De fleste vet godt at trening er viktig både for vår fysiske og mentale helse. Likevel kan det noen dager kjennes utrolig vanskelig å få gjennomført den økta vi har planlagt. Faktum er, at hvis du ikke planlegger treningen på samme måte som andre viktige avtaler og møter, så kommer du mest sannsynlig ikke til å trene. Her deler vi åtte uvaner som ødelegger for mange, og hvordan du kan legge dem fra deg.

1. Du hopper over frokosten
Forskere har funnet ut at overvektige personer som spiser frokost har bedre treningsrutiner, og i tillegg forbrenner de omtrent 200 kalorier mer på formiddagen, enn de som går på tom mage frem til lunsj. Gå for en sammensatt frokost som inneholder proteiner, fett og langsomme karbohydrater. Da får du all den energien du trenger, slik at du for eksempel kan legge inn en treningsøkt i lunsjen.

2. Du bruker heller tiden din på Facebook
Tiden er dyrebar, og det gjelder å bruke den fornuftig. Sosiale medier tar mye tid, og hvis du legger sammen den tiden du bruker på Facebook, Twitter og Instagram, kunne du nok fått lagt inn mange gode treningsøkter hver eneste dag. En studie fra University of Ulster som ble utført i 2012, viste at jo mer tid deltagerne brukte på sosiale medier, desto mindre trente de.

3. Du lever for jobben din
En amerikansk studie gjennomført på militæret i 2013 viste at jo mer stress de ansatte i forsvaret opplevde på jobben, desto mindre mosjonerte de. Går du ofte glipp av planlagte treningsøkter fordi du blir sittende på kontoret? Da er det på tide å prøve og legge øktene til morgenen, før jobben tar all energien din.

4. Du har ingen ordentlig søvn-rutine
Hvis du tror at det å ha en fast døgnrytme bare er viktig for små barn, er det på tide å tenke om igjen. Mange studier har nemlig vist at dårlig søvn går hardt utover både hjernen og kroppen. Søvnmangel reduserer motivasjonen din og gjør deg fysisk utmattet, noe som igjen gir dårligere immunforsvar og gjør deg mer mottakelig for infeksjoner og betennelser.

5. Du tenker at rydding er trening
Å holde hjemmet rent er viktig, men det gir deg ikke bedre kondig. En studie publisert i BMC Public Health viste at en skikkelig svett «rydde-økt» ikke på noen måte kan sammenliknes med en treningsøkt –verken når det gjelder puls eller belastning. Dessuten viste studien at de deltakerne som kun hadde rydding som trening, hadde en tendens til å gå opp i vekt.

6. Du er «for sosial»
Det er selvsagt både viktig og gøy å ha et sosialt liv, men dersom behovet ditt til å være sosial er veldig stort, kan du kanskje trene sammen med andre iblant. Eventuelt kan du satse på morgentrening. Jobben, eventuelle foreldremøter og andre festligheter (med tilhørende god mat og drikke) begynner vel ikke klokken seks om morgenen?

7. Du tar ingen pauser
Du har sikkert hørt at stillesitting er den nye røykingen. En studie publisert i British Journal of Sports Medicine i 2015 viste at kvinner som satt stille i mer enn åtte timer daglig var mindre mottagelige for terning, og i tillegg hadde de økt risiko for å dø tidlig. Så, opp og hopp!

8. Du har litt vondt i kroppen etter jobb
Hvis du har vondt i kroppen etter en lang arbeidsdag er det lett å droppe treningen, til tross for at trening ofte er den beste oppskriften for å kurere muskelverk. Faktisk trengs det bare 30 minutter kondisjonstrening daglig for at kroppene våre skal tåle mer. I tillegg vil endorfinene som frigjøres under trening ha en smertelindrende effekt, og gjøre deg i bedre humør.

Håper dette hjalp, og dersom du har noen av disse uvanene så vet du hvordan du kan håndtere dem!