Bokanmeldelse: Brødrene Kvalheim – to løperliv av Thor Gotaas.

Denne høsten har det kommet et godt tilskudd til norsk løpelitteratur, nemlig boka Brødrene Kvalheim – to løperliv, skrevet av folkloristen, foleminnegranskeren, forfatteren Thor Gotaas utgitt på Gyldendal forlag. Og ja, det kan omtales som løpelitteratur, men boka er også så mye mer enn det.

Løpende brødre har vi i dag også, og når man litt uti boka får bedre og bedre forståelse hvor hvor forskjellig dagens toppidrettsutøverliv er fra datidas, vokser bare respekten for Knut og Arnes prestasjoner. Til tross for at ingen av dem har medalje fra internasjonale mesterskap, var de to av verdens beste løpere, flere sesonger på rad. Alle husker et OL-gull, men har lettere for å glemme de som presterer jevnt, men likevel aldri henter hjem medaljen. Kvalheim-brødrene var glade, men seriøse amatører, for det var det man skulle være. Man skulle ikke tjene penger på idretten. Med andre ord var studier og jobb ved siden av satsningen en selvfølge. Dette er bare én av forskjellene fra dagens eliteløpere. Mangelen på funksjonelt utstyr, joggesko slik vi kjenner dem, fysiologiske tester og innendørshaller sier seg kanskje selv, men greit å få en påminner og en ytterligere innsikt, lell.

Foto: Gyldendal

Gotaas har hode for detaljer og er flink til å gi leseren kontekst. For å bli kjent med Arne og Knut Kvalheim, trenger vi også å vite hvor de kommer fra, og boka starter derfor med en introduksjon av foreldrene og hvordan og hvor de vokste opp. Deretter følger vi gutta fra Grorud gjennom oppvekst og en oppblomstrende interesse for idretten, og videre til studier og enda mer løping i Oregon.

Forfatteren har også et blikk for folk og deres historier. Små minner kan være avgjørende for en god historie. Gotaas evner å tolke folk ut ifra tidvis sparsommelig kildemateriale, evner å si mye med få ord og krydrer hele tiden teksten med velvalgte, berikende anekdoter.

Og apropos kontekst: Samtidas trenerne og medløpere får mye plass, og utgjør en fin knaggrekke for oss (yngre) lesere som har hørt de fleste navnene, men ikke helt klarer å plassere dem – navn vi kjenner igjen fra memorial-stevner og minneløp. Takket være denne boka får vi bragder og personligheter å feste til navn som for eksempel Audun Boysen og Ivar Formo, men også internasjonale navn som i større eller mindre grad har vært med å prege idretten, som Arthur Lydiard, Bill Bowerman og Steve Prefontaine. For ikke å snakke om Arne og Knut selv. For eldre lesere antar jeg at dette er et fantastisk gjensyn med en av friidrettens glansepoker. For lesere født etter 1980 – som først og fremst tenker på Knut Kvalheim som trener i Tjalve og glemmer at han har vært utøver selv – er dette nesten obligatorisk løpelektyre.

Boka tar, som tittelen indikerer, for seg to hele løperliv fram til i dag, men vier naturlig nok flest sider til guttas storhetstid på 60- og 70-tallet. Arne og Knut husker godt, og det gjør Gotaas også. For ti år siden skrev han boka Løping. En verdenshistorie. Sammenlignet med den tar boka om Kvalheim-brødrene kun for seg en ørliten flik av historien, men samtidig en svært avgjørende flik for løpinga slik vi kjenner den i dag. Takket være den overordna gode innsikten til forfatteren ispedd detaljerte minner og historier fra brødrene selv, blir dette ei rik bok om et par viktige tiår i Norge, dels USA og ikke minst i (fri)idretten.