Lurer du på hva greia med terrengløping er? Her er 10 grunner til hvorfor du bør droppe asfalten og ta løpeturen på stien i stedet.

1: Du blir mer glad og mindre stresset av det

Visste du at dersom du oppholder deg 30 minutter i naturen, så senkes stresshormonene i kroppen din?  Det er også bevist at tid ute i naturen øker følelsen av velvære.

Når du løper ute i naturen blir løpeturen noe mer enn bare en treningsøkt. Det blir terapi på et høyere nivå. Ute i naturen kan du droppe tidspresset og å tenke på hvor mange minutter du bruker per kilometer. Der er det stien og terrenget som bestemmer farten.

Du slipper også irritasjonsmomenter som å måtte stoppe for rødt lys, eksos og blinkende reklameskilt som stjeler fokuset ditt. Velger du de riktige stiene slipper du også å måtte løpe i sikksakk mellom folk for å komme deg frem.

Effekten stopper ikke etter 30 minutter, så jo lenger tid du oppholder deg ute i det fri, jo mindre stresset blir du.

Terrengløping er også god mindfulness trening. Når du må konsentrere deg om stien, slik du må når stien og terrenget blir kronglete, er det lettere å holde konsentrasjonen i nuet. Du må holde tankene på stien der du er akkurat nå, for ellers kan det lett gå galt.

2: Du blir sterkere av det

Terrengløping utfordrer mange flere av kroppens muskler enn paddeflat løping på asfalt. Når du skal løpe i terrenget kreves det mer av kroppens muskler for å holde balansen. Og du får trent både rumpe, legg og lår på å løpe i bakker.

Terrengløping aktiverer kjernemuskulaturen og hvis du tar med deg stavene på turen får du en skikkelig overkroppsøkt på kjøpet. Du styrker også ankler, knær og føtter når du løper i terrenget.

Foto: Ian Corless

3: Du trener både oppmerksomhet og koordinasjon

Når du løper på sti og i terreng må hjernen din jobbe aktivt hele tiden. Blikket registrerer stener, røtter og andre hindringer foran deg på stien og hodet må styre skrittlengden, høyde og nedfallspunkt så du ikke snubler og slår deg.

Selv om dette vil gå lettere og lettere for hver løpetur du tar på stien, så jobber hjernen fremdeles – du bare slutter å legge merke til det, for det går helt automatisk! Og jo bedre koordinasjonsegenskapene dine blir, jo bedre selvtillit får du på stien, og jo raskere vil du kunne fly gjennom skog og mark og over stokk og sten.

4: Det er mer skånsomt for kroppen

Når du løper i terrenget, vil underlaget du løper på kunne variere fra det hardeste fjell til den mykeste sand. Steglengden og farten må tilpasses terrenget. Den stadige vekslingen mellom oppoverbakker, nedoverbakker og flate partier gjør at kroppen ikke utsettes for samme monotone belastning som du får når du løper på asfalt.

Et eksempel jeg ofte bruker når jeg skal beskrive hvor stor forskjell det er mellom terrengløping og asfaltløping er hvor lang tid jeg bruker på å restituere etter et ultraløp på 90km med 4000 høydemeter og et relativt flatt maraton på vei. Utrolig nok bruker kroppen min lengre tid på å komme seg etter et maraton på flata enn etter et heftig ultraløp i fjellet!

Foto: Ian Corless

5: Det er variert

Norge har uendelig mange stier og steder du kan løpe i terrenget. Uansett hvor du bor i dette landet finner du spennende stier eller løpbart terreng som du kan utforske med løpesko på beina.

Velger du stien fremfor asfalten vil du få en mye større variasjon enn om du løper langs bilveien eller i byen. Vil du løpe på fjellet? Eller gjennom frodige skoger? På en idyllisk kyststi langs lange hvite strender? Åpner du sinnet for terrengløping åpner du opp en hel verden av muligheter!

6: Stifolk er bra folk

Terreng og ultramiljøet er kjent for å være inkluderende. Her er det plass til alle, uansett hvilket nivå du er på. Løper du et terrengløp er det stor sjanse for at du vil bli kjent med en ny løper eller to.

Jeg synes alltid det er gøy å betrakte løperne som står samlet på startstreken før et lengre terrengløp. Der ser du virkelig mennesker i alle fasonger og aldre! Side om side ønsker de hverandre lykke til, gir sidemannen et klapp på skulderen før de løper av sted ut på eventyr med startnummer på brystet. Noen vil komme raskt i mål, noen vil bruke lang tid og noen vil bryte, men alle har respekt for hverandre og alle heies inn til mål.

Foto: Ian Corless

7: Det er gøy!

Terrengløping er mer enn bare trening, det er en lek, en dans på stien! Når du løper i terrenget kan hver løpetur bli et lite eventyr. Kanskje møter du en elg? Kanskje finner du en smal og spennende sti mellom en fjellsprekk? Du kan drømme deg bort til barndommens eventyr om Narnia og vetter, troll og huldre fra de gamle folkeeventyrene.

Hvis det er en ting som er sikkert så er det at terrengløping aldri trenger å bli kjedelig hvis du lar fantasien bli med ut på løpetur i skog og mark.

8: Opplev storslått natur med startnummer på brystet

Hva med å løpe Lofoten på langs? Eller løpe over Besseggen? Kanskje kunne du heller tenke deg å krysse Gran Canaria fra nord til sør? Det er uendelig mange fine terrengløp du kan løpe både i Norge og i resten av verden.

Å delta i et terrengløp er en super måte å få oppleve nye steder på. Terrengløpene viser det beste området har å by på. Og de tar gjerne løperne til noen skjult naturperler som du kanskje ikke hadde funnet veien til på egenhånd. Å løpe med startnummer gir både ekstra motivasjon, men også ekstra trygghet.

Merkede løyper, matstasjoner, sikkerhetspersonell og det faktum at dere er mange ute på stien samtidig gjør det litt mindre skummelt å løpe et helt nytt sted og å flytte egne grenser både når det kommer til distanse og fart.

Foto: Ian Corless

9: På stien betyr ikke kilometertiden så mye

Jeg løper alltid med Garmin klokke på armen, men det er kun for å logge turene mine. Hva kilometertiden min er, eller hvilken pulssone jeg ligger i når jeg løper der ute i det fri interesserer meg ikke. Og hvis du klarer å flytte fokuset vekk fra tiden og over på stien minsker også faren for overtråkk, knall og fall.

Sitter du nå og tenker at dette høres jovisst høres dette ut som en riktig hyggelig søndagstur, men noen skikkelig treningsøkt blir det ikke hvis du ikke kommer deg igjennom mila på under 1 time? En artig fakta er at du bruker like mye energi på å løpe mila på 40 minutter som du bruker på å løpe mila på 80 minutter. Men du bruker mer energi på å flytte kroppen 10 kilometer i terreng med mange bakker en du gjør om du løper på flat asfalt. Skjønner du tegninga? Du får altså økt treningseffekt selv om det går treigere.

Nå skal det sies at skogen nok ikke er det beste stedet å trene rene fartsøkter, men når det kommer til å bygge utholdenhet, styrke og ankelstabilitet så har terrengløping noen helt klare fordeler.

10: Du kobler deg på naturen

Jeg tror at folk flest har et behov for å koble seg på naturen for å ha det bra, som jeg har sakt tidligere så blir du både mindre stresset og lykkeligere av å være ute i naturen. Men naturen har også godt av å ha oss der – så lenge vi behandler den skånsomt. Når man bruker mye tid ute i naturen, slik man jo gjerne gjør når man løper i terrenget, så blir man mer bevist hvor mye det betyr å ta vare på den dyrebare naturen vår.

Vi utvikler en kjærlighet til friheten det gir å kunne løpe av sted i skogen eller på fjellet steder der naturen ikke har måtte tilpasse seg menneskene, men hvor vi må tilpasse oss naturen. Når vi oppholder oss i storslått natur kan vi kjenne på hvor små vi egentlig er her på jorda og hvor avhengige vi er av planeten vi lever på.

Foto: Ian Corless