PUMA-utøveren Sander Skotheim (22) tok sølv i tikamp i EM i Roma i juni, og satte samtidig ny norsk rekord. I OL i Paris noen måneder senere var han blant medaljefavorittene, men riv på åpningshøyden i stavsprang satte en stopper for medaljehåpet. Bare minutter etter skuffelsen bestemte Sander seg for å støtte landslagskameraten Markus Roth (22) i jakten på OL-gull.
Sander ser tilbake på OL i Paris med entusiasme og beskriver det som en fantastisk og annerledes opplevelse.
– Det største øyeblikket var da jeg gikk inn på banen til første øvelse klokken 08:45, og stadion var allerede fullsatt. Det var en syk følelse, OL var noe helt annet enn jeg var vant til, sier han.
Han forsøkte å holde seg rolig og ikke la seg distrahere av omgivelsene.
– OL var en stor greie, men jeg måtte prøve å ikke gjøre en stor greie ut av det. Jeg fokuserte på å gjøre det jeg hadde gjort hele sesongen.
«Hvis du trenger meg nå, er jeg her»
Selv om friidrett er en individuell idrett, var det verdifullt for både Sander og Markus å ha hverandre under OL. De tilbrakte mye tid sammen på banen, og det ga en følelse av trygghet å ha en lagkamerat fra samme land.
– Det var oss mot resten av verdenseliten. Vi var de yngste i feltet og skulle ut og utfordre medaljene, forteller Sander.
Han var lenge med i medaljekampen, men riv i stavsprang ødela sjansene. Etter rivet kom Markus bort og ga ham en klem, og Sander bestemte seg for å hjelpe Markus i jakten på OL-gull.
– Hvis du trenger meg nå, er jeg her for deg. Jeg kan dra deg på 1500-meteren, sa han.
Sander ledet an, og Markus fulgte tett bak, noe som resulterte i at Markus ble olympisk mester i tikamp.
En sesong som nesten var fantastisk
Når Sander skal oppsummere sesongen, gir han den terningkast fire. «Hadde jeg ikke begynt å tulle med stavsprang i utendørssesongen, kunne jeg kjempet om både EM- og OL-gull,» sier han. Til tross for skuffelsen i OL, er han fornøyd med EM-sølvet. Det gir ham motivasjon å vite at nivået hans er der det skal være, og han ser allerede frem til neste sesong.
En av nøklene til årets gode resultater var å holde seg skadefri og unngå sykdom, noe som gjorde det mulig å konkurrere på toppnivå både i EM og OL.
Hvordan trener en tikjemper?
Tikamp krever allsidighet, og utøverne må mestre flere fysiske ferdigheter. Sander har alltid hatt god spenst, og han anser det som sin største styrke.
– Å bruke kort bakkekontakt og generere mye kraft på kort tid, som i hoppøvelser, er nok min sterkeste side, sier han.
I løpet av en treningsuke er han innom alle øvelsene, med fokus på både fitness og teknikk. Han løper rundt to mil i uken, og foretrekker PUMA Deviate NITRO Elite som treningssko.
– Jeg bruker dem egentlig til alt, også når jeg ikke er på trening. Til intervallene foretrekker jeg PUMA Deviate NITRO Elite, de føles litt raskere, forteller han.
En typisk treningsdag varer fra 10 til 14, men på de tøffeste dagene kan det være enda mer ekstremt. For eksempel, på onsdager starter han med kastøvelser kl. 08:30, deretter stavsprang i to timer, før han avslutter med fire timer styrketrening.
– Etter en sånn dag er det rett på sofaen og ikke røre seg en centimeter resten av dagen, sier Sander.
«Jeg spiller på styrkene mine, men må ikke glemme svakhetene»
Sander legger vekt på å spille på sine styrker, som spenst, både i konkurranse og på trening. Samtidig er det viktig å ikke overse svakhetene. Under korona-pandemien trente han seg selv og fokuserte nesten utelukkende på spenst.
Nå har han og treneren god dialog om treningsplanen, og de er som regel enige om det meste. Da Sander foreslo en økt dedikert kun til spenst, var treneren også med på idéen. Sander kommer fortsatt med innspill, men det er treneren som har det siste ansvaret.
Tikjempere er komplette atleter
En vanlig misforståelse er at tikjempere ikke mestrer noen øvelser spesielt godt.
– Det er mange i OL-feltet som kunne kvalifisert seg til andre OL-øvelser også, sier Sander.
Med hoppet han gjorde under tikampkonkurransen, ville han ha kvalifisert seg til OL-finalen i lengde og tatt syvendeplass. Det er også flere i feltet som kunne kjempet om medaljer i andre konkurranser.
Foran 2025-sesongen er målene klare: EM-gull innendørs, VM-gull innendørs, og VM-gull i Tokyo.