Artikkelen er sponset av Nor-Way Bussekspress.
Oppleve hele Bygdin, Gjende, Besseggen og enda mer på bare 3 dager? Det er fullt mulig!
Terreng og ultraløping har blitt mer og mer populært i Norge de siste årene. Nå velger flere å bytte ut de tunge fjellstøvlene med et par lette terrengløpesko og tung tursekk med en lett løpevest, fylt med kun det aller mest nødvendige. Det gir deg en større frihet og mulighet til å bevege deg lengre, raskere. Fenomenet Fastpacking har kommet for å bli.
Hva er egentlig fastpacking?
Fastpacking er en blanding av løping og rask gåing, over flere dager med ultralett oppakning på ryggen. Du har med deg det som trengs for sikker ferdsel i terrenget, men ikke noe overflødig luksus. Det finnes flere varianter av fastpacking. Å løpe fra hytte til hytte er en variant.
Takket være DNT har Norge et godt utviklet stinettverk som leder deg til både betjente og ubetjente hytter. Her kan du selv velge om du ønsker å bli vartet opp med 3 retters middag og frokostbuffet, eller om du vil sove på ubetjente hytter og ordne mat selv. Begge deler har sin sjarm, men dersom du er ny på fastpacking, anbefaler jeg å starte med de betjente hyttene. Etter lange dager i fjellet føles deg godt å få maten servert. Det er også alltid gode råd å få på hyttene dersom du har spørsmål i forhold til stivalg, terreng og vær.
Hva trenger du til fastpacking-eventret?
Når du skal fastpacke, lønner det seg å få tak i så lette produkter som mulig. 100gr her og der, utgjør mye vekt samlet. Min sekk på en hytte til hytte tur som dette, veier mellom 3 og 3,5kg. Her er min pakkeliste for turen:
- Lett løpesekk eller vest med plass til ca 15L
- Drikkeflaske (1-2 softbotles)
- Lettvekts vind og vanntett jakke
- Lettvekts vind og vanntett bukse
- Merino t-skjorte (1 langermet og en kortermet)
- Ull eller superundertøy longs
- Shorts eller tights å løpe i
- Isolerende mellomlag (for eksempel. Lett dunjakke eller tilsvarende syntetisk plagg)
- Buff (to stk. Gjerne en i ull)
- Ullsokker (2 par, et til løping et til camp)
- Vind og vanntett votter
- Lakenpose (silke)
- Elektrisk tannbørstehode (veier enda mindre enn en halv tannbørste) og en liten tube tannkrem
- Sov i ro ørepropper
- Liten og lett hodelykt
- Førstehjelpsutstyr: Enkeltmannspakke, håndsprit, desinfeksjons swabs, støttebandasje, skalpellblad, plaster, gnagsårplaster, k-tape, paracet, GEM (elektrolyttblanding).
- Sikkerhetsutstyr: vindpose, space blanket, et sett varmepads (life saving hvis man blir overasket av kaldt vær eller blir skadet og ikke kan holde tempoet oppe)
- Mobiltelefon (med appene Hjelp123, Norgeskart, DNT medlem)
- Lader til telefon og Garmin-klokke
- Powerbank
- Bankkort
- Liten tube med solfaktor 30
- Kart over Jotunheimen
- Sjokolade eller energibarer (husk at du kan kjøpe sjokolade på hyttene)
- Matpakke (smøres hver morgen på hyttene)
(Ønsker du en mer detaljert liste med produktnavn kan du sjekke ut min tidligere fastpacking post: Fastpacking for beginners. )
Tips: De bemannede hyttene har som regel tørkerom. Skyll opp løpeklærne før du legger deg om kvelden og heng dem til tørk. Da klarer du deg med et sett å løpe i og et sett å bruke på camp i flere dager. Camp klærne er de samme som du bruker om du skulle bli overasket av dårlig vær (Ullongs og langermet merino).
Bygdin, Gjende og Besseggen (og litt til)
Her får du oppskriften på et tredagers hytte til hytte eventyr i Jotunheimen hvor du får oppleve hele Bygdin, Gjende, Besseggen og enda mer på en langhelg.
Dag 1: Bygdin hotell til Fondsbu (35Km 880 høydemeter)
Eventyret starter i det du gå på Valdresekspressen tidlig en fredag morgen. Turen fra Oslo Bussterminal til Bygdin hotell tar litt over 4 timer. Ta med deg en kopp kaffe og en bolle på turen og benytt muligheten til å høre på en god lydbok, sjekke e-mail eller bare nyte utsikten.
Klokka 12.48 er du fremme ved Bygdin hotell. Nå skal du følge grusveien langs den vakre innsjøen Bygdin noen kilometer før du kommer inn på fin sti. Du følger skiltene i retning Torfinsbu, turen er på 14 kilometer og går for det meste i flatt terreng. Er det varmt kan du stoppe og ta en rask dukkert på en av de mange strendene du passerer. Jeg tok ingen pauser og var fremme ved Torfinsbu etter 2 timer.
Fra Torfinsbu følger du skiltene videre mot Fondsbu. Du følger vannet et lite stykke før du krysser en bro og begynner på turen oppover igjennom Langedalen. Her får du en fantastisk utsikt over Gjende og rundt deg ruger majestetiske fjelltopper. På toppen avbakken får du et parti med ur, men det er raskt unnagjort. Ved langedalstjernet følger du skiltet mot venstre. Stien er godt merket med røde T’er og skilt. På vei ned fra fjellet skal du krysse en elv hvor det ikke er bru. Her kan det være høy vannføring, spesielt i forbindelse med snøsmelting. Vær varsom og velg stedet du vader over med omhu.
Etter å ha krysset elva får du en blanding av lettløpte fjellstier, ur og kratt før du kommer ned til vannkanten igjen. Elva Høystakka krysser du på fin helårsbru. Det siste stykket inn mot Fondsbu er for det meste flatt og minner om partiet du hadde på starten av turen mellom Bygdin hotell og Torfinnsbu.
Turen tok meg 6 timer uten pauser og jeg var fremme akkurat i tide for kveldens andre bordsetning.
Alternativ: Synes du 35 kilometer blir for langt? Ta Båten fra Bygdin hotell til Torfinnsbu. Da gjør du turen 14 kilometer kortere.
Bonus tips: Stikk innom Bygdin hotell og ta deg en saftig kanelbolle før du begynner turen.
Dag 2: Fondsbu til Gjendebu og et par ekstra kremtopper (28,5km 1350 høydemeter)
Etter en god frokost på Fondsbu går turen opp til Vinjeutsikten, en liten topp med en stor utsikt. Her kan du nyte en flott utsikt mot Hurrungane før turen går tilbake ned mot Fondsbu.
Fra Fondsbu følger du skiltene i retning Gjendebu. Her løper du et kort stykke på samme sti som i går, men snart fører skiltene mot Gjendebu deg bratt opp til venstre og elva. Husk å snu deg tilbake i løpet av turen opp bakken. Utsikten over Bygdin er helt magisk!
Vell oppe på toppen krysser du elva på hengebru. Herifra vil du oppleve et langt, flatt og lettløpt parti. Det er noen elver som skal krysses, men disse byr ikke på problemer. Partiet er for det meste flatt, med litt stigning helt på slutten før du begynner på turen ned mot Gjende og Gjendebu.
Om du velger å ta turen opp til Gjendetunga med en gang, eller om du vil fylle på med litt energi på Gjendebu først er opp til deg. Turen opp Gjendetunga er bratt og med et kort parti med lett klyving, men utsikten som venter deg fra toppen er verdt hver eneste høydemeter. Så tar du samme vei ned til Gjendebu, som du kom opp. Vær oppmerksom på løse steiner.
Alternativ: Blir det litt for langt? Dropp en eller begge de ekstra fjelltoppene på turen. Da sparer du litt over 10 kilometer og mange høydemeter.
Dag 3: Gjendebu til Gjendesheim (26km 1930 høydemeter)
Bukkelægeret
Besseggen er godt kjent og en av Norges mest gåtte turmål. Bukkelægret er mindre kjent, men etter min mening, minst like fin. Fra Gjendebu følger du skiltene mot Memurubu og Bukkelægeret, først på grusvei, så inn på frodig sti langs Gjende. Etter noen kilometer begynner stigningen oppover. Her er det noen bratte partier og smale stier. Det er kjetting på de bratteste partiene. Ikke glem å nyte utsikten på veien opp. Se også opp for løse stein, spesielt om det er folk over deg på stien.
Når du kommer på toppen av Bukkelægeret har du allerede sanket nesten 500 av dagens høydemeter. Turen går videre over Sjugurtinden, her er terrenget løpbart og utsikten flott. Turen over til Memurubu er på ca 10 kilometer, men av en eller annen grunn føles den mye lengre. Det kan ha med at du ser Memurubu relativt tidlig på turen og får illusjonen om at du straks er fremme. I realiteten skal du over 3 små topper før du for alvor begynner på turen ned mot Memurubu. Nedoverbakken er bratt og har mye løs stein og tar derfor gjerne også lengre tid enn du hadde trodd.
Nede på Memurubu kan du ta deg en matpause om du har lyst før du starter på turen opp til Besseggen. På turen over Besseggen er du sannsynligvis ikke alene på stien. Fra Memurubu er det ca 14 kilometer og 1000 høydemeter til Gjendesheim. På turen veksler det mellom lettløpte stier, ur og klyving. Den fantastiske utsikten får du fra Memurubu til du når toppen av eggen.
Turen over Besseggen er ikke så skummel som mange tror. Eggen er 2 meter på det smaleste og det er lett å få godt grep du kan holde deg fast i.
Når du når toppen av Besseggen venter det deg en haug med stein. Den fantastiske utsikten er borte for en stund, men er du heldig møter du på reinsdyr her oppe på Veslefjellet.
Det flater ut en stund etter at du har nådd toppen, her er det mye stein, men også partier som er lette å løpe på. Ned fra Veslefjellet er det noen bratte partier og fjellet her blir også skikkelig sleipt når det er vått. Det er kjetting et sted og også trappetrinn på deler av nedstigningen. Nyt det siste stykket ned mot Gjendesheim. Ved Gjendelosen kan du fylle på med mat og drikke mens du venter på bussen tilbake til byen. Det tok meg under 6,5 timer fra Gjendebu til Gjendesheim (inkludert en kort pause på Memurubu).
Alternativ: Synes du det blir litt for langt? Du kan løpe bare Bukkelægeret eller Besseggen. Ta båten fra Gjendebu til Memurubu og løp over Besseggen eller ta Bukkelægeret og hopp på båten på Memurubu.
Jeg tok turen i et behagelig tempo med flere foto-stopp. Likevel hadde jeg god tid på meg til både å spise og slappe av i vannkanten før Valdresekspressen plukket meg opp klokka 17.30.
Klokka 22.04 søndag kveld, var jeg tilbake i byen, klar for en ny arbeidsuke. Fra fredag til søndag hadde jeg tilbakelagt 90 kilometer og opplevd så mange fine steder, at det føltes som om jeg hadde vært borte en uke. Sliten var jeg også, og da var det godt å bare kunne sette seg på bussen og slappe av hele veien hjem.
Hvorfor ta buss til fjells?
- Det er mer miljøvennlig
- Du blir mer fleksibel og kan starte og slutte turen på forskjellige steder
- Du få tid til å gjøre det du vil på turen til og fra fjellet. Les en bok, hør på musikk, sjekk e-mailen, ta en blund eller bare nyt utsikten.
Tips: Visste du at dersom du tar buss til Gjendesheim eller til Haukeliseter og sover på hyttene, da får du et gavekort på 100 kroner som du kan bruke på hytta?