Det er fortsatt mange færre kvinner enn menn som deltar på ultraløp. Men hvorfor er det egentlig slik? I tidligere blogginnlegg har jeg skrevet om ulike grunner til hvorfor ikke flere kvinner løper ultra , hvordan ultraløp kan bli mer inkluderende og veien til likestilling i ultraløp.
Denne gangen vil jeg dele noen tips til damer som har lyst til å løpe ultraløp. Så håper jeg vi sees på startstreken på et av de mange fantastiske ultraløpene vi har både her i Norge og i resten av verden. Noen av tipsene kommer fra meg, andre er tips jeg har samlet inn fra andre kvinnelige ultraløpere.

Foto: Ian Corless
Tips til damer som vil løpe ultra
- Sett av tid til å trene til løpet i hverdagen. Har du familie og små barn, så ta samtalen om hvorfor det at du får tid til å trene er viktig for deg og at det er med på å gjøre deg til en bedre versjon av deg selv.
- Har du dårlig samvittighet for å sette av egentid til trening på bekostning av tid med familien? Forskning viser at foreldre som er fysisk aktive, har større sannsynlighet for å ha aktive barn. Du er en viktig rollemodell for barna dine og ved å ta vare på deg selv gjennom trening vil det lære barna om fordelene med å være i fysisk aktivitet.
Foto: Ian Corless
- Meld deg på løpet sammen med noen andre. Kjenner du ingen som løper ultra? Bli medlem av Norsk Ultra på Facebook og hør om noen andre som har lyst til å melde seg på samme løp. Kanskje dere kan møtes for en løpetur i forkant?
Foto: Ian Corless
-
Team up – skal du løpe om natta eller i områder der du føler deg utrygg? Finn en annen løper å ta følge med gjennom natta.
- Gjør deg kjent med løpsprofilen på forhånd. Sjekk ut alt du lurer på i forkant av løpet. Er det toaletter noen steder underveis? Hvor er matstasjonene? Hvilke steder er det mulig å bryte underveis i løpet? Hvordan kommer du deg til og fra løpet? Det å vite så mye som mulig om hva som venter deg, gjør det mindre skummelt å legge ut på tur. Det er trygghet i å vite hva cut-off tidene er og hvor det er mulighet for å gå på do om det blir nødvendig. Og frykten for å ikke skulle klare det blir mindre om du vet hvor du kan hoppe av løpet og sette deg på en buss hjem dersom alt skulle alt skjære seg.
- Har du spesielle behov, som for eksempel at du ønsker å kunne amme eller pumpe deg underveis i løpet? Si ifra til løpsarrangøren på forhånd og forhør deg om hvordan dette kan la seg gjøre.
- Det er lov å gå i ultra! Gå i motbakker og ellers når du føler for det. Spis og ha det hyggelig. Stopp og ta bilder innimellom. Kos deg på matstasjonene. Slå av en prat med løpere du møter underveis. Tenk på det som om du er ute på langtur og ta det i ditt tempo.
Foto: Ian Corless
-
Lag delmål. Tenk en og en matstasjon til å starte med, og gjør delmålet kortere og kortere jo lengre ut i løpet du kommer og jo mer sliten du blir.
- Tenk fullføring i stedet for tid. Mesteparten av løpsfeltet er opptatt av å gjennomføre. Det er kun en liten andel av deltagerne som løper for å konkurrere om en plass på pallen.
Foto: Ian Corless
- Har du lyst til å løpe ultra, men vet ikke om du er i god nok form? Meld deg på og prøv! For hva er egentlig det verste som kan skje? Det verste som kan skje er at du må bryte. Og det er faktisk helt greit. Man lærer mange ting av løp man ender opp med å bryte. Lærdom som du kan ta med deg på neste løp. Ikke vent på at du skal være sikker på at du kommer til å klare det!
All photos copyright www.iancorless.com all rights reserved.