Lurer du på hva du skal ta med av mat når du skal ut på løpetur med telt i sekken? Fastpacking er gøy og det er lett å forstå at flere og flere drar ut på løpeeventyr med alt man trenger av mat og utstyr for noen dager. Men hva er det lurt å pakke med seg av fuel når du skal fastpacke? Her får du tips til mat som veier lite, men metter godt…

Uten mat og drikke, duger løperen ikke…

Alle som har vært på telttur vet at maten utgjør en betydelig del av oppakningen, men som det sies, «uten mat og drikke, duger helten ikke». For en som skal bevege seg flere mil om dagen med en sekk som kanskje veier 6 kilo eller mer, så er dette absolutt en sannhet.

Foto: Ian Corless

Jeg, en dame på 33 år som er 172cm høy og veier 60kg, trenger 1600 kcal daglig hvis jeg bare ligger på sofaen hele dagen. Om jeg derimot slenger 6 kilo på ryggen og løper 40 kilometer har jeg økt kalori behovet mitt med nærmere 3000 kcal!

Men å bære med seg så mye mat at du kan få i deg 4500 kcal om dagen er ikke aktuelt. For da vil dagsrasjonene med mat komme på over et kilo. Per dag. Og om du skal ut på en tre-dagers tur vil du ikke lenger ha det som kan sies å være en lett sekk.

Selv om du har valgt det letteste av utstyr til fastpacking som finnes på markedet.

Når du fastpacker vil du på mange områder være nødt til å inngå et kompromiss. Du må akseptere litt mindre luksus for å klare å holde vekten på sekken nede. Bare det mest nødvendige av klær, et sett til løping og et sett til camp. Noen av klærne må du forvente å bruke både på camp og til løping. Sånn er det med maten også. Du vil sannsynligvis bli nødt til å redusere mengden mat til et nivå som gjør at du vil være litt sulten i løpet av turen. Akkurat nok mat til at man klarer å komme seg igjennom dagene med løping, også får man heller fylle på underskuddet av mat når man kommer frem til sivilisasjonen igjen.

Tell kalorier

For meg har 2500 kcal om dagen vært noe jeg kan leve med uten å føle at jeg er døden nær av sult. Men dette varierer selvfølgelig fra person til person.Hvilket aktivitetsnivå du planlegger å ha på turen og om du løper i kalde eller varme temperaturer er også av betydning. Om du løper i veldig kalde temperaturer øker kaloribehovet betraktelig. På samme måte er 20 kilometer om dagen i lett skogsterreng noe annet enn 40 kilometer i tøft fjellterreng.

Men uansett hvor mange kalorier du personlig trenger for ditt eventyr, så vil valget av mat ha mye å si for vekten på sekken.

Turmat er et godt kjent begrep i Norge og de aller fleste har et forhold til Real turmat og «Rett i koppen» produkter. Vekt, pris, smak og behag er gjerne det som avgjør hva den klassiske turgåeren i Norge putter i sekken. Her skal jeg skrive om alternativer når det kommer til turmat og hva jeg foretrekker å ha med meg i sekken på tur.

Toro til hverdags og Knorr til fest

Et alternativ til de ferdige turmat-produktene er å lage sine egne poser med turmat som bare krever at du heller over varmt vann for at du skal ha mat som er spiselig. Når pengepungen min har vært tom har jeg innimellom gått for dette alternativet.

Soppstuing med spekeskinke

Bland en pose med potetmospulver, (den som kun skal tilsettes vann), sammen med en halv pose soppsuppe fra Knorr i en plastikkpose med zip. Når maten skal spises varmer du bare opp vann (litt mer væske enn hva som står på potetmosposen). Da har du en form for soppstuing. Eller, soppstuing er vel å dra det litt langt, men det er potetmos med smak av sopp. Har du med deg litt spekeskinke eller tørket kjøttsnacks kan du slenge litt av det oppi, så får du noe som kan ligne på en middagsrett.

Vekt uten kjøtt: 125g

Kcal: 470

Pris: ca.40 kr, avhenger av hvor mye kjøtt du velger å putte oppi.

Pasta Formaggio (first price)

Helt enkelt; kjøp en pose med Pasta Formaggio, hell innholdet over i en plastikk zip pose som tar minimum 1L, kok opp 4-5dl vann, hell vannet i plastikkposen og rør om, lukk igjen plastikkposen og la maten stå i 15 minutter. Sausen blir ikke ordentlig tykk, men spagettien blir myk og i det minste spisbar.

Vekt: 148gr

Kcal: 552

Pris: 12kr

Couscos med kjøtt og grønnsaker

Dette er kanskje min favoritt når det kommer til de billige alternativene. Bruk en plastikkpose med zip, hell oppi 100gr couscous og en pose med Minestrone cup soup (eventuelt grønnsaksuppen fra rett i koppen). Så er det bare å koke opp 2dl vann og helle i posen, lukk posen og kna litt på innholdet sånn at det blander seg godt. Ha i det du vil av tørket kjøtt eller spekeskinke og maten er ferdig.

Vekt: 125gr (uten kjøtt)

Kcal: 460 (uten kjøtt)

Pris: 10kr uten kjøtt, mengde og type kjøtt du velger å tilsette avgjør totalpris.

Nudler

Nudler tar en del plass selv om de veier lite. To pakker nudler veier 170gr, men gir deg nesten 600 kcal. Prisen er, som de fleste studenter vet, upåklagelig. Går du for de aller billigste variantene betaler du ikke mer enn 6-7 kroner for to pakker.

Babygrøt

Ja, her er det bra næringstetthet for pengene. Det som er positivt med babygrøt fra Nestle og lignende er at du ikke trenger å bruke kokende vann for å lage grøten. Det holder med 35-40 grader varmt vann. Så kan du spare litt gass. Du fyller en plastikkpose med zip med 125gr babygrøtpulver, heller på ønsket mengde vann, rører og venter noen minutter. Jeg anbefaler at du heller tar litt for lite, enn litt for mye vann i grøten. I motsetning til alle de andre «matrettene» jeg har skrevet om til nå så er dette en rett som har en ganske god sammensetning når det kommer til næringsstoffer.

Vekt: 125gr

Kcal: 530

Pris: 20kr

Billig er ikke alltid bra…

Det finnes flere slike billige alternativer til turmat. Hvordan det smaker spør du? Tja, det er ikke akkurat noe jeg gleder meg til mens jeg er ute og løper. Dette er mat som stagger sulten, men som på ingen måte er noe jeg koser meg med. Dessuten er jeg ganske sikker på at de aller fleste ernærings-spesialister grøsser ved tanken på at dette er det man stapper i seg etter en lang og tung løpeøkt. Men om penger er det som stopper deg fra å dra ut på tur, er det greit å vite at det finnes alternativer.

Jeg anbefaler imidlertid at du, selv om pengepungen er skranten, velger å bruke penger på noen litt mer fullverdige måltider i tillegg til disse billige variantene. En idé kan være å gå for 50/50. For hverken kropp eller sjel har godt av 4 dager med potetmos og posesuppe som hoved næringskilde.

Frysetørket mat

De fleste kjenner til Real Turmat. Frysetørket mat har vært en vanlig ingrediens i «den norske turopplevelsen» i mange år. Frysetørket mat lages ved at de ferdigkokte ingrediensene raskt kjøles ned til lav frysetemperatur og deretter tines de opp igjen samtidig som vannet fjernes. Så blandes de forskjellige frysetørkede ingrediensene (potet, grønnsaker, krydder og kjøtt) før det vakumpakkes.

Foto: Ian Corless

Maten er altså ikke kokt sammen og det blir litt samme konsept som når du blader en pose potetmos med en pose soppsuppe og slenger i litt tørt kjøtt.

Real turmat og andre frysetørket turmat varianter ligger prismessig på mellom 70 og 130kr. Fordelen med disse produktene er at sammensetningen av næringstoffer er mye bedre enn potetstappe med soppsuppe og litt spekepølse. Og de er raske å tilberede. De smaker også, som regel, bedre enn couscous med minestronesuppe.

Produkt: Pasta Bolognese (Real)

Vekt: 139gr

Kcal: 523

Pris: 99kr

Ferdigmat som smaker ferdigmat

Men det er ikke mat jeg ville valgt hvis jeg kunne velge fritt. For noen dager går det greit, men det smaker veldig ferdigmat og jeg går fort lei.

Det varierer hvor mange kalorier de forskjellige produktene har. Som regel ligger en normal porsjon på mellom 500 og 600ckal. Noen av produsentene som lager frysetørket mat har matretter med et ekstra høyt fettinnhold, noe som øker antall kalorier betraktelig.

Dette er bra om du skal ut på tur i veldig kaldt vær. For eksempel har Expedition food, som jeg brukte da jeg løp Ice Ultra, retter som er spesielt rike på fett. De har også forskjellige størrelser på pakkene og jeg gikk for 800kcal porsjonene til middag. Da jeg løp Ice Ultra var hoveddelen av det jeg dyttet i meg i løpet av turen fett. Om du skal løpe i varmere strøk, som for eksempel i Sahara, vil du nok foretrekke et kosthold med mer karbohydrater og proteiner, selv om dette gir færre kalorier per 100gr.

Erfaring fra Ice Ultra

En av tingene jeg lærte under Ice Ultra var at matlysten og smaken endrer seg etter lange dager med hard fysisk aktivitet. Maten som smakte helt greit da jeg testet den ut i forkant av løpet, og som også smakte greit de første dagene av løpet, fikk meg nesten til å kaste opp på dag 4. Mine tips er å ha forskjellig mat med på turen og sørg for at det er mat du virkelig liker. Det er også mulig å piffe opp maten med litt chilli pulver eller tørkede urter.

Tørket mat

Jeg har spart det beste til slutt. Å tørke mat er en av de eldste formene for konservering. Maten er laget på ordentlig måte, sånn som du ville laget den hjemme, ved at alle ingrediensene har fått koke sammen og tatt til seg smak fra kraft og krydder. Når maten er ferdig, tørkes maten ved hjelp av varmluft slik at vann og væske trekkes ut. Jeg var ikke klar over forskjellen på frysetørket mat og tørket mat før jeg oppdaget Firepot turmat. Den gule posen lyste mot meg i butikken og jeg ble fristet til å teste ut maten. For posen lovet turmat utenom det vanlige; mat som smakte som hjemmelaget mat.

Foto: Ian Corless

Prisnivået var likt som de andre turmat produsentene, så hvorfor ikke prøve?

Og produktet holdt hva det lovet. Jeg har aldri før opplevd å spise turmat som smakte så godt at jeg kunne tenke meg å spise det hjemme til vanlig også. For maten både smaker godt og konsistensen er som vanlig mat. Dette er mat jeg gleder meg til når jeg er ute på tur.

Mat som smaker hjemmelaget

Tørket turmat tilberedes på samme måte som frysetørket turmat; du heller varmt vann over den tørre maten, rører rundt og venter til maten er rehydrert. Bare husk å ta ut den lille pakken O2 absorberer først. Forskjellen på frysetørket mat og tørket mat er at det tar litt lengre tid å rehydrere tørket mat. Mens Real turmat sine produkter er ferdige på 5-7 minutter, bruker maten fra Firepot 15 minutter. Men de 10 ekstra minuttene du må vente er 100% verdt det. Det skal også nevnes at både frysetørket og tørket mat kan tilberedes med kaldt vann om nødvendig, men da tar det mye lengre tid. Og det smaker selvfølgelig mye bedre om maten er varm. Firepot vil kunne bruke opp til 1 time på å bli rehydrert med kaldt vann, men det er altså ingen katastrofe om du skulle gå tom for gass.

Jeg vet om folk som lager turmat selv på denne måten. Det er helt klart en måte å gjøre det billigere på, men det er en tidkrevende prosess, som jeg hverken har tid eller lyst til å gjøre selv.

Min favoritt

Førstevalget mitt når det kommer til turmat er Firepot turmat. Og ja, Firepot har veganske alternativer. Faktisk, så har jeg vanskelig for å bestemme meg for om jeg liker den veganske pasta bolognesen eller den med kjøtt best. Begge er kjempe gode. Dessuten har de en havregrøt som slår min egen hjemmelagde havregrøt langt ned i støvlene.

Foto: Ian Corless

At det i hvert fall er noe for enhver smak i sortimentet deres er helt klart, og det vil nok ta lang tid før du går lei av menyen.

Produkt: Pasta Bolognese (Firepot)

Vekt: 135gr

Kcal: 635

Pris: 88kr (på revir.no)

Snacks

Når det kommer til fuel mellom frokost og middag slår jeg et slag for god gammeldags turmat; nøtter (536 kcal/100gr), sjokolade (570 kcal/100gr) og kjeks (480-540 kcal/100gr). Dette er mat med høy energitetthet. Visste du for eksempel at en Ballerinakjeks inneholder hele 70 kcal? Ikke de sunneste matvarene kanskje, men for noen dager går det bra. Dette er matvarer som gir mye energi og det er jo det du trenger når du er ute og løper mange timer om dagen.

En annen god ting å ha med i sekken er gammeldags dansk fleskesvor. Det er salt og godt og gir deg hele 671 kcal per 100 gram!

Tørket frukt av diverse slag kan også være fint å ha med på tur. En tørket fiken inneholder omtrent 50kcal og gir deg i tillegg fiber som hjelper deg å holde magen i gang. Noe som trengs om du skal dytte i deg mengder av nøtter, sjokolade og kjeks i 3-4 dager.

Om du er av typen som MÅ ha brød, så anbefaler jeg polarbrød. Disse er lette, mettende og holder seg ferske noen dager. Sammen med en skive spekeskinke er dette et godt lite måltid.

Drikke til turen

Så lenge det ikke er ekstremt varmt eller at jeg planlegger å løpe hardt holder jeg meg til vann. Ved høy aktivitet i varmen kan det være lurt å ha med elektrolytter. Ellers så liker jeg å ha med instant kakaopulver sånn at jeg kan lage varm kakao om kvelden. Noen teposer er gjerne også med på turen. Det er godt med noe varmt å drikke for å få varme i kroppen før man legger seg.

Ha en smakfull tur

For meg betyr det mye at jeg liker maten jeg har med meg på tur. Det gjør hele turopplevelsen mye bedre. Det er også viktig at jeg har nok å variere mellom i løpet av dagen sånn at jeg ikke går lei. Fleskesvor er godt, men etter Ice Ultra og en pose fleskesvor om dagen orket jeg knapt å se en pose fleskesvor igjen. Derfor anbefaler jeg at du lager porsjoner med forskjellige typer kjeks, nøtter og sjokolade sånn at du får så mye variasjon som mulig.

Foto: Ian Corless

Nå håper jeg at du har fått litt ny turmat inspirasjon og at dette innlegget kan bidra til at det blir litt lettere å pakke fastpacking sekken. Om du vil lese mer om fastpacking finner du alle innleggene jeg har skrevet om fastpacking her. Jeg har også skrevet to poster om fastpacking på engelsk; Fastpacking for beginners og Fastpacking with tent.