Noen dager går løpingen lekende lett, mens andre dager kan bare det å knytte på seg løpeskoene kjennes som en skikkelig utfordring. Noen dager skal du pushe på, men det er også dager der det er best å la være og gjøre nettopp det. Men hvordan kan du vite om det er best å løpe, eller om du skal la kroppen hvile? Vi hjelper deg med å ta avgjørelsen!

Sovet dårlig?
– LØP. Løpere som har tatt seg en kort løpetur etter å ha sovet dårlig pleier ofte å fortelle om hvordan løpeturen gjorde dem mer opplagt og klare til å angripe dagen. Prøv å ta deg en kort løpetur, selv om du kjenner at kroppen er litt seig. Intensiteten trenger ikke være spesielt høy, og du kan gjerne ta gåpauser underveis. Uansett om du har hatt én dårlig natt, eller slitt med lite søvn en periode, så kommer du mest sannsynlig til å kjenne deg mye piggere etter løpeturen.

Holder du på å bli forkjølet?
– NOEN GANGER ER DET LURT Å LØPE. En regel for løping i forbindelse med forkjølelse er at dersom forkjølelsen kun sitter overfor halsen, så er det greit å løpe. Noen ganger vil du faktisk kjenne deg bedre etter løpeturen! Har du feber, eller kjenner at forkjølelsen sitter i halsen eller lungene, skal du imidlertid ikke løpe. Generelt sett er det sånn at når det kommer til trening og sykdom så bør du sørge for alltid å være på den sikre siden.

Stresset?
– LØP. I mange tilfeller så reduserer løping den negative effekten stress har på helsen. I tillegg gjør løpingen at fremtidige stressende dager kjennes lettere. Hvis du er stresset må du imidlertid passe på å holde intensiteten nede; ellers kan også treningen bli en stressfaktor.

Er du sliten fra tidligere økter?
– NOEN GANGER ER DET LURT Å LØPE. En rolig løpetur kan lindre treningsverk og fremskynde restitusjonsprosessen. Men, om du har skikkelig vondt så kan det skyldes betente muskler, og da er det viktig å avstå fra løping helt til smerten har lagt seg. Dette gjelder også hvis du varmer opp og smerten ikke forsvinner etter oppvarming.

Spørsmål og svar
Spørsmål: Jeg blir veldig fort sliten underveis i løpeturene mine. Hva skal jeg gjøre for å holde ut lenger?
Svar: kort ned på distansen og øk antallet gåpauser. Hvis du for eksempel blir veldig sliten av å løpe i to minutter med ett minutts gåpause, kan du prøve deg på ett minutts løping med 30 sekunders gåpause –eller 30 sekunders løping med 30 sekunders gåpause. Etterhvert som du kjenner at du blir sterkere, kan du øke lengden på løpssekvensene og korte ned pausene.

Spørsmål: Hva skal jeg gjøre hvis jeg kjenner meg totalt utmattet når jeg har noen kilometer igjen av løpeturen?
Svar: Legg inn en litt lengre gåpause. Etter et par minutters gange pleier det å gå fint og begynne å løpe igjen. Fortsett deretter å bytte mellom løping og gange resten av løpeturen. (Er du imidlertid helt skutt, så kan du selvsagt gå hele resten av turen hjem. Dette er noe du må vurdere selv).

Håper disse rådene var nyttige, og at de kan hjelpe deg til å ta en klok avgjørelse neste gang du er i tvil om du bør løpe eller ikke.