Våren har for alvor meldt sin ankomst, og flere steder i landet er det endelig mulig å legge løpeturen utendørs. Før du løper ut døren og nyter solskinnet med løpesko på bena, kan det imidlertid være en god idé å lese vår lille klargjøringsguide for løpesko, med nyttige tips for vedlikehold og klargjøring.
Er skoene dine løpbare?
Har du planer om å snøre på deg et par velbrukte, slitne joggesko fra ”et par år tilbake”? Legg fra deg den tanken med en gang – løpesko er ferskvare, og blir de stående ubrukt i flere år tørker sålematerialet ut, og skoen mister både demping og spenst. Løpesko som ikke har blitt brukt på et par år, bør derfor byttes ut selv om de ikke er utløpt, råder Ida Myklebust Sundar hos Löplabbet.
Har du imidlertid vært flink til å bruke løpeskoene dine regelmessig bevarer du spensten og dempingen, og da er det kun antall kilometer løpt som avgjør hvorvidt du trenger å gå til innkjøp av et nytt par før den nye sesongen begynner.
-En løpesko tåler normalt 800-1200km med løping, noe som tilsvarer ett år dersom du løper en mil to-tre ganger i uken gjennom hele året, forteller Myklebust Sundar.
Hvor mange par trenger du?
Du har helt sikkert hørt at det er viktig å variere underlaget du løper på for å unngå skader og overbelastning. Det samme gjelder løpesko, og har du flere par vil du i tillegg gi skoene en sjanse til å tørke og gjenfinne fasongen – noe som forlenger skoens levetid. Å investere i flere par med forskjellige bruksområder er derfor ingen dum idé, og du vil fort merke at det er spennende å utforske de ulike skoenes egenskaper. Myklebust Sundar foreslår følgende skopark for deg som løper mer enn tre ganger i uken:
– Gå for en solid treningsmodell som kan brukes på asfalt og grus, og en lettere variant til raskere turer og intervaller. Løper du i terrenget bør du i tillegg skaffe deg en terrengsko, som har mindre demping og bedre grep.
Dersom du ikke løper så ofte og kun vil investere i ett par, bør du gå for en modell som kombinerer god demping og smidighet. Gå til en butikk med fagfolk som kan hjelpe deg med å finne en modell som passer deg og dine føtter, og fortell dem hvilket underlag du løper mest på.
Er maskinvask en god idé?
Slenger du løpeskoene i vaskemaskinene kaster du samtidig reklamasjonsretten din rett ut vinduet. Selv om det er lett å falle for fristelsen, råder Myklebust Sundar deg til å holde løpeskoene unna vaskemaskinen så langt det lar seg gjøre.
-Vasker du løpeskoene i maskin slites de fortere og i tillegg mister du reklamasjonsretten. Prøv å få skoene rene for hånd før du tyr til maskinen.
OK, vask av løpesko for hånd.. Forvirret? Her er noen tips:
– Børst skoene rene for søle
– Vask skoene med Milo og spyl i hageslangen, springen eller dusjen
– Tørk over med våt klut.
– La skoene tørke på et tørt og luftig sted med sammenkrøllet avispapir. Ikke bruk varmekabler eller elektriske skotørkere!
Vil du likevel ta sjansen på maskinvask har Löplabbet følgende råd å komme med:
– Putt skoene i vaskeposer (slike man bruker til bh-er)
– Vask på maksimalt 40 grader
– Sett ned farten på sentrifugeringen
– Bruk gjerne et skåneprogram (ull, silke, eller liknende)
Og med dette kan du bokstavelig talt ta våren for dine føtter!
God tur, og god, ny løpesesong!