I fjor lanserte selskapet Maurten sitt nye Bicarb System; en avansert sportsnæring utviklet for å hjelpe idrettsutøvere med å forbedre egen prestasjon. Sportsnæringen inneholder bikarbonat, det vi på godt norsk kaller bakepulver. Så hva er det egentlig som gjør dette produktet så populært?
Siden 1930-tallet har forskere forsøkt å undersøke hvordan bikarbonat har effekt på menneskekroppen under fysisk aktivitet, og hvordan det på mest gunstig måte kan konsumeres.
Forskningen viser at ved intensiv idrett hvor man presterer over sin egen terskel, så vil cellene i kroppen få en syrebrist og ta i bruk laktat som energikilde. Laktat som energikilde fungerer bra i en kort periode, men har en bieffekt – det påvirker cellenes pH-verdi og gir oss den uønskede melkesyren.
For å prestere best mulig under høyintensitetstrening er nøytral pH det optimale, og det er her inntaket av bikarbonat, eller bakepulver, kommer inn i bildet.
Da cellene ved intensiv trening blir syrlige av laktatet trenger de noe basisk for å stabilisere pH-verdien. Kroppen stabiliserer pH-verdien på egen hånd, men ved høyintensitetstrening vil et tilskudd av bikarbonat være til hjelp for å raskere stabilisere pH-verdien under aktivitet, og dermed bidra til forbedret prestasjon.
En tilførsel av bikarbonat vil bidra til en positiv effekt på muskelcellene, hvor man kan forbruke laktatet lengre som energikilde. Man vil ved det kunne løpe på et høyere syrenivå lengre og raskere.
Kan man ikke da bare svelge en spiseskje med bakepulver?
Jo, faktisk så kan man det. For enkelte vil det ikke være noe problem, men for majoriteten vil det føre til store mageproblemer.
Bikarbonat reagerer vanligvis med magesyre i magesekken som til sammen skaper en boblende reaksjon og gasser. Det fører rett og slett til at du blir dårlig i magen, noe som absolutt ikke er gunstig når du skal prestere ditt beste under en konkurranse.
Bicarb System
Med sitt Bicarb System-produkt prøver ernæringsprodusenten Maurten å gjøre konsumeringen av bikarbonat tålelig for magen. Bicarb Systemet består av tre komponenter; En blandingsskål, deres hydrogel i pulverformat og bikarbonat-tablettene.
Konsumeringen foregår ved å mikse hydrogelpulveret med 200 ml vann i blandingsskålen, før man rister det godt i 15 sekunder og venter i 5 minutter til det er blitt en geléaktig masse. Bikarbonat-tablettene blandes så inn i miksturen før den svelges ned, uten å tygges.
Det er klinisk bevist at hydrogelmiksen raskt seiler gjennom magesekken og til tarmen, og dermed fungerer det som den ypperlige transportør av bikarbonat-tablettene. I tarmen vil tablettene løse seg opp og tas opp i blodet, og deretter bidra til å stabilisere pH-verdien.
Den geleaktige miksturen skal konsumeres 1-2 timer etter et stort måltid og 1,5-2 timer før en intensiv aktivitet. Bicarb Systemet selges etter din vekt og størrelse for å skulle være best mulig tilpasset dine fysiske forutsetninger.
Ikke for den vanlige mosjonist
Maurten har lenge forsket på og med sitt eget produkt, og har fått resultater som viser seg at utøvere på distanser fra 400 meter og opp til 1500 meter har forbedret prestasjonen med opp mot 2% ved bruk av Maurten Bicarb.
Dette utgjør en stor forskjell og kan føre til avgjørende sekunder på resultatliste. Forskning viser også at det ikke bare er en tilfeldig effekt, men at man kan løpe flere 800 meter distanser etter hverandre og fremdeles se effekten av bikarbonat.
Derimot er det verdt å nevne at dette produktet er laget for eliteutøvere, og ikke for den vanlige mosjonist. For majoriteten av løpere som ikke er på det øverste nivået er det mange andre ting som bør testes ut først. Maurten Bicarb er i så måte noe du henter de aller siste marginene med, etter blant annet å trene bedre, spise bedre og hvile bedre.