Runner’s World ble i høst invitert til å delta på et nytt løp, Opplev Oslo – en multisport-konkurranse med ulike klasser for løping, sykkel og tur – og masse opplevelser og nye oppdagelser!

Lagkonkurransen var korona-vennlig da hele Oslo var arenaen uten et bestemt start- og målområde. Deltakerne styrte det hele selv ved hjelp av en app på mobilen.

Kart, oversikt over poster og registrering av koder kom opp i det starten gikk, og så hadde man fem timer på å ta så mange poster man klarte – eller hadde lyst til.

Postene hadde varierende antall poeng og vanskelighetsgrad fra enkle quiz-oppgaver til aktivitetsoppgaver som slakkline, klatring, padling etc. Opplev Oslo bød på utrolig mye artig! 

Artikkelforfatter Jenny Midbjer (bak) sammen med RW-blogger Therese Solberg

Jeg og Therese Solberg fra Ninja Girls deltok i turklassen, siden jeg sliter med skade og sykdom så passet det veldig bra å kunne få delta på tross av det. Jeg syklet og Therese jogget.

Vår strategi var å befinne oss på Holmenkollen kl 11.00 da det hele startet og postene ble tilgjengelige. Vi hadde lyst å ta litt mer fysiske oppgaver og håpet på noe moro oppe i høyden. På eksemplene i manualen sto nemlig Holmenkollen som en post på 10 poeng, men når kartet ble tilgjengelig fant vi ut at vi hadde bommet fullstendig. Ingen poster ved Holmenkollen. I ettertid fant vi ut at Holmenkollen var utenfor arrangørens merkede område … jaja. Alternativene var da å enten ta banen ned tilbake mot byen eller komme seg mot Sognsvann gjennom skogen. Vi valgte det siste. 

Lese kart er lurt. Det viktigste var jo turen og å løse verdensproblemene! Vi brukte nok 1,5 time til vi kom til vår første post. Det var ekstremt mye vind den dagen og mange trær hadde blåst om kull, og det regnet. Heldigvis gav seg regnet etterhvert og uansett hadde vi kledd oss for vær og venting.


Første post ble Gaustad Gruve, Flaggermushulen, som ingen av oss hadde vært i tidligere. Jeg har passert skiltet i skogen mange ganger, men alltid hatt et annet mål i sikte.

Dette gav oss en flott anledning og vi utforsket den grundig og feiret første post med en aldri så lite grottefest. Det er visst veldig in nå for tiden. Eller ikke…?

Musikk og dans ble det uansett, det blir ikke mer moro enn man lager det. Therese hadde de flotteste refleksene på buksen som skinte i mørkret. Dette med at det var et reservat for flaggermus så vi heldigvis først når vi kom ut igjen.  Beklager om vi forstyrret dere!


Den neste posten gledet vi oss veldig til: rappellering ved Båntjern. Therese fikk ta den da jeg akkurat hadde trynet litt brutalt på sykkelen og måtte hente meg litt inn etter det.

Ingen av oss hadde gjort det før, og jeg hadde egentlig veldig lyst, men av og til er det smart å bruke hodet. Opplev Oslo hadde også mange spørsmål som skulle besvares, et fint alternativ for de som ikke var lystne på å for eksempel rappellere ned en foss.


Hjelpemidler var tillatt og vi fikk i løpet av dagen lært mye fakta og kuriosa om de historiske plassene rundt Sognsvann. Visste du at Båntjern var et sted man i gamle dager druknet uønskede barn? Hvor langt det var rundt Sognsvann trengte vi derimot ikke å bruke hjelpemiddel på, akkurat den var bankers.

Rundt Sognsvann ble det fler folk som deltok på Opplev Oslo, vi kjente litt på konkurranse-iveren, og gikk det litt på automatikk langs vannet. Vi skravlet og tok de postene vi fikk øynene på, men passerte glatt flere poster.

Heldigvis oppdaget vi dette, og snudde. En av oppgavene vi misset var balansegang på et nedfallstre et godt stykke ut i sjøen for å finne kodeordet. Den utfordringen tok jeg. Jeg elsker å balansere på trestammer og tok bare av meg jakken i tilfelle jeg skulle ramle uti. De som var før oss var godt forberedt og stilte i bare undertøyet, men slapp heldigvis et ufrivillig bad.


Det var litt klønete med kartet som måtte lastes opp for hver gang, vi hadde ikke fått tak i et papirkart, og vi var litt sløve med å sjekk det ofte nok. Man kan si at vi lærte.

Det var flere artige poster som vi gledet oss skikkelig til: tau-klatring og padling ved Blanksjø! Padlingen gikk på skinner, selvsagt med flytevester, rundt en bøye ute på vannet hvor koden var gjemt.

Siden Therese hadde tatt rapelleringen tok jeg utfordringen med klatringen. Jeg hadde aldri prøvd klatring slik, men har hatt veldig lyst å teste dette. Litt spent på hvordan rygg og ben skulle oppføre seg, bevegeligheten er ikke på topp for å si det slik, men det gikk over forventning med verdens beste pepp fra Therese og instrukser fra Opplev Oslo-crewet.

Det var helt trygt, men skummelt å henge i bare fingertuppene og lete etter feste på en nesten helt blank bergvegg. Og kjempegøy når jeg mestret oppgaven så klart.


Fy søren så artig vi hadde det! Denne ruten hadde vi jo neppe tatt hvis vi bare hadde vært ute på en vanlig tur på egenhånd, sånn litt på kryss og tvers, og uansett hadde vi jo ikke fått opplevd så mange forskjellige aktiviteter. 

Tiden gikk litt fra oss, fem timer raste fort av gårde. Siste post vi ønsket å få med oss rakk vi ikke før tiden var ute, men vi hadde lyst å avslutte turen med den likevel. Sogn gruve fra 1538 hadde ingen av oss besøkt tidligere, og det var så absolutt verdt å avslutte turen der! Hulen hadde fantastiske veggmalerier og vi fantaserte om hvordan det var å bo der en kald vinter. Helt enkelt verdt avstikkeren, Therese var fornøyd med å få rundet opp sine kilometer før vi tok fatt på hjemturen.


Regn, blåst og 8 grader hadde null å si for oss – vi hadde kledd oss godt og hadde skift i sekkene og mye å snakke om. 

Det var en fornøyelse å faktisk oppleve og se nye ting i et område av Oslo jeg faktisk føler meg rimelig godt kjent i fra før. Vi fikk rett og slett en ekstremt flott dag med Opplev Oslo

Tusen takk for en topp dag på stien og for et flott arrangement – det frister absolutt til gjentakelse. Vi elsker jo de utfordringer skogen byr på men tenker at vi sikkert har mange gode og morsomme opplevelser til gode andre plasser i byen også. Vi valgte vår favoritt, skogen, og de utfordringer vi hadde lyst til, så får vi ha alle de mer urbane utfordringene til gode neste år.

Vi kunne gjerne brukt fem timer til om vi fått lov. Vi syntes det var fint med et arrangement som var såpass bredt at alle kunne delta, selv med litt skral kropp. 

Vi digger Oslo og håper på nye muligheter neste år!