Vi ønsker jo alle at løpingen skal være en følgesvenn i mange år framover. Her er fire tips du kan ta med deg på veien.

Uansett genetiske forutsetninger, sosiale faktorer, arbeidsbelastning og generelle levevilkår vil alderen før eller senere gi seg til kjenne på ulike måter. Det som er felles for oss alle er at vi ikke kan kjøre på med samme treningsopplegg hele livet. Skal du få optimalt utbytte av treningen som løper godt oppe i veteranklassene på deltakerlista, må du være ærlig mot deg selv og beredt på å forandre noe av innholdet i treningen. På den måten vil løpingen fortsatt gi deg både fysiske og psykiske fordeler.

1) Tenk litt over målsettingene dine
For mange er deltakelse i ulike typer løp drivkraften for å trene løping regelmessig. Andre liker det enkle ved å se framgang i fysisk form. Tallene klokka viser i etterkant av en økt gir deg sannheten – og progresjonen – svart på hvitt. Etter hvert som du blir eldre blir det dog nødvendig å akseptere at utviklingen skjer saktere. Hvis du lærer deg å leve med dette faktum, finnes det ingen grunn til å slutte med regelmessig trening i ulike former. Samtidig er det viktig at du ikke glemmer at det finnes mange andre positive effekter av å løpe. Det aller viktigste er at du opprettholder den grunnleggende løpegleden på hver økt.

2) Forandre treningen
Hvis du justerer litt ned på tempoet og korter ned lengden på noen økter, går det som regel utmerket å fortsette å løpe like frekvent hele livet gjennom. Det er innholdet i treningen som må tilpasses, ikke antall treningsøkter i uka.

3) Behold intensiteten
Som nevnt ovenfor må du akseptere at du kommer til å bli en noe tregere løper med årene. Slik er det bare – særlig hvis du har hatt solide resultater å vise til i ung alder. Det betyr derimot ikke at all trening må bestå av rolige, lange turer og at du ikke får ta i skikkelig på noen økter. Hvis du generelt er i fin form, er det bare positive effekter av å trene høyintensivt innimellom. Og ifølge flere studier har det dessuten en bremsende effekt på aldringen.

4) Balansegang
Hvis du har ambisjoner med løpingen din som strekker seg utover «mosjon» – og dermed trener ganske mye og hardt – må restitusjonen tilpasses treningsintensiteten. Det er viktig at man, etter hvert som man blir eldre, gir kroppen noe mer tid til å hente seg inn etter øktene. Det handler naturligvis om tilstrekkelig med søvn, hvile og næringsrik mat, men det handler også om hva du gjør når du ikke trener. Uansett alder er det alltid viktig å holde et øye med totalbelastningen og balansere forholdet mellom hvile, trening og andre krevende gjøremål i hverdagen.

Les også: 4 tips til bedre utholdenhet og fart