En islagt innsjø, omringet av snødekte fjell og skoger. Det snør tett, så tett at du ikke kan se hvor bakke og himmel møtes. Vinden rusker i håret og termometeret viser 5 blå. Du står på startstreken sammen med løpere fra hele verden – klar til å løpe et maraton helt utenom det vanlige.

Foto: Ian Corless

Er du klar?

Starten går og lyden av hundrevis av piggsko mot is beveger seg ut på isen. Dere løper på et bredt, måkt felt, men vinden og snøen som laver ned skaper partier med dypere snø.

Det er ingen trengsel, løperne spres raskt utover i løypa. Det er allerede mange løpere ute på isen, for muligheten til å starte tidligere er der for løpere som løper maratondistansen tregere enn 4,5 time.

Og om en times tid vil halvmaraton løperne bli med på isdansen. Uansett hvor i løypa du er, ser du andre løpere.

Foto: Ian Corless

Til sammen er det nesten 250 løpere på isen på det meste. Løypa snirkler seg rundt på isen. Forbi løypevakter som heier deg frem og matstasjoner med crew som sørger for å fylle deg opp med energi og ny motivasjon. Noen steder i løypa er det musikk.

Det er god stemning, bra vær og i mål venter en fin medalje til alle som kommer i mål etter 21,1 eller 42,2 kilometer.

Foto: Ian Corless

Et løp utenom det vanlige

Dette er Frozen Lake Marathon, som foregår i slutten av mars på Tisleifjorden i Gol, 820moh. Løpet går utelukkende på en islagt innsjø – det blir ikke flatere en dette! Likevel er dette på ingen måter et lettløpt maraton.

Forholdene på isen endrer seg fra år til år, det kan være speilblank, sørpe, nysnø og ute på isen kan det blåse friskt. Eller det kan være strålende sol, vindstille og et føre som gjør at du kanskje ikke har behov for piggsko en gang.

På de tre årene Frozen lake Marathon har blitt arrangert har det vært tre vidt forskjellige løpsopplevelser. Og nettopp det er grunnen til at dette har blitt et løp jeg har kommet tilbake til igjen og igjen.

Foto: Ian Corless

Du kan velge mellom halv og hel maratondistanse og et kveldsløp på ca 5 km. Hit reiser løpere fra hele verden for å delta på det særegne is-maratonet. På årets utgave var det løpere fra hele 23 forskjellige nasjoner! Og i alle aldre.

Årets eldste på marathondistansen var 75 år gamle Domenico Truzzoli fra Italia. Og det var alt fra erfarne maraton løpere som har deltatt på løp i hele verden til løpere som deltok på sitt aller første halv eller helmaraton. Dette er et løp som passer alle og det er noe av det jeg liker skikkelig godt med Frozen lake Marathon.

En fjelløper på flat is

Selv kan jeg ikke regne meg selv som en erfaren maraton løper. I hvert fall ikke når det kommer til de flate 42,2 kilometerne. Men å løpe på is og i snø er jeg godt vant med og jeg elsker det. Derfor er Frozen Lake Marathon et løp som passer meg ekstra bra. Og årets litt røffe forhold var midt i blinken for meg.

Foto: Ian Corless

Jeg elsker å løpe ute på isen i snø som gjør at jeg må jobbe litt ekstra og med vind som veksler mellom å være med meg og mot meg. Det gir en spesiell følelse det å løpe over isen. Du vet at det kun er et lag med is som skiller deg fra det iskalde dypet. Jeg vet jo at det er trygt for isen blir jevnlig kontrollert og var nylig målt til 80cm. Likevel gir det et sug i magen. I hvert fall til å begynne med, men så venner du deg til det. Men jeg føler meg likevel litt eksponert hele tiden. Det er noe litt vilt over det.

Snøen som gjorde sikten så dårlig at det til tider så ut som om løpere dukket opp fra intet, gjorde at det ble en litt ekstra spennende opplevelse.

Foto: Ian Corless

Mål for løpet?

Bortsett fra å prøve å komme meg under 4 timer var målet med løpet å ha det gøy ute på isen. Men i det øyeblikket jeg tok igjen første kvinne etter en knapp kilometer ble konkurranseinstinktet skrudd opp et par hakk.

Jeg hadde dame nummer to hengende i ryggen de første 21 kilometerne og det var takket være henne at jeg klarte å komme meg under 4 timer, for det var en krevende dag på isen med stedvis snø opp over anklene og frisk vind som sjelden var medvinds.

Foto: Ian Corless

Men jeg hadde en fin heiagjeng ute i løypen og noe av det som er gøy med Frozen Lake Marathon er at du ser folk flere ganger underveis i løypa.

Sønnen min på 8 år var med ut på isen og holdt stand sammen med Ian Corless som sørget for at årets Frozen Lake Marathon ble dokumentert i bilder. Så ikke bare fikk jeg fine bilder, jeg fikk også heiarop og oppmuntring flere ganger underveis på turen.

Målgang med go’følelse

Halvveis i løpet merket jeg at gapet mellom meg og dame nummer to økte og jeg tok igjen flere løpere. Den berømte «veggen» ved 35-37 km møtte jeg aldri. Sikkert fordi jeg hadde roet ned farten litt siden gapet til nummer to nå hadde blitt så stort at jeg ikke trengte å løpe fortere enn det jeg følte var behagelig.

Det kjennes alltid godt når man klarer å ha en god følelse gjennom hele løpet. Det var følelsen jeg fremdeles hadde da jeg løp inn de siste kilometerne til mål og krysset målstreken på tiden 3:55:34.

Foto: Ian Corless

Årets resultater

Årets vinner på herresiden var danske Oscar Rosenberg som løp inn på tiden 3:01:50.

Foto: Ian Corless

På halvmaratondistansen var det Lukasz Cwiklinski på tiden 1:30:11 som gikk av med seieren og Fanny Imbert på tiden 1:48:04 som kom først i mål av damene.

Stemningen i mål var super, på tross av kjølige temperaturer. Og det var verdt å henge litt i målområdet for å få i seg litt varm suppe og få med seg premieseremonien og å heie løpere inn i mål.

Og gjett hva, jeg gleder meg allerede til neste års Frozen Lake Marathon!

Foto: Ian Corless

Fikk du lyst til å delta på Frozen Lake Marathon neste år? Gå til løpet hjemmeside og få mer informasjon om løpet her. I tilegg kan du lese mine tips til deg som skal løpe Frozen Lake Marathon her.

All photos copyright www.iancorless.com all rights reserved.