Som løpere er de fleste klar over hvor viktige beina og føttene er. Men, anklene dine fortjener også litt oppmerksomhet. Her er seks fordeler du som løper vil få ved å styrke anklene dine.

Det er ekstremt viktig å prioritere disse små kroppsdelene, og sørge for at du løper så symmetrisk og balansert som mulig,forteller Dr. Marci Goolsby ved Women’s Sports Medicine Centre i New York.

I denne artikkelen kan du lese hvilke seks ting Goolsby og et knippe andre eksperter mener du vil oppnå hvis du gir anklene den oppmerksomheten de fortjener.

1: Unngå overtråkk

Den vanligste typen ankelskader kommer av at fotsålen vris innover. Omtrent 80% av alle ankelskader skyldes dette, forklarer Dr. Steven Weinfeld, som er sjef for fot-og ankel-operasjoner ved Icahn School of Medicine. Disse skadene, som på folkemunne kalles for overtråkk, oppstår eksempelvis hvis du trår feil når du løper eller går, slik at fotbladet vris innover. Sterke muskler rundt anklene kan motvirke slike skader.

– Når du trår feil og vrir leddbåndene i foten, kan sterke muskler på utsiden av ankelen hindre at du tråkker fullstendig over. Du kan med andre ord trene opp ankelmusklene dine til å motvirke overtråkk, sier Weinfeld.

2: Bekjempe  senebetennelser

To andre veldig vanlige skader som kommer av at foten vris innover, er akilles- og bakre tibial senebetennelse. Overpronasjon er en typisk årsak til senebetennelse, fordi det fører til ulik belastning på senene.

– Ved repetitivt stress på senene skapes såkalt tendinitt, forklarer Dr.John Jachimiak ved Boulder County  fot- og ankelklinikk. Tendinitten kan skade både akillessenen, og de senene som fester leggmuskelen til beina på innsiden av foten.

3: Beskytte leddene

En svak og skjev ankel kan også belaste de tilstøtende leddene, inkludert kne, hofte og nedre del av ryggen.

– Hvis noe er det minste asymmetrisk langs noe av bevegelseskjeden og du driver med en asymmetrisk idrett som løping, så ber du om å bli skadet, legger Dr. Goolsby til.

4: Gi prestasjonen en boost

Dr. Jachminak sier at de aller fleste, eliteutøvere inkludert, har for svake ankler. Han forklarer at når det kommer til løping, så vil sterke muskler rundt anklene gjøre at du som løper blir både sterkere og smidigere.

5: Få et bedre løpssteg

Stødige ankler gjør at du lander riktig på hælene, noe som sørger for et riktigere steg. Det handler om å holde alle lemmer på linje, og forhindre asymmetrier.

6: Gjør det mulig å gå komfortabelt i ulike sko

Å gå i høye hæler krever en viss styrke, og sterke muskler rundt anklene vil redusere risikoen for å tråkke over når du går i slike sko.

Ikke glem anklene dine, med andre ord! Her er fire enkle og skadeforebyggende ankeløvelser du kan sjekke ut. Kanskje få du testet de ut allerede i helgen?