Skal det være litt smør i kaffen?

Skal det være litt smør i kaffen?


Eliteløpere verden over har slengt seg på trenden. Er smørkaffe noe for resten av oss også?

For et par uker siden skrev vi om fordelene ved å drikke kaffe. Nå som du vet at du kan drikke opp kaffen med god samvittighet, hvorfor ikke prøve å variere den litt? Denne noe spesielle kaffetrenden går rett og slett ut på å tilsette smør eller olje (for eksempel kokosolje) i kaffen! Høres i utgangspunktet ikke så veldig fristende ut, men noen av verdens beste langdistanseløpere sverger altså til denne flytende kaloribomben.

Drikken har fått det treffende navnet “Bulletproof Coffee”, og skal gi deg langvarig tilførsel av energi, samt sørge for mer effektiv fettforbrenning. Fettet i smøret og oljen gjør at koffeinet slippes ut mer gradvis enn i vanlig kaffe. Dermed vil du merke den oppkvikkende effekten som koffein har, over lengre tid enn når du drikker svart kaffe. I tillegg gjør jo smøret at drikken inneholder opptil 400 kalorier, så det er ikke rart du føler du har mye energi etter å ha inntatt denne bomben av en drikk. En kan spørre seg hvorvidt dette er en slankende drikk, men hvis du skal ut på morgenøkt og ikke har tid til frokost så kan en Bulletproof Coffee være et godt alternativ som gjør at du klarer å holde det gående vesentlig lenger.

Her er oppskriften
Den originale Bulletproof Coffee ble utviklet av Dave Asprey for litt over syv år siden, og ingrediensene er som følger:

  • 5 dl rykende fersk kaffe
  • Opptil 2 sp smør
  • Opptil 2 sp Brain Octane Oil (kan erstattes med kokosolje)
  • (Eventuelt kan du tilsette litt kanel, vaniljepulver eller sjokoladepulver for ekstra smak.

Kjør alle ingrediensene i blenderen til du får en kremet konsistens, og nyt!

Her ser du en film som viser hvordan du lager en real kopp Bulletproof Coffee.

Har du prøvd Bulletproof Coffee? Fortell oss gjerne hva du synes om det på Facebook, og del et bilde med oss på instagram @runnersworldnor

 

SISTE UTGAVE AV RUNNER’S WORLD:

  • Slik gjennomskuer du grønnvasking i løpeindustrien.
  • Simen Holviks siste opp- og nedturer.
  • VM-klare Tobias Dahl Fenre og Sylvia Nordskar har to helt ulike treningshverdager. Hva kan vi lære av det?
  • Ukrainas løpere kjemper seg gjennom sitt livs lengste ultraløp.
  • Superpensjonisten Atle Nytun ble ledd av på sin første løpeøkt som barn. Heldigvis er det aldri for sent å gjøre comeback.
  • Stor test av vårens nye mengdesko.
  • En samfunnsgeografisk sjelegransking av hvordan vi som løpere er koblet til stedene og omgivelsene vi løper i.
  • Hva skjer i kroppen i overgangsalderen, og hvordan bør vi tilpasse treningen?
  • Hvordan påvirker løpingen sexlivet?
  • Innblikk i treningshverdagen til Hanne Mjøen Maridal.
  • Askild Vatnbakk Larsen gir deg formtoppingens ABC.
  • Ånung VIken om hvorfor og hvordan du bør lage ditt eget testbatteri og teste formen regelmessig.
  • Fysioterapeut Eli Anne Dvergsdal om hvordan du unngår du fot- og ankelskader.
  • Terrengløper Abelone Lyng gir deg ti tips til å komme i gang med terrengløping.
  • Klinisk ernæringsfysiolog Silje Fjørtoft knuser åtte ernæringsmyter.

Les magasinet digitalt her!


Hva skal jeg pakke?

Hva skal jeg pakke?


Norges beste ultraløper, Bjørn Tore Kronen Taranger, har konkurrert på flere steder enn de fleste. Nylig løp han VM i 24-timersløp som ble arrangert i Torino, der han ble beste norske med sin 31. plass. Her deler han sine beste tips for hvordan du bør pakke til konkurranser på bortebane.

Viktig med gode forberedelser
Taranger gjør alltid grundig research før han begynner å pakke konkurransebagen. Det er viktig å vite hva man kan forvente av løypen og stedet man skal konkurrere.  Temperatur, vær, høyde og så videre er viktig å kjenne til før en begynner pakkingen.

– Jeg prøver alltid å få et innblikk  i hvordan løypen er. Er den svingete? Er det stor forskjell i høydemetere? I tillegg er det alltid greit å sjekke værmeldingen, slik at man vet om man bør ta spesielle hensyn til minusgrader, regnbyger eller liknende.

Noen ting som alltid er med
Ultraløpskongen har noen faste innslag som alltid er med i kofferten, uansett hvor han skal konkurrere. Dette er ting som gjør at han kan håndtere det meste av temperaturer, samt kle seg komfortabelt.

– Med meg på reise er alltid to pulsklokker, en caps med nakkebesyttelse, kosebukse, raggsokker, min egen Taranger-buff, og god musikk.

Mat på reise
Det er ikke alltid like lett å få tak i den maten du er vant til hjemmefra, når du reiser bort for å konkurrere. Derfor kan det være lurt å ta med noen matvarer du er vant til å spise, slik at du ikke bruker unødvendig mye energi på å finne mat på det nye stedet.

– Når jeg skal løpe 24-timersløp eller reise på treningsleir har jeg alltid med meg egen mat. Typiske ting jeg tar med meg hjemmefra er mandelsmør, Nugatti, en god og sunn frokostblanding, Sponser Sport-produkter, og Meråker honning.

Skovalg
På løpsdagen er skoene det viktigste du har på deg. Du må velge sko som passer underlaget, og som du har løpt inn på trening før, slik at du ikke får gnagsår underveis. Taranger anbefaler å ta med seg noen ulike par, slik at du har litt å velge i.

– Selv tar jeg alltid med meg tre par sko, men som regel har jeg bestemt meg på forhånd hvilket par jeg kommer til å bruke. Til viktige konkurranser har jeg alltid skoene i håndbagasjen, det er veldig kjedelig hvis skoene ikke kommer frem.

Til sist sier den erfarne løperen at det er viktig å være ute i god tid.

– Vær alltid ikke ute i god tid, ikke stress!

…Og med det ønsker vi deg lykke til med konkurransesesongen i inn- og utland!

10 tips for 10-kilometeren

10 tips for 10-kilometeren


Slik trener du for å rocke mila!

10 000 meter er en av de største utfordringene en løper kan stilles ovenfor. Mila stiller store krav både til styrke, utholdenhet og hurtighet. Har du aldri løpt en 10-kilometer før? Eller kanskje du ønsker å løpe bedre i ditt neste løp på distansen? Her kommer noen tips for å takle distansen på best mulig vis.

1. Øk tempoet
Terskelfart, eller tempoøkter, er et nødvendig innslag i treningen mot en tikilometer. Dette vil gjøre at kroppen klarer å holde farten hele distansen, fordi du øker din aerobe terskel, som er den farten kroppen klarer å holde uten at musklene blir stinne av melkesyre. Løp regelmessige tempoøkter på rett under terskelfart, så kan du forbedre din utholdenhet og løpsøkonomi betraktelig på bare seks uker.

Tips: Legg inn 10-minuttersdrag i konkurransefart. Dette gjøres ved å først varme opp, og deretter kjøre ti minutter i din konkurransefart på mila. Ta tre til fem minutters pause mellom hvert drag, i begynnelsen er det nok med å kjøre to til tre 10-minuttere. Øk når du føler deg sterkere. Juster ned farten dersom økta blir for hard.

2. Løp mer økonomisk
Minimér energibruken for å holde ut lenger. Bedre løpsøkonomi gjør at du kan løpe fortere og lengre. Dårlig holdning i høy fart tar mye energi. Maksimal løpsøkonomi betyr minimalt energitap.

Tips: Tren på å holde albuene nærme kroppen. Dette gjør overkroppen mindre anspent, gir deg avslappede skuldre og åpner opp brystkassen. Løp som om du skulle løpe på skyer. Det får deg til å løpe mer oppreist og endre steget fra det langsomme hælsteget til det vesentlig raskere mellomfotssteget.

3. Forbedre intervallene
En rapport publisert i magasinet Peak Performance viste at intervaller i et tempo som ligger rett over konkurransefart hadde enda bedre effekt enn terskelintervaller. Intervalløperne fikk bedre løpsøkonomi og koordinasjon, og følte seg i tillegg mer komfortable med å løpe i høy fart. Dette i sum gjorde at de forbedret konkurransetidene sine.

Tips: Prøv denne intervalløkta: løp 6 x 1 km i den farten du har som mål å holde i din neste 10-kilometer. Ta tre minutters pause mellom hver intervall. Legg til ett drag annenhver uke til du er oppe i ti kilometer totalt, og reduser pausen mellom hvert drag med 30 sekunder.

4. Bakkeløp
Bakkeløp er et viktig element i opptreningen mot et milløp. Bakkeløpene gjør ikke bare at du løper bedre i bakker underveis i løypa, men også på de flate partiene. Dersom du har trent bakke skikkelig underveis i forberedelsene til et løp vil du merke stor forskjell når du er inne i den siste tredjedelen av løpet. Bakketreningen styrker lårmuskulaturen og gjør den mer utholdende, og denne muskulære utholdenheten hjelper deg til å opprettholde god løpsøkonomi gjennom hele løpet. I tillegg styrker denne treningen hjerte- og lungekapasiteten din, noe som gjør at løpet går lettere.

Tips: 30 sekunders bakkeløp styrker beina. Prøv å løpe 10×30 sekunders bakkeløp, der du jogger ned bakken i rolig tempo som pause. Pass på at du opprettholder farten til du er rett over bakketoppen.

5. Tren på nedoverbakker
Det som går opp må også komme ned –og det gjelder også deg. En rapport publisert i Journal of Strength and Conditioning Research viste at løpere som trente både opp- og nedoverbakker hadde større forbedring i fart og frekvens enn løpere som bare trente på oppoverbakker og flate strekninger. Holdningen er avgjørende når du løper i nedoverbakke: bøy deg lett framover og prøv å lande midt på fotputen.

Tips: Ikke ta lange steg når du løper nedover. Det bremser opp, og øker belastningen på den fremre lårmuskulaturen. Se på denne typen økter som harde økter, som ikke skal gjennomføres alt for ofte. På grunn av det økte trykket på muskler og ledd, øker denne typen trening også risikoen for skader.

6. Løp med en gruppe
Trening i gruppe er en god måte å sørge for struktur i treningen. I tillegg går treningen lettere når du gjør den samen med andre, samt at du løper både raskere og hardere når du har noen å sparre deg mot. Du venner deg også til å ha andre løpere rundt deg, noe som er relevant konkurransetrening.

Tips: Bytt mellom å løpe fremme i teten og lengre bak i gruppen. Når du følger en leder er det lettere å løpe avspent og bare følge tempoet. Når du er i teten kan du konsentrere deg om selv å styre farten. Pass bare på at en lett økt ikke blir hardøkt, og omvendt. Spør gjerne treningskameratene dine om treningstips, også.

7. Lær deg å avslutte sterkt
Den olympiske stjernen Seb Coe sa en gang: ”Store løpere har lært kunsten å løpe fort avslappet.” Når det handler om 10-kilometersløp betyr dette at du klarer å trykke på også når du begynner å bli sliten. At du greier å opprettholde den farten du begynte i. Det gjelder også å ha tålmodighet, og ikke begynne for fort. Den energien du sløser bort i starten får du ikke tilbake senere i løpet. Det å avslutte sterkt krever høy selvtillit, og dette leder også til bedre tider. Musklene presterer best når de får jobbe avslappet, og vissheten om at du kan avslutte sterkt vil hjelpe deg gjennom hele løpet, fra start til slutt.

Tips: Ved å forbedre avslutningen din skaper du også flere muligheter for hvordan du skal angripe resten av løpet. Temposkifte er en god øvelse: Løp 8 x 2 minutter, der det første minuttet går i konkurransefart og det andre minuttet noe raskere. Kjør to minutters pause mellom tominutters-dragene.

8. Tren i konkurransefart
I sluttfasen av alle treningsprogrammer må løperen nærme seg konkurransefart og begynne å venne seg til dette tempoet. Du øker selvtilliten din betydelig dersom du vet at du kan gjennomføre kortere økter i konkurransefart med en følelse av at du kan løpe betydelig lengre. Noen korte, raskere økter før konkurransen er en fin måte å teste ut ulike konkurransetaktikker. Når du nærmer deg konkurranedagen og kjenner deg sterkere, reduseres også restitusjonstiden mellom de raskere intervalløktene.

Tips: Test ut konkurransefarten på denne måten: Løp 5 x 3 minutter i 10-kilometersfart (eller litt raskere for den erfarne løperen). Et par slike økter har positiv innvirkning både selvfølelse og form. Prøv å finne noen kortere løp som du kan løpe før hovedløpet ditt. Konkurransesammenheng øker presset, og får deg til å skjerpe konsentrasjonsevnen og holde din planlagte konkurransefart lenger.

9. Løping i vann
Løping i vann anses av mange å være den beste alternative treningsformen for løpere. Vannløpingen aktiviserer hele kroppen; ben, armer, skuldre, mage og rygg. Den konstante motstanden fra vannet styrker de musklene som er viktige for løpingen, noe som forbedrer løpssteget og holdningen også på land. Forskning viser at løpere som også trener vannløping har bedre bevegelighet i hoftene, noe som gir dem et bedre steg og dermed høyere fart.

Tips: På samme måte som med svømming handler vannløping mye om riktig teknikk. Ikke prøv å løpe på samme måte som du gjør på land. Løp med feiende bevegelser. Tenk at hvert ben er en slags pendel som går fra hofte til tær, der du knapt bøyer knærne. Hvert steg skal være kort, og dersom du ser for deg en urskive skal bena bevege seg mellom 5 og 7.  Hold armene nær kroppen, så rette som mulig.

10. Mat for mila
Rett før løpet er det lurt å spise mindre proteiner og fett, og mer karbohydrater. Det holder sulten på avstand og gir energi som holder langt over ti kilometer. Det optimale måltidet før et løp inneholder 200-300 gram karbohydrater med lavt fiberinnhold. Fiber kan nemlig ha negativ innvirkning på tarmene. Et forskningsstudie fra to Univeristeter i Minnesota (USA) viste at koffeininntak før et løp kan forbedre VO2-max med fire prosent, og øke terskelen for når en tas av melkesyra med tre prosent. Oversatt til tid vil dette utgjøre 30 sekunder på en tikilometer.

Tips: Prøv å spise en tallerken havregrøt med honning og bær før løpet. Men spis senest to timer før løpet, slik at magen rekker å fordøye maten skikkelig. Ett annet tips er å drikke kald grønn te. Grønn te inneholder masse av antioksidanten catechin, som reduserer skader på musklene som følge av harde anstrengelser.

Hva gjør du når målet er nådd?

Hva gjør du når målet er nådd?


For mange har konkurransesesongen akkurat begynt. Nå skal du se om all treningen du har lagt ned gjennom vinteren, har gitt resultater. Målsetninger skal nås, personlige rekorder skal settes. Men hva gjør du når målet er nådd? Hvordan beholder du motivasjonen?

Løpere er målrettede av natur. Dette er i utgangspunktet en god egenskap, men det gjør deg også mer utsatt for å bli deprimert. For, hvis du tenker på de utallige timene du har løpt, trent styrke, spist sunt, sovet nok, og alt det andre som hører med i forberedelsene for å nå et mål, så er det jo ikke rart man blir litt lei seg når det hele plutselig er over. Arbeidet med å nå målet har rett og slett opptatt så mye tid, at når du endelig når det, aner du ikke hva du skal gjøre med all fritiden.

Det smarteste du kan gjøre for å unngå en slik ”depresjon”, er å sette deg et nytt mål. Mange løpere setter faktisk et nytt mål allerede før det gamle er oppnådd. Virker kanskje litt rart, men et mål må ikke nødvendigvis handle om konkurranser og personlige rekorder. Du kan også lage deg målsetninger for andre aspekter av løpingen, som det å trene mer styrketrening eller gjøre skadeforebyggende øvelser. Målet kan også være noe som ikke er relatert til løping i det hele tatt, som for eksempel å reise mer, eller tibringe mer tid med familien. Det viktigste er uansett at du finner noe som kan fylle det tomrommet du opplever etter å ha nådd ditt første mål. Velger du likevel å løpe et nytt løp så er det uhyre viktig at du gir kroppen tid til å restituere deg fra forrige konkurranse.

Her er flere gode tips til hvordan du kan gå frem for å unngå ”post race-blues”:

Fokuser på restitusjon
Restitusjon er like viktig som trening, så sørg for å sette av nok tid og energi til å la kroppen hente seg inn igjen. Planlegg å sove, spise godt, og skjemme deg selv bort, i tre dager etter konkurransen din. Når du har planlagt det vil du nemlig ikke føle deg like lat når du ligger der med beina høyt og spiser favorittmaten din. Etter dette kan du begynne en fase kalt aktiv hvile, som betyr at du kun gjør litt lett trening. Gåing, sykling, tøying, lett jogg eller svømming er fine aktiviteter i denne perioden. Gjør slike aktiviteter 30 minutter et par ganger i uken i opptil tre uker etter konkurransen.

Evaluer løpet ditt
Når du er inne i restitusjonsperioden bør du sette av litt tid til å gå igjennom løpet ditt, og skrive ned styrker og svakheter. Bruk dette som utgangspunkt når du legger opp neste treningsperiode. Hvordan var utholdenheten din? Steget? Bør du fokusere på å løpe mer mengde, eller trenger du å trene fart og styrke? Dette er spørsmål du bør stille deg når du analyserer løpet ditt.

Sett et nytt mål
Finn noe nytt å se frem til, men ikke bli overivrig –du trenger tid til restitusjon! Det er greit å finne et nytt løp å trene mot, så lenge du passer på at du ikke blir overtrent eller konkurrerer for mye. En god idé kan være å sette seg som mål å løpe en ny distanse, slik at du ikke har så stort sammenlikningsgrunnlag. Da vil du redusere faren for overtrening i forkant av løpet.

Gjør noe gøy!
Planlegg noen morsomme aktiviteter for restitusjonsperioden din. Besøk venner du ikke har sett på lenge, dra på kino, eller reis bort. Eller les en bok. Gjør noe som du virkelig liker (og som ikke er løping!), og nyt det at du faktisk har nådd målet ditt! Lad batteriene, og gjør deg klar til å angripe neste mål.

Lykke til!

 

Drikk opp den kaffekoppen!

Drikk opp den kaffekoppen!


Sitter du og slurper i deg dagens første kopp kaffe? Fortsett med det! Det er bevist at denne drikken, som vi nordmenn drikker over fire milliarder kopper av i året, har mange positive effekter for deg som løper.

Hvordan påvirker koffein treningen?
Kaffe er en av de beste kildene til koffein, som er et av de aller beste prestasjonsfremmende midlene vi kjenner. To av mange fordeler med koffeinet er at det tas raskt opp i tarmene, og påvirker mange organsystemer. Det er dermed ingen dum idé med en liten kaffekopp før du legger ut på morgentur.

Det er også bevist at koffein minker opplevd anstrengelse, så det å løpe i 3,5 min per km, kan kjennes som å løpe i  4.00-fart. I en studie gjennomført på syklister ble det oppdaget at syklistene i gjennomsnitt holdt ut 15 minutter lenger før de ble totalt utslitt, når de hadde fått i seg 330mg koffein en time før trening. Dette er gode nyheter for deg som løper langt!

Men er det mulig å få i seg for mye?
Det er foreløpig ikke vitenskapelig dekning for å si at for mye kaffe kan ha negativ innvirkning på helsa, men det anbefales likevel at gravide, folk som har hatt hjertesykdommer, eller som går på spesielle medisiner, vokter inntaket sitt. Og så må det jo sies at med for mye kaffe kommer også søvnløshet og skjelving. Det er imidlertid ikke sant at kaffe driver ut kalsium og dermed er ugunstig for benhelsen, så dersom dette har gjort at du begrenser inntaket ditt så er det ingen grunn til å gjøre det.

Hvor mye trenger du?
Det anbefales å få i seg mellom tre og seks milligram koffein per kilo kroppsvekt for å få ønsket effekt når du skal trene utholdenhet. Effekten er ikke vist til å øke ytterligere ved inntak på over seks milligram per kilo kroppsvekt. Noe du imidlertid kan gjøre for å føle økt effekt, er å avstå fra kaffe i et par dager. Da vil du få et ordentlig piff når du begynner igjen. Til orientering så inneholder en espressoshot omtrent 75 mg, og en kopp sort te inneholder mellom 30 og 80 mg koffein.

Koffein i konkurranse
Mange løpere liker å bruke gels som inneholder koffein, og dersom du ønsker å gjøre dette er det lurt å prøve det ut på trening først. Les på pakningen hvor mye koffein gelen inneholder, vanligvis ligger dette et sted mellom 25 og 100 mg. Hold deg i nedre ende av skalaen dersom du ikke er vant til å bruke koffein, og øk dosen etter hvert.

Husk på at effekten av koffein er kumulativ – det vil si at dersom du på konkurransedagen inntar koffein underveis, i tillegg til de vanlige kaffekoppene gjennom dagen, så må du forberede deg på en sen kveld.

Bli ekspert på restitusjon

Bli ekspert på restitusjon


Noen ganger lurt på hvorfor du på død og liv må fortsette å bevege deg, når du er helt ferdig både fysisk og mentalt? Målet med en nedjogg, både etter trening og konkurranse, er å få kroppen tilbake i hvilemodus, bli kvitt slaggstoffer, og opprettholde optimal muskelfunksjonalitet. Her er fire trinn for å optimalisere nedjogg og restitusjon:

Trinn 1: Lett jogg eller gange
Det er viktig å starte nedjoggingsprosedyren med veldig lett innsats. Er du godt trent så er det fint å jogge lett, men dersom du ikke er vant til å løpe så mye så vil du få like god effekt ved å gå, eventuelt å bytte på mellom lett jogg og gange. Selv om det kan være veldig fristende å stoppe kontant rett etter en hard økt eller konkurranse, så vil du takke deg selv for å prioritere noen minutters rolig aktivitet. Risikoen for krampe øker betraktelig hvis du ikke beveger deg, og du får heller ikke fjernet melkesyre og andre slaggstoffer fra kroppen. I sum øker dette restitusjonstiden, og dermed tar det lenger tid før du blir klar for neste økt.

Lurer du på hvor mye du bør jogge ned? Her er en god oversikt:

  • Langtur: Ti minutter. Her kan du eventuelt løpe roligere de siste ti minuttene av turen, eller gå i ti minutter etter at turen er ferdig.
  • Tempoøkter eller økter i konkurransefart: 15-20 minutter.
  • Harde intervalløkter eller konkurranse: 20 minutter.
  • Etter en hel- eller halvmaraton: Gå i 20 minutter.

Trinn 2: Få i deg mat og drikke
Energiinntaket er en vel så viktig el av restitusjonen som nedjoggen. Sørg for å få i deg karbohydrater og proteiner, ideelt sett i et 4:1 –forhold, innen 30 minutter etter endt aktivitet. Dette er en gyllen regel for all trening, og klarer du å gjennomføre dette vil kroppen nyttegjøre seg enda bedre av treningen.

Trinn 3: Isbad og massasje
Hvis du plasserer beina i et isbad i mellom tre og fem minutter, vil du fjerne ytterligere slaggstoffer fra muskulaturen og booste restitusjonen. I tillegg øker isbadet blodsirkulasjonen og reduserer risikoen for skader. Du kan enkelt lage ditt eget isbad ved å fylle en bøtte med iskaldt vann og tilsette isbiter.

Har du hatt en skikkelig hard økt eller konkurranse kan du ha nytte av et såkalt kontrast-bad. Da har du en bøtte med isvann og en bøtte med varmt vann, og bytter mellom de to bøttene hvert minutt. Gjenta dette i 5-6 minutter, slik at du får vært i begge bøttene 2-3 ganger.

Hvis du synes massasje fungerer bedre enn isbad, så kan det være en idé å bestille en time hos en massør. Du bør da se etter en massør som utfører sportsmassasje, og aller helst en som er løper selv. For å fjerne slaggstoffer som blir igjen i muskulaturen etter trening er det viktig at massasjebevegelsene kun går ”opp og ut”, for virkelig å fjerne alt rusk. Hold deg for all del unna dyptgående massasje i minst to døgn etter en hard økt eller konkurranse –dette vil bare gjøre ting verre og øke restitusjonstiden.

Trinn 4: Løs opp og strekk ut
Etter vanlige treningsøkter er det lurt å bruke en foam roller for å løsne opp muskulaturen, samt enkel tøying. Det har ingen hensikt å tøye hardt eller lenge etter en løpeøkt. Da risikerer du faktisk å få små rifter i muskulaturen, fordi de allerede er slitt mye under økta. Hold deg til lett tøying, og hold på i fem til ti minutter.  Unngå tøying i 48 timer etter de hardeste øktene og konkurranse.

Dette kan kanskje virke litt overvelmende, men alt dreier seg om rutine. Klarer du i alle fall å integrere noen av disse elementene etter endt økt vil du merke at du er mer opplagt til neste gang du skal trene, og i tillegg reduserer du risikoen for skade. Huskeregelen for restitusjon er: lett bevegelse-energi-is/massasje-uttøyning. Målet er uansett at du lager din egen rutine, som hjelper deg til å prestere bedre på trening og i konkurranse.