Er det for varmt får vi problemer med væskebalansen og temperaturreguleringen – og det blir verre i forbindelse med fysisk anstrengelse. Dessuten blir vi tregere. For hver temperaturøkning på fem grader over +13° C senkes løpetempoet med mellom 1,5 og 3 prosent.
I en studie, publisert i Medicine & Science in Sports & Excercise, kartla forskerne flere tiår med maratonresultater for eliteløpere og supermosjonister. De så da at allerede ved temperaturer mellom 10 og 15 grader løp 2.10-løperne ett til to minutter saktere på maratondistansen. Og for mannlige 3-timersløpere innebar «varmen» at de løp fire til åtte minutter saktere.
I det lange løp
Men, det å løpe i varme er ikke bare dårlig for snitthastigheten, det kan også ha positive effekter på formen din på lengre sikt. Opp til 80 prosent av den energien musklene dine genererer forsvinner i form av varme. For å regulere kroppstemperaturen flyttes en større mengde blod til huden. Der kjøles det ned i og med at svetten din fordamper. Denne prosessen tar det oksygenrike blodet fra de arbeidende musklene, hvilket naturlig nok har en negativ effekt på løpingen din. Blodplasmavolumet reduseres samtidig, ettersom en del av væsken fordamper i form av svette.
For å motvirke dette, produserer kroppen din mer blod – og et økt blodplasmavolum er jo positivt for løpingen din på lengre sikt. Effekten er merkbar allerede etter en ukes trening i varme. Når blodvolumet øker får kroppen mer blod å kjøle ned, og musklene får mer oksygenrikt blod å jobbe med. Resultatet: Du klarer å jobbe hardere, selv i høyere temperatur.
Sollys
Men det er ikke bare varme som kan booste prestasjonsevnen. Selv eksponeringen for sollys antas å ha en positiv effekt, ifølge forskerne bak en nasjonal helse- og kostholdsundersøkelse i USA. Undersøkelsen tok for seg 2000 deltagere i alderen 20–49 år, og det de fant ut var at forsøkspersonene med høye D-vitaminnivåer også hadde et høyere oksygenopptak enn de med lavere nivåer av D-vitamin.
Ut og løp i sola!
Les også: Slik takler du trening i varmen