Enten du har oppdaget gleden ved tempoøkter eller om du befinner deg på en virtuell eller fysisk startstrek – her er noen av årets raskeste modeller.

Valget vårt av løpesko kan ha innflytelse på prestasjonen (les hvor raskt vi evner å løpe) og det kan bidra til å gjøre treningen vår så komfortabel og ukomplisert som mulig.

På grunn av at flere og flere produsenter har lansert modeller med karbonfiberplater innkapslet i skoenes mellomsåle har nettopp presatsjonsaspektet vært i fokus den siste tiden.

Upartiske studier har også vist at karbonfiberteknologien virkelig kan hjelpe oss med å løpe noe mer energibesparende og dermed litt raskere.

For sekundjaktende konkurranseløpere kan dette naturlig nok innebære en fordel, om enn marginal.

For de aller fleste av oss er det imidlertid skoenes evne til å gjøre treningen lettere og morsommere som er det mest betydningsfulle aspektet.

Vi vil finne sko som passer føttene våre og løpestilen vår, slik at øktene og konkurransene blir så flytbefengte og behagelige som mulig. Når alt fungerer optimalt blir skoene en tyst treningspartner.

I denne konkurranseskoguiden har vi testet noen av vårens raskeste modeller. Noen egner seg til de kortere distansene, noen krever at du er relativt herdet som løper, andre kan passe godt til drevne løpere på maraton, eller mindre erfarne løpere på 10 km. Felles for alle elleve modellene er at vekta er relativt lav og responsen god.


Mizuno Wave Rider Neo

  • Vekt: herre 273 g, dame 220 g
  • Drop: 12 mm
  • Pris: 1899 kr

Wave Rider Neo er Mizunos nye modell med et nytt mellomsålemateriale, Mizuno Enerzy. Man kan med en gang kjenne at skoen gir god respons fra mellomsåla, men også mye demping.

Responsen fra mellomsåla kombinert med dempingen gjør også at skoen blir en av Mizuno sine bedre valg til de raskere øktene samt til konkurranser.

For den erfarne løperen som er godt vant til mange kilometer på hardere underlag så vil denne skoen trolig være en god sko til både rolig og hurtig trening, men også konkurranser som 10 km og oppover.

For den mindre erfarne løperen eller for løperen med få kilometer i uka, vil dette være en sko som også kan passe godt til intervaller eller konkurranser fra 5km og oppover. Den har god demping, men fortsatt er lav i vekt og har en tynnere såle som gir god kontakt med underlaget.

Skoen har også relativt høy dropp, som gjør den skånsom for legg og akilles. Overdelen er et stort pluss. Den sitter som en sokk rundt foten, og hælkappa sitter veldig fint rundt hælen, og holder skoen stabilt på foten. Skoen er veldig enkel å få på seg grunnet de elastiske egenskapene i overdelen.

Skoen har et godt grep som følge av høykvalitetskomponenten, G3. I kombinasjon med karbongummien så er yttersåla både slitesterk og gir god friksjon mot underlaget.

J.M.


Hoka One One Carbon X 2

  • Vekt: herre 239 g, dame 198 g
  • Drop: 5
  • Pris: 2400 kr

Den andre versjonen av Hoka Carbon X fremstår som en solid og ikke minst lett sko. Dette er en av Hoka sine raskere modeller og er designet og bygget for fart. Den er svært responsiv, og gir en god løpsfølelse når farten øker.

Skoen inneholder en kurvet karbonplate, som gir meget god respons fra underlaget. Skummet i mellomsålen består av PROFLY, som er et lettere skum enn i den forrige versjonen. PROFLY-sålen gjør at hælen er myk og god samtidig som forfoten er responsiv.

Meta-Rocker-kontruksjonen er kort forklart at sålen er oppbygd både foran tærne og bak hælen. Denne  sørger for en god og rask stegavvikling da man kan rulle godt fra bakre del til fremre del av skoen.

Den sømløse overdelen er veldig god og skoen sitter meget godt på foten. Den har et støttebånd i forfoten, som gjør at den passer de fleste føtter. Hælkappen er myk og god og begge som har testet skoen er veldig fornøyd med denne.

Yttersåla er gummiert så skoen har ett godt grep. Skoen egner seg svært godt på  asfalt eller tredemølle. Med en drop på 5 mm kan man forestille seg at leggene blir litt såre, men dette har vi ikke kjent noe til.

Vi er svært fornøyde med passform, vekt, respons og løpsfølelse. Dette er en sko som gjør jobben lett på trening og den egner seg godt i konkurranser fra 5 km og oppover.

M.H.


Brooks Hyperion Tempo

  • Vekt: herre 207 g, dame 188 g
  • Drop: 8 mm
  • Pris: 1800 kr

Brooks Hyperion Tempo er en lett og behagelig sko, som vil egne seg best til mellomrask intervalltrening, samt konkurranser fra halvmaraton til maraton. Når man starter løpinga med denne skoen kan man naturlig nok kjenne at responsen er mindre enn hos en karbon-sko.

Fordelen er at skoen er såpass lite stiv at den er skånsom for beina, og man kan fint løpe mange kilometer i den. DNA-flash-materialet i mellomsåla gir bra demping, til tross for den relativt lave vekta. Dette materialet er Brooks til nå letteste og mest energieffektive dempemateriale.

At skoen er såpass lett gjør den faktisk veldig moro å løpe i. Vekta vil være en fordel på lengre distanser, da man faktisk skal ha med seg skoen hele veien, og alle gram man kan spare her kan være fordelaktig for sluttida.

Yttersåla består av gummi, og gir godt grep mot underlaget. Den relativt flate yttersåla gjør det enkelt å få kontakt med hele skoen når man setter den i bakken.

Overdelen er lett og luftig, med små hull som gjør at den puster fint. Hælkappa er lite polstret, for å holde vekten nede, men dette går ikke på bekostning av hvor godt skoen sitter på foten.

Det er verdt å merke seg at både kvinnelig og mannlig tester syns skoen er noe mindre i størrelse enn for eksempel modeller fra Hoka, Nike, Mizuno eller New Balance. Derfor kan det lønne seg å prøve en halv størrelse større da skoene fra Brooks virker litt små i forhold til de andre nevnte merkene.

J.M.


Brooks Hyperion Elite 2

  • Vekt: Unisex, 220 g (strl 42)
  • Drop: 8 mm
  • Pris: 2600 kr

Versjon nummer to av Brooks Hyperion Elite roper: ”Løp med meg på gateløp!”.

Brooks Hyperion Elite 2 kombinerer karbonplate og mellomsålematerialet ”DNA-flash”. Dette gjør at skoen har svært god respons kombinert med god demping.

Det er ingen tvil om at denne skoen vil kunne egne seg fint på konkurranser fra 10 km helt opp til maraton, og kanskje også på 5 kilometer. Sålens oppbygning i hælen og forfoten bidrar til et raskere fraspark.  Brooks kaller dette for ”Rapid Roll”, og er tilsvarende det som Hoka har i uttrykket ”Meta-rocker”.

Mellomsåla inneholder 14 prosent mer dempemateriale enn forgjengeren, og skal ha 14 prosent mer energiretur Det betyr ikke at skoen er tyngre enn sin forgjenger, dette fordi mellomsålemateriale som er brukt er et lettere materiale.

Yttersåla er relativt minimalistisk med gummimateriale kun under forfoten, deler av midtfoten og bak i hælen. Dette er akkurat nok til å få et godt grep både når du setter ned foten og i frasparket. Sålehøyden er 2 mm høyere enn forgjengeren, men dette går ikke ut over vekta.

Overdelen er i tynt og tettsittende sømløs mesh, som sørger for å holde foten på plass, selv i høyere hastigheter.

Som ved Brooks Hyperion Tempo så virker skoen noe liten, derfor ville jeg her også her ha kjøpt skoen i en halv størrelse større enn hva du bruker i andre modeller.

J.M.


Hoka One One Rocket X

  • Vekt: Unisex: 217 g (strl 42)
  • Drop: 5 mm
  • Pris: 2200 kr

Rocket X er til nå Hoka sin letteste karbon-konkurransesko, Den egner seg best til de raskeste intervallene og konkurranser fra 5km og oppover. Om du så Therese Johaug under «The Impossible games» i fjor, så var dette skoen skiløperen hadde skodd seg i.

Rocket X er en sko som fra første meter kjennes veldig responsiv og rask ut. Den er noe lettere i herrens modell en forgjengeren Carbon X, mens hos damene er den noe tyngre.

Det er spart på vekt i yttersålen i form av å kutte ned på slitedelene. Dermed er slitedelene plassert på strategiske områder. Dette gjør at skoen egner seg best på asfalt, mølle og bane.

Den kan brukes på grus, men dette vil gjøre levetiden til sålen kortere enn forventet.

Karbonsåla er satt sammen med et mellomsåleskum som Hoka kaller CMEVA-skum, her har Hoka klart å kombinere materialene på en god måte og fått en sko med god respons og demping til å være en konkurransesko.

Bakkekontakten er god og man føler skoen gir deg mye igjen i frasparket, den gjør rett og slett jobben litt lettere. Overdelen er i tynt mesh-materiale så skoen er lett og luftig uten at det går utover komforten. Hælkappen er avstivet og noe polstret, dette gir god støtte uten at hælkappen ganger tross lite materiale.

Skoen ble prøvd på alt fra rolig til hurtig løping. Vi vil trekke frem at den gir deg mest tilbake når farten økes og vil trolig være litt stiv og ikke fullt så behagelig om du skal løpe rolig. Derfor egner den seg svært godt til kortere konkurranser og intervalløkter.

M.H.


On Cloudflash

  • Vekt: Unisex 209 g
  • Drop: 5mm
  • Pris: 2200 kr

On Cloudflash er On sin nyeste sko designet for konkurranse og fart. Det er en sko med lavt drop, lav vekt og minimalt med mesh-materiale. On reklamerer med at skoen egner seg til 5 km og opp til 10 km. Såla er bygd opp av såkalte cloud-puter, som skal gi god demping og samtidig respons. I mellomsålen har On benyttet seg av en teknologi de kaller Speedboard i karbonfiber. Dette materiale har lav tetthet og skal sørge for god respons. Hele sålen er ikke så veldig høy så her får man god bakkekontakt, noe som vi har erfart at ofte gir en god løpsfølelse. Den lave sålen gjør at skoen som nevnt egner seg best på asfalt og bane hvor man unngår ujevnheter som kan oppleves ubehagelig. Overdelen består av minimalt med mesh-materiale og gir en luftig opplevelse. Mesh-materiale i overdelen skal være vannavstøtende ifølge On.

Etter å ha testet skoen syns vi den egner seg best til korte distanser. Dette fordi den har en kombinasjon av lav og minimalistisk såle samt  en overdel som sitter tett på foten. Vi erfarte noe «sårhet i beina» fra legg og ned mot akilles. Så denne skoen egner seg nok best for løperen som er godt herdet og har løpt mange kilometer, eventuelt løperen som aldri blir skadet. Er du ute etter en sko til å kjøre hurtige drag eller løpe korte distanser i? Ja, da er det verdt å teste om dette er en sko for deg.

M.H.


Asics Metaspeed Sky

  • Vekt: herre 199 g, dame 165 g
  • Drop: 5 mm
  • Pris: 2600 kr

Asics Metaspeed Sky er en konkurransesko med store bokstaver og to streker under.

Den er grusom til rolig løping, men hva gjør vel det når den er supermegafantastisk til konkurranseløping?

FlyteFoam Blast Turbo er navnet på skummet i mellomsåla, som bobler over av støtdemping og respons sammen med karbonplaten. Det velkjente mesh-materialet i overdelen puster bedre enn de aller fleste av oss. Til og med lissene er digge og gnager ikke på vrista når jeg strammer til.

På yttersålen ligger det et lag med Asics Grip, som gir ekstra godt grep på våt asfalt og brostein. Så alt ved Metaspeed Sky er helt on point.

Derfor brytes alt ned til energiretur, og hvor mye kraft som går tilbake til muskulaturen hver gang foten deiser ned i asfalten.

Med hånden på hjertet, uten noen form for bias, er dette den beste energireturen jeg har vært borti.

Og bare for å drepe elefanten i rommet med en gang; Next% føles som Previous% når jeg bikker opp i terskelfart og flyter av gårde.

Det lille ekstra som for meg gjør Metaspeed bedre enn de andre i klassen, er en slags bounce i mellomsålen, en ekstra dytt, som skyter steget fremover når forfoten sparker ifra.

Asics har virkelig tatt opp kampen, og det gir fullstendig mening at flere langdistanseløpere har gått over til Asics. Metaspeed Sky er en fest og en glede jeg knapt kan vente med å få brukt i konkurranse. 

O.M.


Craft CTM Ultra Carbon

  • Vekt: 260 g (strl 42)
  • Drop: 10 mm
  • Pris: 2599 kr


Vi tar det beste først; Craft CTM Ultra Carbon ser råstilig ut, og tør endelig å bryte med den rosa-oransje-neongrønne trenden som alle andre løpesko holder på med! Kudos, Craft!

Gummien i yttersåla har god struktur både under forfoten og hælen som gir overlegent grep, uansett underlag og værforhold. Spesielt på grus og lettløpt sti hvor det fortsatt er litt snø igjen, kommer yttersålen til Ultra Carbon virkelig til sin rett. Det var nesten så jeg håpet på en forsinket snøstorm i april, for å virkelig få testet hvor bra Ultra Carbon funker i skikkelig møkkavær. Jeg tipper skikkelig, skikkelig bra!

Overdelen i funksjonelt og luftig mesh-materiale gir såpass mye plass at tåboksen føles i overkant bred, hvor en smal fot blir liggende og svømme litt. Man får derfor ikke den tighte passformen man ønsker i en konkurransesko, men til gjengjeld kan dette komme godt med på de ultralange distansene som skoen strengt tatt er laget for.

Mellomsålen består av Vault Foam, og Craft selv skriver at de har strebet etter ultra-responsiv støtdemping.

Den voluminøse sålen gir god støtdemping og en solid løpsfølelse, men for mye av energien i steget blir borte til at Ultra Carbon kan kalles ultra-responsiv. Men responsiv nok til en ultra, den er vi med på.

For tyngre løpere vil dette være et godt alternativ til en slitesterk og veldempet – og relativt lett maratonsko, selv om det er den tyngste modellen i denne guiden. Kanskje til og med en halvmaratonsko for tyngre og/eller mer uerfarne løpere som søker komfort og demping framfor aggressiv respons.

Men det er helt klart på de lengste distansene – og treningen fram mot disse – at denne kommer til sin rett. Både slitestyrken og grepet lukter svensk kvalitet for nordiske forhold på variert underlag, og det liker vi!

O.M.


Adidas adizero adios pro

  • Vekt: 225 g (strl 44)
  • Drop: 9 mm
  • Pris: 2149 kr

Adizero Adios Pro er en sånn type sko du ikke kan gå med, men så fort du kommer deg opp på forfoten og begynner å løpe, skjønner du godt hva det dreier seg om. Opp og fram!

Overdelen og lissene er ikke av den mest fleksible sorten, men når du har fått lirket på deg den tight omsluttende overdelen og rettet opp pløsen, er passformen nydelig. Dette hinter om at Adizero Adios Pro ikke er en hverdaglig treningssko, men en konkurransesko.

Den tynne, nesten gjennomsiktige Celermesh-overdelen er til gjengjeld stiv nok til at det faktisk gir litt støtte i krappe svinger, slik at uansett trasé, vil gateløpene gå unna med denne på føttene.

Det lette mellomsålematerialet LightstrikePRO gir en brilliant balanse mellom stivhet og respons, og i forfoten er skoen ytterligere avstivet for en effektiv stegavvikling uten noe dødtid i bakken.

Apropos bakken: Den velkjente continentalgummisåla til adidas er strippet ned her, og yttersåla har ikke en eneste rille, så her er det jevnt og aller helst tørt underlag som gjelder.

Inne i mellomsåla er det karbonfiber, men ikke i form av en plate. Det er i stedet fem karbonfiberfingre formet som, ja, fingre, eller lange tær om du vil, som ligger under metarsalbeina i foten. Dette gir en større grad av kontroll, mener noen av testløperne, sammenlignet med én plate som av og til kan gi følelsen av at det er skoen som styrer og ikke du.

Det er også en plate i hældelen, dels i nylon, dels i karbon. Denne plata, i kombinasjon med det relativt høye dropet, vitner om at dette kan være en komfortabel sko også for hælløpere, eller om du veksler mellom forfot, mellomfot og hæl alt ettersom hvordan farten og kuperingen endres underveis i et løp.

Men, min opplevelse er at du tvinges opp på forfot, og alt annet føles litt rart. Leggmuskulaturen får kjørt seg litt på de første øktene, med andre ord. Men er du en relativt erfaren løper som naturlig lander på mellom-/forfot, og søker komfort og energiretur på alt fra 5 kilometer til maraton, er dette et jevngodt alternativ til Nike-skoene.

S.S.


Saucony Endorphin Pro

  • Vekt: Dame 179 g, Herre 213 g
  • Drop: 8 mm
  • Pris: 2600 kr

Sauconys nye toppmodell Endorphin Pro er utviklet i samarbeid med eliteutøvere og laget for at vi “vanlige” løpere også kan føle oss litt mer profesjonelle når vi står på startstreken.

Med sin lave vekt er Endorphin Pro en utmerket konkurransesko på asfalt og bane, først og fremst rettet mot 10 kilometer og lengre, men fungerer også for noe kortere distanser.

Dempingen med det klingende navnet PWRRUN PB gir svært god respons, uten at det føles tungt eller flatt når foten møter underlaget.

Lengst fremme i yttersålen har produsenten laget tre soner som føler skoens avtrykk, som både sikrer godt grep i landingen og det som ofte er akilleshælen til denne type sko – lengst mulig varighet og levedyktighet.

Uavhengig av hvor mange kilometer Endorphin Pro tåler, er det en sko som skaper forventning om fart og nye rekorder. Og uansett hvor langt eller fort du løper, er Endorphin Pro en sko som har gitt meg en helt ny løpsglede.

Det første som slår meg når jeg knyter på meg Endorphin Pro er den tynne overdelen. Som et fjærlett silkepapir sitter ett-lags overdelen i mesh skreddersydd rundt vrista. I godt samspill med FORMFIT-materialet som pakker inn foten i 3D-komfort, skal skoen også sitte som et skudd og gi en personlig passform til forskjellige fottyper.

Etter at lissene er strammet, kjenner jeg den stive hælkappen som låser inn hælen. Dermed kommer aldri følelsen av at skoen vingler eller er ustabil i landingen. Saucony har utviklet en teknologi kalt SPEEDROLL som ligger pent plassert i mellomsålen på Endorphin Pro.

Akkurat som det høres ut, ligger det en slags rull i mellomsålen som driver foten fremover og det føles som at farten øker helt av seg selv. Sammen med den krummede karbonplaten skyves foten framover og nærmest tvinger farten og frekvensen opp, og det er faktisk ikke bare noe Saucony sier – det føles faktisk mindre anstrengende å løpe i raskt tempo.
O.M.


Puma Deviate NITRO

  • Vekt: herre 266 g, dame 218 g
  • Dropp 8 mm
  • Pris: 1900 kr

Den umiddelbare følelsen er komfort. Jeg opplevde at skoen ga perfekt balanse av en myk sko med romslig tåboks, og samtidig en tight overdel som gir stabilitet og trygghet. Denne komforten ble stort sett forsterket i bruk, også på mølle og delvis glatt asfalt hvor PUMAGRIP-sålen hadde godt grep på underlaget.

Dernest er det en fresh sko som ser rask og synlig ut, uten å være flashy eller klumpete.

NITRO-skummet skal gi masse respons i en lett pakning, og gjemt inni der er INNOPLATE – en plate i karbonfiber som skal skape fremdrift. Puma leverer egentlig nøyaktig det de sier skoen skal gjøre – en mengdesko (komfort) som skal øke effektiviteten på langkjøringer (responsiv).

Bortover føles ut som lett nedover, og det er fristende å beskrive det som om man ruller fremover. Den gode dempingen forsterker følelsen av skyv i frasparket fremfor å trekke deg ned.

Den største utfordringen med skoen ser ut til å være hælkappen som glipper mer eller mindre. Knytefunksjonen fører lissene gjennom to hull øverst som gjør det mulig å knyte skoen godt, og at den holder seg slik. En tester lyktes med å knyte slik at kippingen forsvant på distanser opp mot 10 km, mens en annen klarte aldri å glemme dette irritasjonsmomentet.

Utfordringen med hælkappen og det potensielle behovet for stram snøring gjør at de fleste ikke vil kunne bruke skoen til langkjøringene (opp mot maraton) som Puma mener de skal brukes til. I tillegg er det heldigvis en sko det er lett å bli ivrig i, og jeg ser mer for seg tempo-/terskeløkter.

Med Deviate NITRO har Puma kommet tilbake på løpemarkedet med en solid sko som vil passe mange føtter. Så lenge hælen passer godt er den komfortabel nok til lange distanser, responsiv nok til raskere økter.

T.W.