– De aller fleste vil kunne fullføre en maraton, sier Jack Waitz. Det er likevel ingen «walk in the park» å trene mot denne distansen, og den som ønsker å lykkes må trene målbevisst og dedikert. Og løpe mye.
– Det er langturene som er nøkkelen i maratontrening, og det tar tid å bygge seg opp til å tåle disse, sier Waitz, som selv har trent mange av landets beste maratonløpere.

Se video med Jack Waitz: – Du vil bli sliten

Langsiktig planlegging er viktig
Hvis du først har bestemt deg for å løpe en maraton så er planlegging av treningen viktig. På løpsdagen må du være sikker på at du har gjennomført det du skal av trening, slik at du stiller til start med god selvtillit og visshet om at du kommer til å fullføre løpet. For å være sikker på at du får lagt ned treningsarbeidet uten å påføre deg selv unødvendig mye stress, er det derfor viktig å tenke langsiktig. Velg deg ut et løp som gir deg tilstrekkelig med tid til å trene.
– Er man fullstendig utrent bør man beregne nærmere ett år på å bli klar, og er man godt trent så bør en ha fokus på maraton et par måneder i forkant av løpet, råder Jack Waitz.

Les også: Treningsprogram for halv- og helmaraton

Finnes ingen snarvei
Har du meldt deg på en maraton om to uker, sier du? Og har ikke trent noe videre for den? Da kan løpsdagen bli en veldig smertefull affære. Det finnes ikke noe ekspress-treningsprogram for å komme i form på maraton, og starter du fra null trenger kroppen lang tid på å venne seg til den belastningen det er å løpe langt. Langturer, terskeløkter og ren kilometersanking må til for å lykkes på de 42.2 kilometerne, og har du ikke gjort jobben i forkant er sannsynligheten stor for at det blir med dette ene løpet.
– Man bør ha som et minimum å løpe minst 42 kilometer i uken når man trener mot maraton, sier trener Jack Waitz.

Av spesifikke økter som er gode i treningen mot maraton nevner han langturer og lange terskeløkter. Trenger du tips til sistnevnte finner du tre gode terskeløkter her.

Alle kan fullføre
Selv om det å bestemme seg for å løpe en maraton krever bevisst og målrettet trening over lang tid, så er det ingenting i veien for at alle kan fullføre distansen.
– Er man uten spesielle handicap så kan alle fullføre en maraton. Det er mange måter å gjøre dette på om målet er bare å fullføre, beroliger Waitz.

Husk på at det å løpe maraton er et bevisst valg, og planlegg aktivitetene deretter. Lykke til med treningen og ditt neste løp!