Du har kanskje sett Kipchoge smile seg gjennom en maraton. Det betyr ikke at han ikke har vondt, han barer lurer seg selv. Prøv du og!

Forskning har vist at din opplevde anstrengelse ved styrketrening blir lavere dersom du smiler – men hvordan et kunstig smil eller en bister mine påvirker løpsprestasjonen din er ikke blitt testet før nå.

Forskere ved universitetet i Ulster og i Swansea lot 24 løpere ha på seg en pustemaske for å måle oksygenforbruket når de løp fire seksminuttersdrag på en tredemølle. Løperne fikk enten smile eller se sure ut.

Les også: Ta en titt i Kipchoges treningsdagbok

Bedre løpsøkonomi
Resultatet, nylig publisert i Psycholoogy of Sport and Excercise, viser at løperne som smilte brukte mindre oksygen, løp med en mer økonomisk løpestil og opplevde en mindre grad av anstrengelse. Disse resultatene kom man fram til ved å sammenligne med sinnaløperne og en nøytral kontrollgruppe med vanlig ansiktsuttrykk. De smilende løperne hadde 2,8 prosent bedre løpsøkonomi. Det høres kanskje lite ut, men det betyr en forbedret tid på om lag fem minutter for en gjennomsnittlig løper som løper maraton på 4.20 (hvilket er gjennomsnittstiden for menn) og 4.45 (som er gjennomsnittstiden for kvinner). Løper du en 10 kilometer på mellom 55 og 64 minutter kan du forbedre persen din med et helt minutt på distansen ved å smile deg hele veien til mål.

Facial feedback
Grunnen til at noe så enkelt som et smil har såpass stor effekt på prestasjonen er ifølge forskerne det som heter «facial feedback» – at vi assosierer en følelse til det ansiktsuttrykket vi har, uansett om det er «fake» eller ekte. Et smil assosierer vi med glede og nytelse, en tilstand som gjør oss avslappet. Kroppen forsøker dermed å slappe av, og teknikken blir dermed bedre.

Les portrettintervju med den smilende verdensrekordholderen, Eliud Kipchoge, her:
Leksjoner fra filosofen