I den nyeste episoden av Løperådet forteller ekspert i prestasjonsernæring, Ida Bergsløkken, hvordan du varierer kostholdet og fyller på med næring etter hvilken type økt som står på treningsplanen din. 

Hva man bør spise før, under og etter trening er det alltid mange ulike meninger om.

For noen er loff med Nugatti er nøkkelen til suksess, mens andre påstår at banan skaper magetrøbbel og unødvendige dostopp underveis på løpeturen.

Variasjon i kostholdet

Som team chef for det profesjonelle sykkellaget EF Education EasyPost, bruker ernæringsspesialist Ida Bergsløkken halve året på å lage mat til utøvere som lever av å prestere.

I tillegg til å levere på kjøkkenet, presterer Ida også svært godt med løpesko på beina. Hennes personlige rekorder er så gode som 2.43 på maraton og 1.14 på halvmaraton.

Denne uken er Ida gjest i podkasten Løperådet for å snakke om ernæring og hva løpere bør spise før, under og etter trening.

Hvorfor er kalorier litt gammeldags? Og hvorfor er måltidet du spiser kvelden før viktigere enn frokosten den dagen du skal ut på en hardøkt eller løpe et løp?

Hør hele episoden om prestasjonsernæring med Ida Bergsløkken her:

Ida Bergsløkkens filosofi handler om å «fuel for the work required» – nemlig at du fyller på med næring som passer til den aktiviteten du skal utføre.

Derfor bør du ikke spise det samme dagen før en intervalløkt som du spiser dagen før en hviledag, eller en dag med rolig trening.

På høyintensive eller lange treningsdager kan du ta utgangspunkt i følgende retningslinjer, som er oppgitt i gram per kilo kroppsvekt:

Karbohydrater: 6-10 gram/kilo kroppsvekt
Protein: 1.2-2.0 gram/kilo kroppsvekt
Fett: 1.0-1.2 gram/kilo kroppsvekt

Husk! For alle disse makronæringsstoffene er det individuelle forskjeller, hvor det ikke er noen one size fits all. Ta kontakt med en fagperson hvis du er usikker og trenger individuelle råd.

På rolige dager hvor du trener på lav intensitet eller hviler:

Karbohydrat: 3-6 gram/kilo kroppsvekt

Protein: 1.2-2.0 gram/kilo kroppsvekt

Fett: 1-1.2 g g/kg kroppsvektDisse tallene er generelle retningslinjer og ikke et absolutt svar som passer for alle.

Hensikten er likevel at du bør variere næringsinntaket og ligge i det øvre sjiktet på tøffere og hardere treningsdager, enn på rolige treningsdager og hviledager, hvor du kan tillate deg å ligge i det nedre sjiktet.

Hør hele episoden om prestasjonsernæring med Ida Bergsløkken her: