31-åringen fra Ørsta er en av landets beste kvinnelige langdistanseløpere (i friidrettssammenheng, vel å merke – vi vet at mange ultraløpere ikke anser 5000 meter som en lang distanse) og hun er utdannet klinisk ernæringsfysiolog. Perfekt kombinasjon for å kunne gi våre løpende lesere god innsikt i idrettsernæring og kosthold generelt.
Tilfeldigheter blandet med en iboende interesse
Egentlig hadde hun tenkt å studere medisin. Så dukket en USA-invitasjon opp og Silje ble stipendutøver i Texas hvor hun kombinerte løping med en bachelor i treningsfysiologi. Underveis i bachelorgraden måtte studentene gjennom et ernærings-fag som hun fant veldig spennende.
– Jeg har alltid vært interessert i mat, og tenkte at det også passet godt med tanke på løpesatsningen. Ernæring er jo en essensiell del av en idrettskarriere, sier hun.
Da hun kom hjem igjen fra USA var planen å fortsette videre på master innen fysiologi, men det viste seg å være veldig vanskelig å få gjort om studiepoengene mine til noe som kunne samsvare med Idrettshøgskolens studieplan, så da begynte hun rett og slett på nytt fremfor for å bruke tid og krefter på å få studiene omgjort, og endte opp med en master i klinisk ernæring.
– Litt tilfeldigheter blandet med en iboende interesse. Og kombinasjonen ernæring og idrettsfysiologi er jo en nyttig pakke, oppsummerer hun.
Idrettsernæring og forebygging
Innenfor ernæringsfeltet er det to områder som skiller seg ut som favoritter for Silje. At det ene er idrettsernæring kommer antakelig ikke som et sjokk. Det andre stikkordet er forebygging. Som løpere kjenner vi godt til dette begrepet. Vi vet alle at vi burde trent litt mer styrke, tøyd litt oftere, varmet opp litt lengre – alt for å unngå skader. Men gjør vi det? I ernæringssammenheng handler forebyggingen om å unngå sykdommer, og med det spare både enkeltindivid og samfunnet for problemer og kostnader.
De aller fleste vet hva som skal til for å holde seg sunn og frisk, men det kan være vanskelig å etterleve alle disse prinsippene. Og med stadige budskap fra medier, helsemyndigheter og «perfekte» venner på Facebook, kan det hele virke overveldende.
– Jeg kan sitte her og si at det er kjempelett å spise fem porsjoner frukt og grønt om dagen. Men det skal sies at det er ikke hver dag jeg får til det. De fleste vet hva slags kosthold man bør følge og hvor mange ganger i uka man bør trene, men det å faktisk gjøre det, og å finne motivasjonen til å gjøre det – det er vanskelig.
Nettopp derfor mener Silje at det er viktig å innhente god og riktig kunnskap, slik at man motiveres at man vet hvorfor, og det vil spalten hennes i Runner’s World bære preg av.
– En ting er å bli fortalt at «sånn skal du gjøre», men man vil jo som regel også vite hvorfor. Hva slags fordeler gir det meg? Det er viktig, understreker hun.
Les Siljes første artikkel her: Kosttilskudd og prestasjon
Litt av alt
På samme måte som med trening, og for så vidt mye annet i livet, handler et sunt kosthold om variasjon.
– Det viktigste jeg har lært meg gjennom ernæringsstudiet er at det handler om balanse. Litt av alt. Tidligere ville jeg kanskje tenkt at det viktigste er å være sunn hele tida, men man skal ikke ha et rigid system. Det er ikke sunt å spise bare gulrøtter hver dag, like lite som det er sunt å spise bare sjokolade hver dag. Mange vil ha en quick fix i form av detox eller lavkarbo. Man klarer kanskje å gå på en detox-kur i tre dager, men hva skjer etterpå? Du har ikke lært noe om hvordan du kan endre vanene dine for å opprettholde en sunn livsstil… Du har ikke lært å implementere mer frukt, grønt og grove kornprodukter i kostholdet, men du har lært deg å drikke juice… Man må tenke i et langtidsperspektiv. Hva funker resten av livet, ikke bare her og nå.
Løperen Silje
Løpekarrieren til Silje har vært preget av flere topper etterfulgt av skadeperioder. Hun startet tidlig med friidrett, og ble utfordret i kulestøt, sprint og hopp. Spensten var grei, men hun var verken rask eller sterk. Det var ikke lagt opp til lengre distanser før barna ble litt eldre, og Silje husker godt det stevnet hvor 800 meter sto på programmet for første gang.
– Jeg ble så glad. Og så gikk det jo bra i tillegg. Jeg husker jeg tenkte at «nå har jeg funnet min greie».
Det gikk mye i 800-metersdistansen i noen år, og Silje, som først ble trent av moren før Magne Wullum tok over, hadde absolutt et talent der. Utviklingen var jevn, både på 3000 meter hinder og lengre distanser. Så kom USA-oppholdet som hun beskriver som et hardkjør med konkurranser hele året – evig sesong.
– Men jeg lærte veldig mye av det. Lærte å kjenne kroppen i opp- og nedturer, og å justere treningen etter hva som passer meg. Jeg har hatt en del perioder med skader, men alltid klart å komme meg tilbake. Det henger mye sammen med at jeg elsker løping så mye at jeg ikke klarer å gi slipp, ler hun.
Og nå er hun uten tvil inne i en god periode, uten skader. Sesongen i fjor ble avsluttet med EM-terrengløp, hvor det norske kvinnelaget bestående av Silje, Karoline Bjerkeli Grøvdal og Sigrid Jervell Våg, tok en åttendeplass sammenlagt.
Nå løpes det med OL 2020 i sikte.
Silje Fjørtoft oppsummert
Alder: 31
Fra: Ørsta
Bosted: Oslo
Utdanning: Bachelor i idrettsfysiologi fra SMU Texas, master i klinisk ernæringsfysiologi fra UiO.
Klubb: Ull/Kisa
Meritter: Flere ganger norgesmester på distansene 3000 meter hinder, 5000 meter og 10 000 meter. Representert Norge i VM og EM.
Les Siljes første artikkel her: Kosttilskudd og prestasjon