol: Stöckalp–Melchsee–Frutt: 20min.

 • Totalt: Ca. 5 timer effektiv reisetid, men man må nok beregne opp til 7 timer inkludert overlap og venting.

Hotellrom

Under gondolferden fra 1080 moh. i Stöckalp til 1920 moh. ved Melchsee-Frutt, blir omgivelsene gradvis mer spektakulære.

Dalen er grønn og frodig. Vannet sildrer i bekkene og bjellene fra sauene legger en romantisk tone over det eventyrlige skuet.

Plutselig bikker gondolen over et høydedrag, og de majestetiske fjellmassivene, med snødekte topper, viser seg i horisonten.

Idet du forlater gondolens endestasjon, føles luften destillert og omgivelsene uberørte. Man får inntrykk av at man går inn i en snøkule, der den lille landsbyen Melchsee-Frutt er eventyrets sentrum.

Noen få minutters gange og du entrer resepsjonen på Frutt Mountain Resort. De ansatte vet godt at du kommer, ønsker deg hjertelig velkommen og informerer om at bagasjen snart vil stå klar på hotellrommet.

Enn så lenge kan du nyte noe forfriskende på terrassen. Vi har reist langt og er lystne på litt mat og drikke, med sol og fjelluft i monitor.

Vi går gjennom den autentiske peisstua og ut på terrassen. Her slår man fort i hjel én time eller to.

Hotellet har en rekke romtilbud, avhengig av ønsker og behov. Man kan velge rom med utsikt til fjellene eller innsjøen – eventuelt begge deler, fra hotellets sørside. Resorten tilbyr også suiter for familier på fem eller for par som ønsker det lille ekstra.

Vi bodde på et dobbeltrom med utsikt over både innsjøen Melchsee og fjellene som omkranser den.

De 39 kvadratmeterne er godt utnyttet, med en stor seng, sofa og arbeidsplass i hovedrommet. Det er også innredet med kjøleskap, TV og kaffemaskin. Baderommet har et hendig separat toalett, to vasker, badekar og walk-in dusj.

Innredningen er stilren og praktisk. Er man glad i hverandre kan kjærligheten blomstre ytterligere, men om man også ønsker litt albuerom er det fullt mulig med dette hotellrommet. Med så eventyrlige omgivelser og enorm boltreplass, blir man uansett sjeldent værende lenge på rommet. Uansett vær og sinnsstemning er det fristende aktiviteter å ta seg til.

Aktiviteter

Det er stort sett bare kreativiteten som setter grenser for hva man kan finne på inne på hotellet og i området rundt. Denne teksten vil fokusere på noen utvalgte som vi benyttet i stor grad, samt ramse opp en rekke andre i stikkordsform.

Spa

Spaanlegget ligger i hotellets underetasje og utfolder seg over 900 m2. Det består blant annet av et karakteristisk svømmebasseng med panoramautsikt over fjellandskapet.

Bassenget inkluderer både boblebad, vannfall og massasjedyser. Det er også mulig å svømme noen korte lengder. Dette området er åpent fra kl. 07-20 og har 13-års aldersgrense.

Vis-a-vis dette ligger en separat sauna- og velværeavdeling med 16-års aldersgrense. Den er utstyrt med finsk badstue på 85 grader Celsius og en mildere variant på 60 grader Celsius.

Videre er det et avslapningsrom, dampbad, isbad og behandlingsrom med varmesenger for enkeltpersoner og par. Avdelingen tilbyr en bufeet med både kald og varm drikke, diverse frukt og snacks.

I denne avdelingen bruker man kun et håndkle, derav aldersgrensen. Man får utdelt badekåpe, håndkle og slippers ved inngangen. Kapasiteten på anlegget er såpass stor at man unngår følelsen av å gå oppi hverandre.

I spaanlegget kan man også booke diverse massasjeformer og behandlinger.

Hiking og fjelløping

Fjellområdet rundt Melchsee-Frutt er ideelt for fjellvandring og løping. Fra resepsjonen kommer man rett ut på flotte grusveier og stier.

I samarbeid med den tidligere langdistanseløperen, Viktor Röthlin, har Frutt Mountain Resort utviklet godt markerte rundløyper på tre ulike nivåer og distanser, med start og slutt ved hotellet (se beskrivelse under).

Viktor Röthlin har en personlig rekord på maraton på 2:07:23 fra Tokyo i 2008. Han ble europamester på distansen Barcelona i 2010, og har også EM-sølv fra 2006 (Göteborg) og VM-bronse fra 2007 (Osaka). Løypene er med andre ord kvalitetssikret fra høyeste hold.

Vi fikk selv gleden av å teste disse og kan skrive under på at de tilbyr noe for enhver smak, for ulike forutsetninger og ambisjonsnivå.

Blå løype: Lett (familievennlig).

– Distanse: 9,5 kilometer.
– Antall høydemeter: 175.
– Høyeste/laveste punkt: 1982 moh. / 1898 moh.
– Underlag/terreng: Fin, småkupert grusvei.
– Skovalg: Valgfritt, men fjellsko eller joggesko er å foretrekke.

Rød løype: 70/30 lett/krevende terreng.

– Distanse: 14,5 kilometer.
– Antall høydemeter: 655.
– Høyeste/laveste punkt: 2255 moh. / 1898 moh.
– Underlag/terreng: For det meste fin, småkupert grusvei, men også et parti med noe mer krevende terreng i en skråning. Uproblematisk å gå, men man skal være nokså teknisk habil for å løpe i et terreng som strekker seg over et par kilometer av løypa.
– Skovalg: Fjellsko for gåere. Terrengsko for løpere.

Sort løype: Krevende.

– Distanse: 24 kilometer.
– Antall høydemeter: 1120.
– Høyeste/laveste punkt: 2431 moh. / 1898 moh.
– Underlag/terreng: Tidvis fin, småkupert grusvei. Tidvis svært bratte stigninger og muligheter for partier med snø – også sommerstid. Unik opplevelse der du løper gjennom et terreng som minner om Ringenes Herre-filmene.
– Skovalg: Fjellsko for gåere. Terrengsko for løpere.

Hotellet har også gode turforslag, med detaljerte beskrivelser av anslått tidsbruk, hvor fysisk krevende ruten er, distanse og kartbeskrivelse. Resorten tilbyr også guidede hikes gjennom sommeren.

Flere hiking-forslag finner du her! 

Ønsker man å benytte fjellområdet rundt Melchsee-Frutt på treningsleir, er det også flate rundløyper i umiddelbar nærhet som egner seg godt for intervalltrening.

Like utenfor hotellet ligger Melchsee. Rundløypen er småkupert, med ca. 85/15-fordeling av fin sti/asfalt og strekker seg over 3,3 kilometer.

Tannensee ligger eksakt tre kilometer fra hotellet. Distansen passer fint som oppvarming, eventuelt kan man låne sykkel eller ta det lokale Frutt-toget.

Rundløypen rundt Tannensee er også pinlig nøyaktig tre kilometer, med omtrentlig halvparten nokså fin grusvei (tidvis noen steiner), én kilometer asfalt og de resterende 500m på gress langs demningen.

Treningsrom

Treningsrommet innehar fire kondisjonsapparater (tredemølle, ellipse, romaskin og sykkel), med fantastisk utsikt mot innsjøen og fjellene. Apparatene er av høy standard og man blir inspirert av å trene i slike omgivelser. Været i fjellet er likevel såpass skiftende at vi i løpet av minutter opplevde å ikke se noen ting gjennom tåke, til å skue over et blikkstille, krystallklart vann.

Videre er treningsrommet utstyrt med tre multigym-apparater for henholdsvis 1) leg exstension og leg curl, 2) bryst- og skulderpress og 3) nedtrekk og roing. Det er også en benk, matter, noen kettlebells og en rack med manualer opp til 20 kg. For spesielt interesserte mangler det dog en frivektsavdeling for tunge løft.

På 1920 moh. er mølla muligens god nok for Team Ingebrigtsen, men vektene er garantert ikke tunge nok for Erling Braut Haaland. Alt i alt er ikke standarden som et vanlig treningssenter, men likevel et godt stykke bedre enn et vanlig hotell.

”Kids club”

Frutt Mountain Resort er også et fantastisk hotell for en familievennlig ferie, med et rikholdig utvalg av både inne- og uteaktiviteter.

Man kan blant annet nevne: Mini-bowling, lekeland, bordfotball, taupark, klatring, fisking, læresti, frutt-toget på rundtur via Tannalp (avgang hver hele time – gratis for barn under 16 år), ”Grill & chill” (leirbålplass) og guidet tur i grotter.

Det er også et eget spaanlegg for barn på 300m2 i hotellets vestlige del. Videre tilrettelegges det for sosiale aktiviteter med oppfølging fra hotellets ansatte, som spillkvelder, filmkveld i kinosal, ekskursjon i naturen og håndverkveiledning.

Mat

Resorten tilbyr et bredt kulinarisk utvalg. Det finnes tre restauranter, som alle tilbyr gode råvarer. Restauranten Titschli tilbyr alpin cuisine, Lago serverer italiensk cuisine og Stübli har sin forse på kjøttretter. Alle restaurantene tilbyr drikkevarer fra hotellets anerkjente vinkjeller.

Frokost

Frokostbufeeten er klassisk, med ferske og gode brødvarianter, et rikt utvalg av yoghurter, fersk frukt, nypressede juicer, samt varme kjøttretter, egg og bakte grønnsaker. Man kan også spesialbestille diverse fra en meny, eksempelvis Egg Benedict og pannekaker. Kaffemaskinen er solid og av høy kvalitet. Det serveres også bobler for dem som ønsker å løfte frokosten et steg nærmere himmelhvelvingen.

Lunsj

Både Titschili og Lago, samt en bar og lounge, tilbyr lunsjmeny. Stübli åpner først kl. 18:00. Vi spiste kyllingsalat, grønnsakssuppe og burger til lunsj, på hotellets terrasse. Maten er muligens uvanlig dyr, men kvaliteten er det ingenting å utsette på og omgivelsene står til 20 i stil. Det sies at man spiser med øynene. I så fall rettferdiggjøres kassalappen ved alt som er øyegodt.

Middag

Vi spiste 3-retters meny med champagne som aperitiff hver kveld. Kokkene skuffet aldri på en eneste bestanddel av rettene, og hyggelige servitører traff godt med vintipsene til de ulike rettene. Hvert enkelt måltid ble en svært god kulinarisk opplevelse!

Konklusjon

En gjest uten penger på Frutt Mountain Resort, er som en bue uten pil. Det er ikke alle forunt å kunne ta inn flere netter på luksuriøse hoteller. Samtidig er noen dager og netter på Frutt Mountain Resort noe vi unner alle. De som sier at lykke ikke kan kjøpes for penger, har ikke smakt av dette hotellets goder. Med så fantastiske fasiliteter og omgivelser blir tid penger.

Tips

– Følg fjellvettreglene. Været endrer seg i løpet av minutter, så følg nøye med på værmeldinger og planlegg (trenings)turene godt.

– Pakk for alle årstider og ”alle” aktiviteter, både innendørs og utendørs.

– Turmulighetene er tilrettelagte både for svært erfarne fjellfolk og for mer og uerfarne og usikre mosjonister, så man kan tillate å utfordre seg litt i terrenget.

– Book et opphold på minimum fire dager for å få en smakebit av alle fasilitetene på hotellet og i terrenget. Det er heller ingen problem å nyte et par uker, om man har økonomi til det.