1. Den «beste løpeskoen»
«Hvilken sko er årets beste løpesko?» er et spørsmål vi ofte får. Nei, altså.. Hadde det bare vært én modell som var den perfekte for alle, men sånn er det altså ikke.
Det finnes en rekke faktorer som spiller inn. Løpestil, løpesteg, føtter, underlag, preferanser… Det som er den perfekte skoen for naboen din er kanskje helt feil for deg. Når vi i Runner’s World velger ut sko som «Redaktørens valg» betyr det rett og slett at den fungerer godt til nettopp det den er designet for, og har fått gode skussmål i flere andre pålitelige tester. En skoguide kan hjelpe deg med å sondere sko-terrenget og gi en pekepinn på hvilke sko som passer deg, men til syvende og sist handler det om din subjektive opplevelse av skoen.
2. Alle skoene fra Nike (eller Adidas, Brooks, New Balance etc) er laget på samme måte
Hvor mange ganger har du hørt noen si «Jeg løper bare i XXXX-sko?»
Et merke forteller egentlig veldig lite om skoen, siden produsentene stort sett har en skostall som inneholder alt i fra minimalistiske sko til veldempede mengdesko, og de varierer som oftest både i passform og løpsfølelse.
Men, det finnes selvfølgelig likheter også – lesten er ofte lik, så hvis du finner et merke som passer bredden på foten din, så er sannsynligheten stor for at andre sko fra samme produsent også vil passe deg. Men, det kan også variere hvis skoene er veldig ulike hverandre i bruksområde, og glem heller ikke at når produsentene endrer på designet sitt, så kan det innebære at lesten også endres.
3. En sko er som en oppskrift som må følges slavisk
Du stikker innom en spesialforretning som hjelper deg med å prøve sko, og som undersøker føttene dine og analyserer løpesteget ditt. Når du forlater butikken har du fått vite at du pronerer litt og har litt svake ankler. Så nå tror du at det er slik du løper – resten av livet. Men nei, slik er det ikke nødvendigvis.
Det finnes riktignok en del genetiske forutsetninger som påvirker løpesteget, men mye endres over tid. Faktorer som vekt, muskelstyrke, bevegelighet, balanse, kadens, løpsøkonomi og tempo kan endre mye på relativt kort tid. Forsøk derfor å kjenn etter selv, hvorvidt skoen føles riktig for deg og ditt steg eller ikke. Dessuten finnes det ikke bare én sannhet. Ulike selgere, fysioterapeuter og løpere vil analysere og vektlegge ulike ting, uten at noen av dem trenger å være feil.
4. Monogami er en dyd
Når det gjelder kjærlighetslivet, kan monogami holde deg unna en del trøbbel, men når det gjelder sko kan det faktisk være tvert om. Etter å ha testet deg gjennom en haug med ulike modeller og sikkert gått på noen smeller, så finner du til slutt noe som føles veldig bra, og så velger du den samme modellen neste gang du kjøper sko, og neste gang der igjen. Er du særdeles trofast kjøper du kanskje to par i samme slengen, sånn i tilfelle de skulle tas av markedet. Kjenner du deg igjen? Vel… Forskning viser at det er lurt å variere skoene du bruker. Ulike sko påvirker løpesteget litt forskjellig, og styrker dermed nye muskler. Variasjonen gjør det sterkere, raskere og mindre skadeutsatt.
5. Skoene kan gjøre deg raskere
Den eldste og staeste myten av dem alle. Finner du riktig type sko så kommer persene dine på magisk vis til å forbedres. Selvsagt kan en sko få deg til å føle deg raskere – men de riktige fremskrittene kommer fra musklene dine og hjertet ditt. Når du har løpt så mye i skoene at de er slitt ut – da har de (om enn indirekte) gjort deg raskere.