For det første er det viktig å vite hva kroppen har behov for når, og velge barer deretter. Kroppen har ulike næringsbehov før, under og etter trening, og du bør derfor velge barer utifra hva du har tenkt til å bruke dem til.
Under trening
Karbohydrat er den viktigste energikilden for utholdenhetsutøvere, og energibarer til bruk under trening bør inneholde flere kilder til karbohydrater for å sikre jevn blodsukkerstigning. Disse barene bør også være lett fordøyelige slik at du unngår mageproblemer. Tone Hjalmarsen jobber til daglig med sportsernæring for Mylna Sport AS, og forteller at barer til bruk under trening bør inneholde aller mest karbohydrater, gjerne 60-70g per 100g. I tillegg trenger du rundt ti gram proteiner, og fem-seks gram fett.
– Disse barene kan med fordel inneholde litt salter også, men se opp for mye fiber og proteiner, sier hun.
Trenger du egentlig påfyll underveis?
Skal du holde på i mye mer enn en time, bør du fylle på med energi for å opprettholde intensiteten. Du kan fint trene helt rolig i inntil 90 minutter uten ekstra energi, men pass da på at intensiteten er lav. Tone, som selv har løpt maraton på 2:35:31, forteller at en fin maratonøkt kan være å spise en god frokost og kjøre langturer på 2-2,5 timer med bare vann, for å trene fettforbrenningen.
– Den generelle regelen er likevel alltid litt drikke og energi hvert 20-25 minutt ved aktivitet over en time, forteller hun. Da bør imidlertid energien komme fra en gel eller sportsdrikke, da barene er vanskeligere å fordøye.
Etter trening
Rene proteinbarer som er ment til bruk etter trening bør inneholde både proteiner og karbohydrater for å kickstarte restitusjonsprosessen. Restitusjonsbarer bør ideelt sett inneholde karbohydrater og proteiner i forholdet 4:1, altså mer karbo enn protein.
– Kroppen trenger karbohydrater også etter trening, så se opp for barer med for mye proteiner og kunstig søtning, råder Tone.
Ernæringseksperten legger til at dersom du har tenkt til å drikke karbohydratholdig drikke etter treningen, kan du gå for proteinbarer med litt høyere andel protein.
Kan funke som måltid i nødstilfeller
Det finnes mange barer med litt ”renere” ingredienser, som tørket frukt, nøtter, havregryn, kakao og så videre. Slike barer er som regel mindre prosesserte og inneholder mindre tilsetningsstoffer. Disse kan til nøds fungere som måltidserstattere når det blir lenge til neste gang du får spist, da de holder blodsukkernivået stabilt og holder deg mett litt lenger. Vanlig mat vil likevel alltid være bedre enn kommersielle barer, sier ernæringseksperten. Barer som dette er ikke egnet i forbindelse med trening.
– Under og etter trening, når man er avhengige av lett fordøyelige produkter og restitusjon, er ikke disse de beste grunnet høyt fiber og fettinnhold, og lite proteiner, forteller Tone.
Utallige varianter
Tilslutt forklarer Tone at det er lett å gå seg vill i jungelen av energi- og proteinbarer, men at det er lurt å velge seriøse produsenter når du velger barer til bruk i forbindelse med trening. Dersom du sliter med allergi eller intoleranse, eller er toppidrettsutøver og må være sikker på at produktene du bruker er godkjente av antidopingforbundet, bør du spørre produsenten direkte om dette.
– Er man i tvil om hvilke produkter og typer man skal velge, er det lurt å spørre seg frem for å få det man er ute etter. Seriøse produsenter vil gi gode og oversiktlige tilbakemeldinger slik at man velger det som er tilpasset sitt behov.
Det er altså ikke bare, bare å kjøpe barer, men med litt research vil du nok finne noe som passer deg!
Se hvordan du kan lage dine egne energibarer med kanel her!