Løpeekspert og mangeårig trener Jack Waitz er helt klar i sitt budskap:
– Unngå at treningen din blir en suppe!

Den eldre generasjon av løpere pleier litt flåsete å si at langdistanseløping er en av de letteste idrettene en kan drive med. Selvfølgelig er dette en sannhet med modifikasjoner. Men, bruker du to timer om dagen på løping, selv uten spesielle kunnskaper, så kan du oppnå ganske mye.

– Peter Coe, far og trener til løpelegenden Sebastian Coe (to ganger olympisk mester på 1500m, og flere verdensrekorder), har sagt mye klokt, sier Jack Waitz. Han trekker frem følgende utsagn er noe av det han liker best:
«The thinking must be done, before the training starts».

– Det vil si, vær klinkende klar over hva du vil oppnå på dagens treningsøkt. En god plan er nøkkelen til framgang. Flesteparten av mosjonistene løper stort sett i den samme, jevne farten. Farten varierer kanskje noe etter dagsformen, men noen egentlig plan finnes ikke.
Dette er selvfølgelig helt greit hvis hensikten med løpeturen er å komme seg ut i frisk luft og holde seg i form, noe som gir store helsemessige gevinster, sier Jack.

Du må ta noen grep
Men, det kan bli veldig monotont og en ensidig belastning i lengden. Ønsker du virkelig å optimalisere treningen, og utvikle deg som løper, må en gjøre noen grep. Den vanligste feilen som blir gjort av mosjonister, er lite variasjon i fart og intensitet.
– Løper en stort sett den samme runden og i samme tempo, stagnerer en lett. En må unngå dette som amerikanerne kaller «medium run mentality», det vil si alt blir en suppe av trening. Selv om verdens beste løpere gjør hoveddelen av treningen sin i rolig tempo, så topper de formen med to-tre harde, fartsøkter per uke, sier Jack.

Les også: Kom deg ut i bakken

Gjennomfør det du har planlagt
Det behøver ikke være vanskelig. Varier mellom lengre rolige turer eller kortere, mer intense økter. Men, først og fremst, vær bevisst på hva du gjør, hva vil jeg oppnå i dag. Hvilken distanse og hvilken intensitet skal jeg ha i dag?
– Hold deg til planen og gjennomfør økten nøyaktig som planlagt. Endrer du dette underveis, får økten en helt annen betydning enn det som var planlagt. Dette kan få innvirkning på treningsarbeidet resten av uka, sier Jack.

Les også: Ikke løp for fort

Hvis en er usikker på hvilken fart en skal holde på de forskjellige øktene, så finnes det i dag mange kalkulatorer som gir deg relevant informasjon om fart for ditt nivå.

– Selv bruker jeg ofte en kalkulator utviklet av den amerikanske treneren Greg McMillan: www.mcmillanrunning.com. Men, ikke la kalkulatoren styre fullstendig, det er viktig å lytte til kroppen. Et annet råd på veien: Uansett hvilken treningsform du har på treningsprogrammet, avslutt økten raskere enn du starter, sier Jack.