Løping blir ofte omtalt som god mentalterapi. Forskning har lenge vist at løping har positiv innvirkning på hvordan du takler sinne, nervøsitet, nerver, og alle andre følelser som faller inn under fellesbetegnelsen ”stress”. Likevel er det ikke en god idé å legge ut på løpetur for å stresse ned. Det er nemlig også vitenskapelig bevist at hvis du løper når du gjennomgår en spesielt tøff periode i livet ditt er du mer mottakelig for skader, og enda mer stress. Ja, du leste riktig. Løp når du er stresset, og du kan komme tilbake enda mer bekymret enn det du var før du dro ut.
Dette er litt av et paradoks, eller hva? Løping blir sett på som en av de beste metodene for å stresse ned og slappe av, og samtidig kan løping når du er stresset gjøre deg mer utsatt for skader. Hva skal en stakkars nervøs/overarbeidet/dumpet løper egentlig gjøre?
Slik reagerer kroppen på stress
Da forfedrene våre løp ifra tigre og andre dyr, var det en kamp for livet. Kroppsfunksjoner som ikke trengtes for å løpe for overlevelse, slik som fordøyelse, sluttet å virke. Energien ble i stedet brukt på funksjoner som rask blodsirkulasjon og høyere hjertefrekvens. Stresshormonet kortison bidro sterkt i denne prosessen, og i dag er det fortsatt sett på som positivt for en løper å ha litt kortison i kroppen for å prestere bedre. Men, som alltid: alt med måte og i moderate mengder. For mye kortison, som kommer ved høyt stressnivå, kan ha negativ innvirkning på flere områder.
For mye kortison kan ha negativ innvirkning på bentettheten din, og det kan gjøre deg anspent. Å løpe stiv og anspent er ikke bra, da det det er veldig lett å strekke muskler, tråkke over eller vri knær fordi du ikke har like lett for å hente deg inn igjen hvis du tråkker feil når du løper anspent.
Mye stress over lengre tid kan gjøre at man ikke merker at kroppen er sliten.
-Vi tenker så mye på alt mulig annet, at vi ikke lenger tar hensyn til vår egen kropp, sier Gloria Petruzzelli, en sportspsykolog fra California.
-Overtrening er et vanlig symptom for løpere som gjennomgår mye stress og negative følelser, sier Matthew Leroy Silvis, en sportsmedisinsk lege fra Pennsylvania.
Overtrening fører gjerne til skader, og skader fører til ytterligere negative tanker. Så det er fort gjort å komme inn i en ond sirkel av stress-overtrening-skader-negative tanker ,og enda mer stress.
Lær deg å håndtere stresset
Den beste strategien for å takle negative tanker er å fokusere på å leve i nuet, i stedet for å tenke på hva som skjedde i går, eller hva som skal skje i morgen. Det høres kanskje dumt ut, men det er bevist at såkalt ”mindfulness” fører til lavere stressnivåer.
Før du legger ut på løpetur kan du prøve å forestille deg en skanner som flytter seg fra hode til tå og sender ut behagelige vibber som sprer seg i hele kroppen. På denne måten er du sikker på at du er avslappet før du legger avgårde.
Når du er ute og løper er det viktig at du fokuserer kun på løpeturen. Vær 100% tilstede, og ta til deg alle sanseopplevelsene. Sportspsykologen Petruzzelli foreslår også å løpe fartleker når du er ute og løper under svært stressende perioder i livet. Fartleken gjør at du tvinges til å fokusere på å sprinte til neste tre eller beinfly opp bakken, i stedet for å gruble over krangelen du nettopp hadde med samboeren, eller alle regningene du ikke har betalt. Et annet tips kan være å løpe på et spesielt vakkert sted, slik som i skogen, eller på steder der det er mye å følge med på –som i en park. Pust gjennom nesen, og fokuser på langsomme, dype åndedrett, i motsetning til raske og korte pust.
Sist men ikke minst er det viktig at du prøver å identifisere elementer i livsstilen din som kan føre til økt stress –slik som mangel på søvn eller dårlig kosthold.