Å spise sterk mat dagen før langtur, eller glemme å tømme shortslommene for iPod eller mobil før vask, er begge eksempler på tabber som de fleste av oss kun gjør én gang. Men når det kommer til konkurranse har mange en tendens til å begå de samme feilene om og om igjen.

Annie Bersagel er en erfaren og dyktig løper. På merittlisten hennes står, i tillegg til amerikansk maratonmester i 2013, en 13. plass i VM halvmaraton i fjor, og hun ble kåret til årets kvinnelige utøver i NCAA (National Collegiate Athletic Association) i 2006. I fjor løp hun blant annet inn til andreplass totalt i Fornebuløpet, kun slått av en mann. Hun er med andre ord en meget erfaren løper, og vet godt hva hun snakker om. Ta disse rådene til deg og gjør 2015 til året uten dumme feil som ødelegger for prestasjonen din.

Feil: Jeg åpner for hardt
Annies råd:
Alle kan være best på de første to kilometerene – adrenalinet i kroppen er i seg selv nok til at det ikke er noe problem å løpe fort nok. Da er det viktig å huske på at løpet er langt. Prøv å komme deg gjennom den første delen av løpet så billig som mulig, uten å bruke unødvendig energi på knuffing, anspente skuldre og armer som svaier i alle retninger. På trening kan du øve på å løpe øktene progressivt. Start kontrollert og avslutt raskere eller i samme fart som du begynte.

Feil: Jeg får hold underveis
Annies råd:
Det aller beste rådet for å unngå hold, er å være godt nok trent i forkant av løpet. Utover dette er det aldri noen god idé å prøve ut nye måltider eller matvarer du ikke er vant til, på løpsdagen. Hold deg til mat du har brukt før, gjerne noe du har testet ut på trening. Dersom du allikevel skulle få hold underveis, er det bare å slappe av så mye som mulig til smerten går over.

Feil: Å spise for mye eller for lite før løpet
Annies råd:
Nervøsitet og konkurransenerver kan gjøre det vanskelig å kjenne når kroppen egentlig er sulten. Derfor er det viktig å etablere faste rutiner i forbindelse med løp. Planlegg når, hva og hvor mye du skal spise på konkurransedagen, og øv på dette i forkant. Dersom du skal reise og må bo på hotell er det spesielt viktig å tenke gjennom dette. Har du tilgang på den maten du ønsker å spise, eller må du ta med selv? Sørg for å gjøre god research, og gjør eventuelle innkjøp dagen i forveien.

Feil: Å være for nervøs til å prestere godt
Annies råd:
Litt nerver er ikke nødvendigvis negativt – det er et tegn på at løpet er viktig for deg. Mitt beste råd for å takle de verste konkurransenervene er likevel å etablere gode rutiner. Da trenger du ikke å bruke energi på å ta stilling til om du skal spise det ene eller det andre, legge deg før eller senere, hvor lenge du skal varme opp, og liknende. Det løpet jeg har vært aller mest nervøs for i hele mitt liv, var uttaksløpet til laget på high school i USA. Da var jeg 14 år gammel, og hadde problemer med å sove flere uker i forkant. Heldigvis har disse nervene forsvunnet med erfaring. Jeg har lært at selv om tilsynelatende alt som kan gå galt, går galt, så er det sjelden verdens undergang. Og, den viktigste erfaringen jeg har gjort meg, er at nervene som regel forsvinner når startskuddet går.