Løping er en av de enkleste aktivitetene du kan drive med, men det er dessverre også en av de aktivitetene hvor risiko for skade er tilstede. Du er særlig utsatt hvis du øker løpemengden for raskt, varierer underlaget du løper på lite, løper kun i et par eller ignorerer smerter du kjenner når du løper.
Vanlige løpeskader
Alle løpere kan oppleve løpeskader, uansett hvilket nivå du er på. De vanligste løpeskadene er beinhinnebetennelse, Patellofemorale smerter (smerter i nedre del av lårets utside og på utsiden av kneet) og plantar facitt (irritasjon i et senelignende bindevev under foten). I tillegg nevner vi patellofemorale smerter (smerter på forsiden av kne), achillestendinopati (irritasjon i senen på baksiden av ankelen), ankelskader og overtråkk. Det kan være mange årsaker til at en løpeskade oppstår, men uavhengig av dette er det svært viktig at du oppsøker hjelp hvis løpeskaden hindrer deg fra å løpe normalt. Det er anbefalt å ikke løpe med smerter, da det kan indikere en skade som forverres hvis den ikke behandles raskt.
Forebygging
For å unngå å måtte ta en pause fra løpingen på grunn av skade kan du forebygge ved hjelp av noen enkle tips:
- Vær nøye med å løpe i sko som er tilpasset foten din. Om du er plattfot eller pronerer finnes det løpesko som er spesialtilpasset nettopp dette. Dette kan forebygge belastningsskader i stor grad.
- Bruk to par løpesko og varier underlaget du løper på. Da unngår du at den samme monotone påkjenningen på foten blir for stor. Pass også på at skoene dine ikke er for gamle.
- Riktig treningsmengde i forhold til ditt nivå. Er du nybegynner skal du ikke øke antall kilometer og treningsøkter for raskt. Det kan gå bra i en periode, men med stor belastning over tid vil skader oppstå.
- Tren alternativt. Svømming, styrketrening, sykling og langrenn er gode aktiviteter for løpere. Bytt ut en av løpeøktene dine med noe alternativt.
- Løpeteknikk er veldig individuelt, men det finnes noen regler. Det er for eksempel bedre å løpe med noe kortere steg og sørge for at du lander mykt på foten.
- Hviledager er viktig. Kroppen din trenger tid til å restituere seg etter treningsøktene.
Hvordan forebygge skader i foten?
- Gradvis øke mengde og varier treningen. Varier mellom rolig, moderate og harde uker.
- Vær tålmodig med opptrapping også etter skadeavbrudd.
- Variasjon av underlag – ikke tren for mye på hardt underlag.
- Velg sko som føles behagelig på foten og som har god nok demping. Vurder bytte av sko hvis smerter oppstår i foten.
- Begynner du å kjenne smerte i området- stopp aktiviteten, is ned og ta pause i 3-4 dager. Er smerten fortsatt til stede – søk kyndig hjelp.
I septemberutgaven til Runner’s World kan du lese mer om løpeskader og hvordan du skal forebygge og behandle.