Her har vi listet seks feller det er lett å gå i, og hva du kan gjøre for å unngå dem. Forhåpentligvis vil dette føre til færre unødvendige skadeavbrekk.

1: Ikke løp med dårlig knyttede sko
Mange gjør dette dag etter dag, måned etter måned; tar på seg sko som ikke er knyttet skikkelig, og legger ut på løpetur. Resultatet? X antall vridninger av anklene, og tilslutt får du en skade på leddbåndene(?).

Løsning: Knyt skoene før du tar dem på, rett og slett. Hvis du synes det er tungvint å knyte skoene hver gang, kan du lete etter sko med borrelås, eller bytte ut de tradisjonelle skolissene med noen elastiske lisser som er enkle å stramme.

2: Ikke løp med vannflaske i hånden
Å løpe med vannflaske i hånden over lengre distanser kan gjøre at du løper skjevt, noe som øker risikoen for feilbelastning og skader.

Løsning: Et drikkebelte festet rundt magen vil sentrere vannets vekt nærmere kroppen, noe som gjør at løpsstilen din påvirkes minimalt.

3: Ikke overdriv tøying av hamstrings
Du tror kanskje at den beste kuren for støle muskler er tøying -mye tøying, både hardt og ofte. Men, overdreven tøying kan faktisk føre til nye rifter i muskulaturen.

Løsning: Når musklene er varme kan du tøye lett. Ikke press hardt, og unngå for all del å tøye så mye at det blir ubehagelig. Husk også på at problemer med hamstring kan ha ulike årsaker; det er ikke sjelden at støle hamstrings skyldes støle og/eller korte hofteleddsbøyere.

4: Gjør mer enn bare utfallssteg
Mange løpere har ubalanse i benmuskulaturen. Dette kan bare rettes opp ved målrettet styrketrening, og det er viktig å trene stabiliseringsmuskulaturen for å motvirke skader.

Løsning: Styrk hele kroppen ved å gjøre kombinasjonsøvelser som trener både over- og underkroppen. Bruk egen kroppsvekt som motstand.

5: Ikke gi blod før en konkurranse
Etter at du har gitt blod kan det ta mellom fire og åtte uker før de røde blodcellene kommer tilbake til normale verdier. Det er ikke sikkert du merker så mye til dette i den daglige treningen din, men mangel på røde blodceller gjør at alle planer om ny personlig rekord kan skrinlegges.

Løsning: pass på at det går minst åtte uker fra du gir blod, til du skal prestere i en viktig konkurranse.

6. Ikke gå i dårlige sko
Altfor mange av oss går rundt i sko som kan skade føttene. Sko som ikke har tilstrekkelig med støtte for, eller som har nedslitte såler, kan føre til hælspore. Høye hæler kan gi stive legger og sår akilles.

Løsning: Se på skoene dine bakfra. Dersom de heller innover eller utover, er det på tide å gå til innkjøp av et nytt par. Se etter behagelige sko med god støtte for fotbuen, og unngå høye hæler så godt det lar seg gjøre.