Om du så ekstra nøye etter, kunne du se at Jakob Ingebrigtsen løp med sin røde pulsklokke rundt håndleddet da han vant OL-gull på 5000 meter. Nå har Coros offentliggjort pulsdataene til Jakob fra maktdemonstrasjonen i Paris.

– Vi tenker på trening som om vi er bønder, og det vi høster er gulrøtter. Mange utøvere ønsker å dra gulroten opp av jorden tidlig for å se hva de har oppnådd, men i realiteten, når du først har testet den, kan du aldri sette den tilbake. Vi vil ikke trekke gulroten opp av jorden før løpsdagen, men stoler på at treningen og erfaringen gir oss de resultatene vi ønsker, forteller Jakob Ingebrigtsen til Coros.

Da klokkeprodusenten gikk gjennom pulsdataene fra 5000-meteren i Paris med Jakob, tok de en nærmere titt på pulssonene hans og oppdaget hvordan opplevelsen av løpet samsvarte med den faktiske opplevelsen.

– Å kunne gå gjennom dataene og se hvordan de stemmer overens med selve løpet gir meg gode innsikter i at måten jeg løp på var riktig.

Inn i rød sonev

Coros oppgir at Jakob Ingebrigtsens makspuls er 196 slag i minuttet, mens hans terskelpuls er på 174 slag. Allerede etter de første 800 meterne var Jakob over terskel og målte 177 i puls. Etter de to første rundene stabiliserte pulsen seg.

– Jeg forventet en raskere åpningsfart. Vi passerte den første kilometeren på 2.49 min/km, noe som er veldig sakte, forteller Jakob.

Da feltet nærmet seg 3000 meter, økte pulsen til Jakob opp til 180-181 slag, som dro han inn i hans røde sone – også kalt sone 5. Selv om farten fortsatte å øke, klarte Jakob å holde pulsen rett over terskel. Beviset på at treningen hans i forkant av mesterskapet hadde gitt han den muskulære utholdenheten han ønsket, ga han selvtillit. Med 600 meter igjen satset Hagos Gebrhiwet fra Etiopia alt på et avgjørende rykk. Jakob var sperret inne, men beholdt roen.

– Det gikk såpass fort at jeg antok at det ville åpne seg. Jeg prøvde å komme meg ut i bane to, men det var ikke plass. Til slutt fant jeg en åpning, men jeg var veldig forsiktig med å ikke øke for fort, fordi der har jeg bommet før. Hvis du går for hardt med 500 meter igjen, blir de siste 200 veldig tøffe. Så jeg brukte noen sekunder på å ta ham igjen. På bortre langside kunne jeg merke at han begynte å bli sliten. Siden jeg hadde brukt en del krefter på å ta ham igjen, sparte jeg litt til oppløpet og satte inn spurten.

Den siste kilometeren fra 4000 meter og til mål, løp Jakob på 2.21 min/km – 26 sekunder raskere enn den første. Og pulsen? Fortsatt rett over terskel, på 183 slag i minuttet.