Onsdag denne uken inviterte Anton sport Bogstadveien og Ecotrail til foredrag med ultraløper Didrik Hermansen, men først løp vi en liten time sammen, og foredraget; det fikk vi høre på mens vi spiste en veldig god suppe.

En bra kveld med andre ord. Veldig moro å delta på slike eventer hvor man møter andre løpeglade mennesker, hilser på Instagramvenner, deler løpeerfaringer og historier og ikke minst får løpt samtidig.

Fotograf: Geir Bjerkestrand (funwithrun)

Kristin og jeg skal løpe Ecotrail 80 k sammen 

Løpeturen gikk opp og rundt Frognerparken, og ned og rundt Slottsparken. Noen ekstra sløyfer for å få den lang nok. Pratetempo. En sosial løpetur, akkurat slik jeg husker Ecotrail i fjor. Jeg har kun løpt et ultraløp, og det var da. Jeg løp 80 km. Det var en annerledes opplevelse for meg at alle pratet med hverandre i løypa. Det har man stort sett ikke tid til på kortere distanser. Det var superhyggelig. Ecotrailopplevelsen gav mersmak, og jeg har meldt meg på igjen i år – også denne gangen på 80 km.

Jeg snakket med flere som har meldt seg på ulike distanser på Ecotrail, blant annet en dame som begynte å løpe i høst. Hun gikk rett på sak og startet med et bakkeløp. Nylig gjennomførte hun et 10 km løp og nå har hun meldt seg på 21 km på Ecotrail. Det er så bra det. Løpegleden er på plass. Både inspirerende, og veldig imponerende.

Vi fikk altså gleden av å høre på Didrik Hermansen, Norges beste ultraløper. Han snakket blant annet om trening, skader og skadeforebygging. Han traff spikeren på hodet hele tiden. Jeg kjente meg igjen i masse, og det tror jeg flere andre også gjorde. Valg som vi løpere gjør på godt og vondt, som feks hvor lett det er å sluntre unna viktige styrke/tøyeøvelser fordi man heller vil bruke tiden på nok en løpetur eller at vi «bare» skal løpe hjem selv om vi kjenner at vi får vondt når vi løper. (Der har jeg syndet flere ganger) Da er det som Didrik sier viktig å lytte til kroppen og stoppe opp. Gå i stedet for å løpe, selv om det måtte ta 4 timer å komme seg hjem.

Fotograf: Geir Bjerkestrand (funwithrun)

I forbindelse med skader la jeg ekstra merke til at han sa flere ganger: Du kan trene selv om du er skadet, så lenge du ikke trigger skaden eller har vondt. Det er vakker sang i ørene til en skadet løper som ikke orker tanken på løpepause tenker jeg. Man trenger ikke å legge seg på sofaen. Man kan trene alternativt, eller kanskje det holder å finne en annen løpeform enn man pleier. Løper du mest flatt til vanlig, kan kanskje bakketrening fungere i skadeperioden.

Variasjon er alltid bra og skadeforebyggende. Nå som vinteren er her kan langrenn være en skånsom treningsform å avlaste løpekroppen med. Det er også den rette tiden til å investere i litt ekstra styrke og tøyeøvelser selv om det noen ganger oppleves kjedelig. Det er en viktig investering før løpesesongen begynner for fullt. April måned er en kritisk måned for mange løpeben når våren er på plass for fullt, og vi dundrer avgårde på asfalten igjen. Det er smart å bruke tiden nå på å ruste seg til det, og ikke minst fortsette jevnt og trutt med øvelsene ellers i året også.

Et enkelt forebyggende tips fra Didrik til kontorrotter som meg er å jobbe mer stående. Jeg tok til meg alt som ble sagt og sto mer enn 25 % av dagen i går. Jeg har hørt noe om at hvis man klarer å gjøre noe nytt 21 dager på rad så blir det en vane. Det gjenstår å se, men jeg VET – og jeg så det enda klarere i går – at min rygg og nakke ikke har det bra 8 timer om dagen på den kontorstolen. Et annet genialt tips, det er bedre med 15 ett minutts pauser om dagen (hvor du tøyer og bøyer litt) enn EN 15 minutters pause. Noe å tenke på :)

Vi fikk gode treningstips, og råd til hvordan man kan gjennomføre Ecotrail på en bra (les overlevelig for meg som skal løpe 80) måte uansett hvilken distanse man har valgt. Hovedbudskapet er at man må jobbe for å nå målene sine, og man må som regel ofre noe også. På de lengste distansene bør man ha en del kilometer i banken på forhånd hvis man skal stå på startstreken med en god følelse, og da kan en av tingene man må ofre være lange sovemorgener i helgene. Ihvertfall hvis man har familie. For å holde seg inne med dem er det greit å starte tidlig så man har litt igjen av dagen etter treningsturen :)

Jeg sugde til meg hvert ord. Jeg synes foredraget var superinspirerende og nyttig, og ikke minst ble det servert med en god porsjon humor. Jeg fikk bakoversveis av ting Didrik fortalte som er naturlig for han, som feks: «De gangene jeg har treningsturer på over 6 mil … » 6 mil!! De gangene?? Hvor ofte gjør du det? Jeg skjønner at han gjør det ofte. Han er jo Norges beste ultraløper, men det høres så vilt ut. Eller, «Jeg har trent Ecotrail traseen flere ganger». Tanken på å ta de 80 som en treningstur gjør meg svimmel. Han snakket også om 6 mils turer på tredemølle. Da hadde nok rullegardinen gått ned hos meg, men det er så kult å høre at det går an. Helt overjordisk spør du meg.

Didrik sitt forslag til treningsprogram på de forskjellige distansene på Ecotrail ligger på Ecotrail sin Facebookside.

Løpetreff som dette gav også mersmak. Ingen tvil om at alle var på samme planet her, og det var moro :-)

Nå er det bare å glede seg til Ecotrail. Har du meldt deg på? Distansene man kan velge mellom er 10 km, 21 km, 30 km, 50 km og 80 km. Bli med :-)

Maria