Flere og flere terengsko med karbonplate dukker nå opp på markedet. Skoens navn røper med en gang at dette er en sko som er laget for fart. Og forventningene mine til skoen var følgelig at jeg skulle få litt ekstra hjelp fra skoene til å løpe enda litt raskere. Derfor tok jeg med meg skoen til Courmayeur og testet den da jeg løp ETC under UTMB-uken.
Sko med karbonplate er ikke lenger forbeholdt de raskeste asfaltskoene. Resultatet stod klart for meg da jeg krysset målstreken etter 15 kilometer og 1200 høydemeter. Dette er en rask sko!
Løpsfølelse
Denne skoen kjennes rask ut med en gang du tar den på. Når du begynner å løpe, vil du raskt merke hvordan karbonplaten bokstavelig talt får deg til å sprette framover. Sålen er utrolig responsiv og det er nesten vanskelig å løpe langsomt med disse på. I hvert fall der stien er lettløpt. Skoen er mindre egnet i veldig teknisk og kronglete terreng. Når det blir veldig kronglete terreng opplever jeg ikke å ha god nok kontakt med underlaget og at skoen ikke holder godt nok rundt foten.
Skoen har en dropp på 5mm og det føles naturlig å lande litt mer frem på foten når jeg løper med denne skoen enn til vanlig.
Demping
Skoen er godt dempet med den nye Asics FF BLAST+ teknologien som sørger for en myk landing uten å gjøre skoen veldig ustabil. I nedoverbakkene var denne dempingen perfekt og sørget for at de 1200 høydemeterne jeg først hadde måtte slite meg opp, ble herlig smertefrie når jeg skulle ned igjen.
Derimot opplevde jeg problemer på turen oppover. Det er nemlig lite polstring mellom foten og karbonplaten i denne skoen. I de lange motbakkene legges det mye vekt på fremste delen av foten. Her ga karbonplaten en del ubehag i form av smerter under tær og forfot.
Passform
Skoen har en relativt smal passform og den sitter godt rundt midtre delen av foten. Tåboksen har litt mer plass slik at tærne har rom til å bevege litt på seg, men er på ingen måte bred.
Hælpartiet er stivet av og gir støtte der det trengs. Det er godt med polstring rundt hælen og skoen sitter tett og behagelig rundt ankelpartiet. Tungen har ekstra polstring der lissene knytes, noe som gjør at du slipper ubehagelig press over vristen fra knuten på lissene.
Lissene er ruglete noe som gjør at det er mindre sjanse for at lissene skal gå opp midt under løpet. I tillegg er det en strikk midt på tungen hvor lissene kan festes. Dette gjør at du slipper løse lisser som kan hekte seg fast i terrenget eller som går opp.
Overdelen er i et behagelig lett, men samtidig slitesterkt nettingmateriale. Det er ekstra forsterkninger rundt tærne, men dette er mer for å beskytte skoen enn for å beskytte tærne.
Grep
Asicsgrip-yttersålen med 4mm y- formede glugger gir et tilfredsstillende grep på både tørt og vått underlag. Formen på gluggene sørger for at grepet er like bra uansett om du er på vei oppover, nedover eller løper i skrått terreng.
Dette er ikke en veldig aggressiv såle. Derfor ville jeg gått for et annet alternativ på de skikkelig gjørmete og sleipe dagene.
Hva passer skoen til?
Etter flere løpeturer i denne skoen har jeg kommet frem til at skoen fungerer best til de raskeste løpeturer på opptil 20km i ikke alt for teknisk terreng. Stian Angermund vil antagelig være uenig med meg her. Han brukte Asic Fuji Speed 2 både da han vant VM i terrengultra og da han vant OCC (55km og 3500 høydemeter) i år. Det har med andre ord noe å si hvilken løpestil du har, hvordan din fot er, hvilket behov du har for demping og hvor herdet foten er.
Dette er en racer og passer godt til konkurranser og raske treningsturer. Karbonplaten gir best utbytte på de løpbare stiene og på grus/asfalt. Dette er en super sko for løp som ETC, Ecotrail og andre løp der det i hovedsak er lettløpt og fast terreng.
Ønsker du deg en Asics terrengløpesko for de lengre og litt roligere turene? Sjekk ut testen min av Asics Gel-Trabuco 11.
Tekniske facts
- Dropp: 5mm
- Glugger: 4mm
- Vekt: 242gr (str 42)
- Løpsfølelse: 5/10
- Grep: 6/10
- Demping: 5/10