Høsten nærmer seg og Runner’s World Trysilrypa terrengløp er rett rundt hjørnet. Og for meg gjennstår det bare noen få treningsturer og å pakke baggen med alt jeg trenger for en helg oppe i det vakre høstfargede Trysilfjellet. Jeg gleder meg skikkelig, for dette kommer til å bli en helg fylt med masse løping, god mat, spa og mye annet moro.

Så hva trenger man egentlig for å løpe et terrengløp på høsten? Dette vil variere veldig ut ifra vær, type terreng og løpets lengde. I dette innlegget vil jeg fokusere på hva man trenger av utstyr for å løpe kortere terrengløp i fjellet, slik som Trysilrypa. (Utstyr og pakking til ultra distanser i terrenget er en liten vitenskap i seg selv som jeg skal ta meg tid til å skrive litt om senere i høst). Noen vil kanskje si at man ikke trenger noe annet for å løpe et terrengløp enn om man skal løpe et vanlig gateløp, men forskjellen på å løpe i terreng og å løpe på asfalt er mange. For det første at underlaget kan være krevende. Ofte er det ujevnt underlag med gjørme, steiner og røtter som kan bli skikkelig glatte på våte dager. I terrengløp, og spesielt de som foregår på fjellet, kan også været være en utfordring. Vær og temperatur kan endre seg raskt på fjellet og kan gå fra strålende solskinn og sommertemperatur til sterk vind og iskaldt regn på kort tid. Selv har jeg erfart å måtte bryte et løp fordi jeg rett og slett ble for kald. Den opplevelsen lærte meg virkelig å ha respekt for været i fjellet.

Her kommer noen tips til klær og utstyr til Runner’s World Trysilrypa terrengløp og andre terrengløp som går på høsten, (eller tidlig på våren), hvor man forventer å bruke under 2 timer på løpet.

Sko:

Terrengsko finnes etter hvert i utrolig mange varianter. Man får alt fra de mest minimalistiske barfot skoene til de mest maksimalistiske skoene med veldig tykk såle og masse demping. I de beste løpebutikkene finner du sko for tørre stier, sko for våte stier, sko for myke stier og sko for harde stier. Og selvfølgelig sko for kombinerte stier. Du kan lese mange forskjellige sko tester i magasiner og på internett og spør du rundt om hva som er den perfekte terrengskoen vil du også oppleve å få mange forskjellige svar. Selv har jeg en klar favoritt når det kommer til terrengløp i fjellet hvor jeg kan komme utfor våt og glatt stein, myr og gjørme. Inov8 X-talon230 gir meg god kontakt med underlaget, har et supert grep og beskytter foten min mot spisse steiner og andre ting jeg kan tenkes å tråkke på eller sparke borti.

(Foto: Sylvain Cavatz)

Det som gjør det litt ekstra vanskelig med terrengsko er at du ikke får testet selve grepet når du er i butikken, så selv om skoen sitter bra på foten og føles grei ut å løpe med er det lurt å spørre de som jobber i butikken om de kan fortelle litt om grepet. Og dropp for all del sko med Goretex. Plumper du uti en vannpytt er det bedre å ha en sko som slipper vannet ut enn å løpe resten av løpet til lyden av skvulping fra skoene dine.

Uansett hvilken sko du velger er del lurt å teste ut skoen på forhånd. Kjøp skoen i god tid før løpet og sørg for å ha fått løpt med dem på en regnværsdag i terreng som ligner på det du skal løpe i når du løper løp. Så slipper du å få en uheldig overraskelse på selve løpsdagen.

Sokker:

Det er mange forskjellige løpesokker på markedet og man får etter hvert noen favoritter. Jeg bruker tekniske sokker eller ull, alt ettersom hvilken temperatur jeg skal løpe i. Bomull sokker anbefaler jeg ikke til løping og spesielt ikke til løping i terreng hvor du risikerer å bli bløt på føttene. Sokkene bør sitte godt på foten og ikke ha sømmer som irriterer på noen måte.

Klær:

Når det gjelder klær er det lurt å være forberedt på det meste. På kortere løp trenger man jo ikke å ha med seg ekstra klær mens man løper, men jeg anbefaler at man har med en bag med tørre klær til å skifte rett etter løpet og gjerne noen overtrekks klær som du kan ha på før løpet som gjør at du holder deg varm og tørr selv om det skulle regne og blåse kaldt.

Det viktigste er å holde seg varm og tørr på overkroppen, har man investert i en god vind og vanntett jakke gjør det ikke så mye om du blir litt kald på beina. Beina er jo de som gjør mest arbeid når man løper og de blir ikke like fort kalde som overkroppen. Selv løper jeg gjerne i shorts til det er en 7-8 grader ute. Jeg begynner å bruke jakke, buff og vanter lenge før shortsen legges bort for vinteren. Men det er lurt å ha et alternativ hvis det skulle bli skikkelig kaldt. For noen dager er det rett og slett for kaldt å bruke shorts, og da er det lurt å ha en god løpetights. Og ja, det finnes gode vann og vindtette løpebukser også, om du virkelig ikke har lyst til å bli våt.

Det er ikke noe morsomt å fryse, men man må samtidig huske på at man blir varm av å løpe, så det er lurt å tenke at det er greit å være litt kald de første 2-3 kilometerne, for det er heller ikke noe godt å være alt for varm når man skal løpe et løp. 

Skal man ha seg en god vind og vanntett jakke til terreng løping så bør man se etter en jakke som er lett og ledig og som puster godt. Du må kunne bevege overkropp og armer fritt når du løper i terrenget og om det er en jakke som puster for dårlig vil du oppleve å bli klam, noe som igjen kan føre til at du blir kald. De dagene det bare blåser holder det med en tynn vindjakke, disse er ofte lettere og puster bedre enn de vanntette jakkene.

(Foto: Sylvain Cavatz)

Under jakken har jeg en lang eller kortermet t-skjorte i teknisk materiale eller ull. Aldri bomull. (Hvis det er en skikkelig fin og varm høstdag uten vinn og regn trenger man selvfølgelig ikke å løpe med jakke).

Buff er etter min mening et av de mest geniale løpeplaggene som finnes. På de kaldeste dagene har jeg gjerne to buffer, en rundt halsen og en på hodet. Det fine med en buff er at det er lett å ta en buff av og på for å regulere temperaturen. Det skal ofte ikke mer til enn å ta buffen man har i halsen av og feste den på håndleddet for å oppnå en mer behagelig temperatur. Og blir det kjølig igjen på neste fjelltopp er det lett å dra buffen over hodet igjen.

(Foto: Arrangør Österlen Spring Trail)

Det er veldig individuelt hvor kald man blir på hender og føtter. Selv er jeg av typen som løper rundt med polvotter så fort gradestokken bikker over på minussiden. Er det mellom 0 og 7 grader og jeg forventer å bruke mer enn en time på løpet trenger jeg vanter. Og om det i tillegg regner tar jeg i bruk de vanntette løpevottene mine.

(Foto: arrangør Hornindal Rundt)

På løp der man regner med å bruke under to timer på å komme i mål trenger man ikke å ha med seg sekk med mat og drikke. Spesielt ikke på løp hvor det er mat og drikkestasjoner underveis. Det blir bare ekstra vekt å dra med seg. Det samme gjelder for mobiltelefon, den er ikke nødvendig å ha med så lenge ikke det er pålagt fra arrangøren. Og sitter du nå og tenker at «jeg må jo ha med meg mobiltelefon, for ellers får jeg ikke hørt på musikk», så er rådet mitt å droppe musikk på øret. Man får med seg så mye mer av selve løpet, naturen, heiing og oppmuntring fra tilskuere og andre løpere når man løper uten musikk på øret.

Så nå gjenstår det bare å ønske lykke til med høstens terrengløp. Også håper jeg å se så mange spreke damer som mulig i startområdet i Fageråsen lørdag 8 september!

Er du med?