Hva gjør du når målet er nådd?

Hva gjør du når målet er nådd?


For mange har konkurransesesongen akkurat begynt. Nå skal du se om all treningen du har lagt ned gjennom vinteren, har gitt resultater. Målsetninger skal nås, personlige rekorder skal settes. Men hva gjør du når målet er nådd? Hvordan beholder du motivasjonen?

Løpere er målrettede av natur. Dette er i utgangspunktet en god egenskap, men det gjør deg også mer utsatt for å bli deprimert. For, hvis du tenker på de utallige timene du har løpt, trent styrke, spist sunt, sovet nok, og alt det andre som hører med i forberedelsene for å nå et mål, så er det jo ikke rart man blir litt lei seg når det hele plutselig er over. Arbeidet med å nå målet har rett og slett opptatt så mye tid, at når du endelig når det, aner du ikke hva du skal gjøre med all fritiden.

Det smarteste du kan gjøre for å unngå en slik ”depresjon”, er å sette deg et nytt mål. Mange løpere setter faktisk et nytt mål allerede før det gamle er oppnådd. Virker kanskje litt rart, men et mål må ikke nødvendigvis handle om konkurranser og personlige rekorder. Du kan også lage deg målsetninger for andre aspekter av løpingen, som det å trene mer styrketrening eller gjøre skadeforebyggende øvelser. Målet kan også være noe som ikke er relatert til løping i det hele tatt, som for eksempel å reise mer, eller tibringe mer tid med familien. Det viktigste er uansett at du finner noe som kan fylle det tomrommet du opplever etter å ha nådd ditt første mål. Velger du likevel å løpe et nytt løp så er det uhyre viktig at du gir kroppen tid til å restituere deg fra forrige konkurranse.

Her er flere gode tips til hvordan du kan gå frem for å unngå ”post race-blues”:

Fokuser på restitusjon
Restitusjon er like viktig som trening, så sørg for å sette av nok tid og energi til å la kroppen hente seg inn igjen. Planlegg å sove, spise godt, og skjemme deg selv bort, i tre dager etter konkurransen din. Når du har planlagt det vil du nemlig ikke føle deg like lat når du ligger der med beina høyt og spiser favorittmaten din. Etter dette kan du begynne en fase kalt aktiv hvile, som betyr at du kun gjør litt lett trening. Gåing, sykling, tøying, lett jogg eller svømming er fine aktiviteter i denne perioden. Gjør slike aktiviteter 30 minutter et par ganger i uken i opptil tre uker etter konkurransen.

Evaluer løpet ditt
Når du er inne i restitusjonsperioden bør du sette av litt tid til å gå igjennom løpet ditt, og skrive ned styrker og svakheter. Bruk dette som utgangspunkt når du legger opp neste treningsperiode. Hvordan var utholdenheten din? Steget? Bør du fokusere på å løpe mer mengde, eller trenger du å trene fart og styrke? Dette er spørsmål du bør stille deg når du analyserer løpet ditt.

Sett et nytt mål
Finn noe nytt å se frem til, men ikke bli overivrig –du trenger tid til restitusjon! Det er greit å finne et nytt løp å trene mot, så lenge du passer på at du ikke blir overtrent eller konkurrerer for mye. En god idé kan være å sette seg som mål å løpe en ny distanse, slik at du ikke har så stort sammenlikningsgrunnlag. Da vil du redusere faren for overtrening i forkant av løpet.

Gjør noe gøy!
Planlegg noen morsomme aktiviteter for restitusjonsperioden din. Besøk venner du ikke har sett på lenge, dra på kino, eller reis bort. Eller les en bok. Gjør noe som du virkelig liker (og som ikke er løping!), og nyt det at du faktisk har nådd målet ditt! Lad batteriene, og gjør deg klar til å angripe neste mål.

Lykke til!

 

SISTE UTGAVE AV RUNNER’S WORLD:

 • Slik gjennomskuer du grønnvasking i løpeindustrien.
 • Simen Holviks siste opp- og nedturer.
 • VM-klare Tobias Dahl Fenre og Sylvia Nordskar har to helt ulike treningshverdager. Hva kan vi lære av det?
 • Ukrainas løpere kjemper seg gjennom sitt livs lengste ultraløp.
 • Superpensjonisten Atle Nytun ble ledd av på sin første løpeøkt som barn. Heldigvis er det aldri for sent å gjøre comeback.
 • Stor test av vårens nye mengdesko.
 • En samfunnsgeografisk sjelegransking av hvordan vi som løpere er koblet til stedene og omgivelsene vi løper i.
 • Hva skjer i kroppen i overgangsalderen, og hvordan bør vi tilpasse treningen?
 • Hvordan påvirker løpingen sexlivet?
 • Innblikk i treningshverdagen til Hanne Mjøen Maridal.
 • Askild Vatnbakk Larsen gir deg formtoppingens ABC.
 • Ånung VIken om hvorfor og hvordan du bør lage ditt eget testbatteri og teste formen regelmessig.
 • Fysioterapeut Eli Anne Dvergsdal om hvordan du unngår du fot- og ankelskader.
 • Terrengløper Abelone Lyng gir deg ti tips til å komme i gang med terrengløping.
 • Klinisk ernæringsfysiolog Silje Fjørtoft knuser åtte ernæringsmyter.

Les magasinet digitalt her!


Drikk opp den kaffekoppen!

Drikk opp den kaffekoppen!


Sitter du og slurper i deg dagens første kopp kaffe? Fortsett med det! Det er bevist at denne drikken, som vi nordmenn drikker over fire milliarder kopper av i året, har mange positive effekter for deg som løper.

Hvordan påvirker koffein treningen?
Kaffe er en av de beste kildene til koffein, som er et av de aller beste prestasjonsfremmende midlene vi kjenner. To av mange fordeler med koffeinet er at det tas raskt opp i tarmene, og påvirker mange organsystemer. Det er dermed ingen dum idé med en liten kaffekopp før du legger ut på morgentur.

Det er også bevist at koffein minker opplevd anstrengelse, så det å løpe i 3,5 min per km, kan kjennes som å løpe i  4.00-fart. I en studie gjennomført på syklister ble det oppdaget at syklistene i gjennomsnitt holdt ut 15 minutter lenger før de ble totalt utslitt, når de hadde fått i seg 330mg koffein en time før trening. Dette er gode nyheter for deg som løper langt!

Men er det mulig å få i seg for mye?
Det er foreløpig ikke vitenskapelig dekning for å si at for mye kaffe kan ha negativ innvirkning på helsa, men det anbefales likevel at gravide, folk som har hatt hjertesykdommer, eller som går på spesielle medisiner, vokter inntaket sitt. Og så må det jo sies at med for mye kaffe kommer også søvnløshet og skjelving. Det er imidlertid ikke sant at kaffe driver ut kalsium og dermed er ugunstig for benhelsen, så dersom dette har gjort at du begrenser inntaket ditt så er det ingen grunn til å gjøre det.

Hvor mye trenger du?
Det anbefales å få i seg mellom tre og seks milligram koffein per kilo kroppsvekt for å få ønsket effekt når du skal trene utholdenhet. Effekten er ikke vist til å øke ytterligere ved inntak på over seks milligram per kilo kroppsvekt. Noe du imidlertid kan gjøre for å føle økt effekt, er å avstå fra kaffe i et par dager. Da vil du få et ordentlig piff når du begynner igjen. Til orientering så inneholder en espressoshot omtrent 75 mg, og en kopp sort te inneholder mellom 30 og 80 mg koffein.

Koffein i konkurranse
Mange løpere liker å bruke gels som inneholder koffein, og dersom du ønsker å gjøre dette er det lurt å prøve det ut på trening først. Les på pakningen hvor mye koffein gelen inneholder, vanligvis ligger dette et sted mellom 25 og 100 mg. Hold deg i nedre ende av skalaen dersom du ikke er vant til å bruke koffein, og øk dosen etter hvert.

Husk på at effekten av koffein er kumulativ – det vil si at dersom du på konkurransedagen inntar koffein underveis, i tillegg til de vanlige kaffekoppene gjennom dagen, så må du forberede deg på en sen kveld.

Bli ekspert på restitusjon

Bli ekspert på restitusjon


Noen ganger lurt på hvorfor du på død og liv må fortsette å bevege deg, når du er helt ferdig både fysisk og mentalt? Målet med en nedjogg, både etter trening og konkurranse, er å få kroppen tilbake i hvilemodus, bli kvitt slaggstoffer, og opprettholde optimal muskelfunksjonalitet. Her er fire trinn for å optimalisere nedjogg og restitusjon:

Trinn 1: Lett jogg eller gange
Det er viktig å starte nedjoggingsprosedyren med veldig lett innsats. Er du godt trent så er det fint å jogge lett, men dersom du ikke er vant til å løpe så mye så vil du få like god effekt ved å gå, eventuelt å bytte på mellom lett jogg og gange. Selv om det kan være veldig fristende å stoppe kontant rett etter en hard økt eller konkurranse, så vil du takke deg selv for å prioritere noen minutters rolig aktivitet. Risikoen for krampe øker betraktelig hvis du ikke beveger deg, og du får heller ikke fjernet melkesyre og andre slaggstoffer fra kroppen. I sum øker dette restitusjonstiden, og dermed tar det lenger tid før du blir klar for neste økt.

Lurer du på hvor mye du bør jogge ned? Her er en god oversikt:

 • Langtur: Ti minutter. Her kan du eventuelt løpe roligere de siste ti minuttene av turen, eller gå i ti minutter etter at turen er ferdig.
 • Tempoøkter eller økter i konkurransefart: 15-20 minutter.
 • Harde intervalløkter eller konkurranse: 20 minutter.
 • Etter en hel- eller halvmaraton: Gå i 20 minutter.

Trinn 2: Få i deg mat og drikke
Energiinntaket er en vel så viktig el av restitusjonen som nedjoggen. Sørg for å få i deg karbohydrater og proteiner, ideelt sett i et 4:1 –forhold, innen 30 minutter etter endt aktivitet. Dette er en gyllen regel for all trening, og klarer du å gjennomføre dette vil kroppen nyttegjøre seg enda bedre av treningen.

Trinn 3: Isbad og massasje
Hvis du plasserer beina i et isbad i mellom tre og fem minutter, vil du fjerne ytterligere slaggstoffer fra muskulaturen og booste restitusjonen. I tillegg øker isbadet blodsirkulasjonen og reduserer risikoen for skader. Du kan enkelt lage ditt eget isbad ved å fylle en bøtte med iskaldt vann og tilsette isbiter.

Har du hatt en skikkelig hard økt eller konkurranse kan du ha nytte av et såkalt kontrast-bad. Da har du en bøtte med isvann og en bøtte med varmt vann, og bytter mellom de to bøttene hvert minutt. Gjenta dette i 5-6 minutter, slik at du får vært i begge bøttene 2-3 ganger.

Hvis du synes massasje fungerer bedre enn isbad, så kan det være en idé å bestille en time hos en massør. Du bør da se etter en massør som utfører sportsmassasje, og aller helst en som er løper selv. For å fjerne slaggstoffer som blir igjen i muskulaturen etter trening er det viktig at massasjebevegelsene kun går ”opp og ut”, for virkelig å fjerne alt rusk. Hold deg for all del unna dyptgående massasje i minst to døgn etter en hard økt eller konkurranse –dette vil bare gjøre ting verre og øke restitusjonstiden.

Trinn 4: Løs opp og strekk ut
Etter vanlige treningsøkter er det lurt å bruke en foam roller for å løsne opp muskulaturen, samt enkel tøying. Det har ingen hensikt å tøye hardt eller lenge etter en løpeøkt. Da risikerer du faktisk å få små rifter i muskulaturen, fordi de allerede er slitt mye under økta. Hold deg til lett tøying, og hold på i fem til ti minutter.  Unngå tøying i 48 timer etter de hardeste øktene og konkurranse.

Dette kan kanskje virke litt overvelmende, men alt dreier seg om rutine. Klarer du i alle fall å integrere noen av disse elementene etter endt økt vil du merke at du er mer opplagt til neste gang du skal trene, og i tillegg reduserer du risikoen for skade. Huskeregelen for restitusjon er: lett bevegelse-energi-is/massasje-uttøyning. Målet er uansett at du lager din egen rutine, som hjelper deg til å prestere bedre på trening og i konkurranse.

Bli en ekspert på restitusjon

Bli en ekspert på restitusjon


Noen ganger lurt på hvorfor du på død og liv må fortsette å bevege deg etter et løp? Målet med nedjogg, både etter trening og konkurranse, er å få kroppen tilbake i hvilemodus, bli kvitt slaggstoffer, og opprettholde optimal muskelfunksjonalitet. Nedjoggen er det første av fire viktige elementer for optimal restitusjon. Her er det du trenger å gjøre for å hjelpe kroppen til å hente seg inn igjen etter trening:

1: Lett jogg eller gange
Det er viktig å starte resitusjonsprosedyren med veldig lett innsats. Er du godt trent så er det fint å jogge, men dersom du ikke er vant til å løpe så mye så vil du få like god effekt ved å gå, eventuelt å bytte mellom lett jogg og gange. Selv om det kan være veldig fristende å stoppe kontant rett etter en hard økt eller konkurranse, så vil du takke deg selv for å prioritere noen minutters rolig aktivitet. Risikoen for krampe øker betraktelig hvis du ikke beveger deg, og du får heller ikke fjernet melkesyre og andre slaggstoffer fra kroppen. I sum øker dette restitusjonstiden, og dermed tar det lenger tid før du blir klar for neste økt.

Lurer du på hvor mye du bør jogge ned? Her er en oversikt:

 • Langtur: Ti minutter. Her kan du eventuelt løpe roligere de siste ti minuttene av turen, eller gå i ti minutter etter at turen er ferdig.
 • Tempoøkter eller økter i konkurransefart: 15-20 minutter lett jogg.
 • Harde intervalløkter eller konkurranse: 20 minutter lett jogg.
 • Etter en hel- eller halvmaraton: Gå i 20 minutter.

2: Påfyll av mat og drikke
Energiinntaket er en vel så viktig el av restitusjonen som nedjoggen. Sørg for å få i deg karbohydrater og proteiner, ideelt sett i et 4:1 –forhold, innen 30 minutter etter endt aktivitet. Dette er en gyllen regel for all trening, og klarer du å gjennomføre dette vil kroppen kunne nyttegjøre seg enda bedre av treningen.

3: Isbad og massasje
Hvis du plasserer beina i et isbad i mellom tre og fem minutter, vil du fjerne ytterligere slaggstoffer fra muskulaturen og booste restitusjonen. I tillegg øker isbadet blodsirkulasjonen og reduserer risikoen for skader. Du kan enkelt lage ditt eget isbad ved å fylle en bøtte med iskaldt vann og tilsette isbiter.

Har du hatt en skikkelig hard økt eller konkurranse kan du ha nytte av et såkalt kontrast-bad. Da har du en bøtte med isvann og en bøtte med varmt vann, og hvert minutt flytter du beina fra kaldt til varmt vann. Hold på i 5-6 minutter, slik at du får vært i begge bøttene 2-3 ganger.

Hvis du synes massasje fungerer bedre enn isbad, så kan det være en idé å bestille en time hos en massør. Du bør da se etter en massør som utfører sportsmassasje, og aller helst en som er løper selv. For å fjerne slaggstoffer som blir igjen i muskulaturen etter trening er det viktig at massasjebevegelsene kun går ”opp og ut”. Hold deg for all del unna dyptgående massasje i minst to døgn etter en hard økt eller konkurranse –dette vil bare gjøre ting verre og øke restitusjonstiden.

4: Løs opp, strekk ut
Etter vanlige treningsøkter er det lurt å bruke en foam roller for å løsne opp muskulaturen, samt enkel tøying. Det har ingen hensikt å tøye verken hardt eller lenge etter en løpeøkt. Det er ikke nå du skal øke fleksibiliteten, og gjør du dette risikerer du faktisk å få små rifter i muskulaturen. Hold deg til lett tøying, og hold på i fem til ti minutter.  Unngå tøying i 48 timer etter de hardeste øktene og konkurranse.

Dette resitusjonsregimet kan kanskje virke litt overvelmende, men alt dreier seg om rutine. Klarer du i alle fall å integrere noen av disse elementene etter endt økt vil du merke at du er mer opplagt til neste gang du skal trene, og i tillegg reduserer du risikoen for skade. Huskeregelen for restitusjon er: bevegelse-energi-is-tøning. Målet er uansett at du lager din egen rutine, som hjelper deg til å prestere bedre på trening og i konkurranse.

Alle kan løpe maraton

Alle kan løpe maraton


– De aller fleste vil kunne fullføre en maraton, sier Jack Waitz. Det er likevel ingen “walk in the park” å trene mot denne distansen, og den som ønsker å lykkes må trene målbevisst og dedikert. Og løpe mye.
– Det er langturene som er nøkkelen i maratontrening, og det tar tid å bygge seg opp til å tåle disse, sier Waitz, som selv har trent mange av landets beste maratonløpere.

Se video med Jack Waitz: – Du vil bli sliten

Langsiktig planlegging er viktig
Hvis du først har bestemt deg for å løpe en maraton så er planlegging av treningen viktig. På løpsdagen må du være sikker på at du har gjennomført det du skal av trening, slik at du stiller til start med god selvtillit og visshet om at du kommer til å fullføre løpet. For å være sikker på at du får lagt ned treningsarbeidet uten å påføre deg selv unødvendig mye stress, er det derfor viktig å tenke langsiktig. Velg deg ut et løp som gir deg tilstrekkelig med tid til å trene.
– Er man fullstendig utrent bør man beregne nærmere ett år på å bli klar, og er man godt trent så bør en ha fokus på maraton et par måneder i forkant av løpet, råder Jack Waitz.

Les også: Treningsprogram for halv- og helmaraton

Finnes ingen snarvei
Har du meldt deg på en maraton om to uker, sier du? Og har ikke trent noe videre for den? Da kan løpsdagen bli en veldig smertefull affære. Det finnes ikke noe ekspress-treningsprogram for å komme i form på maraton, og starter du fra null trenger kroppen lang tid på å venne seg til den belastningen det er å løpe langt. Langturer, terskeløkter og ren kilometersanking må til for å lykkes på de 42.2 kilometerne, og har du ikke gjort jobben i forkant er sannsynligheten stor for at det blir med dette ene løpet.
– Man bør ha som et minimum å løpe minst 42 kilometer i uken når man trener mot maraton, sier trener Jack Waitz.

Av spesifikke økter som er gode i treningen mot maraton nevner han langturer og lange terskeløkter. Trenger du tips til sistnevnte finner du tre gode terskeløkter her.

Alle kan fullføre
Selv om det å bestemme seg for å løpe en maraton krever bevisst og målrettet trening over lang tid, så er det ingenting i veien for at alle kan fullføre distansen.
– Er man uten spesielle handicap så kan alle fullføre en maraton. Det er mange måter å gjøre dette på om målet er bare å fullføre, beroliger Waitz.

Husk på at det å løpe maraton er et bevisst valg, og planlegg aktivitetene deretter. Lykke til med treningen og ditt neste løp!

Medium innsats, takk!

Medium innsats, takk!


Du vet godt hvordan det kjennes å løpe rolig – det er komfortabelt og lite anstrengende. Du vet sannsynligvis også hvordan det kjennes å løpe så fort at det brenner i musklene og du må hive etter pusten. Men hvor ofte løper du egentlig i et tempo som ligger midt mellom rolig og all-out?

Trener både utholdenhet og fart
Mye tyder på at det å løpe litt hurtigere, såkalte ”tempoøkter”, har meget god effekt på formen, og at dette er noe du bør gjøre ukentlig.  Uansett om du bare løper for din egen del, eller for å sette ny pers, så vil du få igjen for denne typen trening. Dette tempoet gjør at både de raske og trege muskelfibrene får kjørt seg, noe som igjen betyr at du får trent utholdenhet og hurtighet i samme økta. I tillegg er denne typen løping gunstig for å øke evnen til å transportere oksygen til musklene.

Gjør deg mer bevisst
I tillegg er økter i medium tempo veldig gode for å lære seg å kjenne sin egen kropp og fysiologiske begrensninger. Fordi du skal ligge mellom det som er veldig behagelig, og det som er direkte ubehagelig, blir du utfordret til å kjenne på hva som føles riktig for akkurat deg. Dette vil gjøre deg mer bevisst på egen kapasitet. En siste fordel ved disse øktene er at du blir mentalt tøff, og lærer deg til  å pushe selv om du er sliten. For, selv om medium innsats føles lett i starten, så vil det bli tyngre og tyngre å opprettholde tempoet. Hvis du har lyst til å prøve deg på en slik økt, har vi tre gode alternativer til økter du kan kjøre.

1. Terskeltur
Hva det er:
Dette er en økt der du løper i såkalt terskel-fart, det vil si at du løper med den farten du klarer å holde når kroppen kvitter seg med like mye melkesyre som den produserer. Du trener altså på din anaerobe terskel. For mye laktat i muskulaturen vil gjøre at du blir stiv og ikke klarer å opprettholde farten, og det er ikke det du ønsker når du gjennomfører en økt som dette. Derfor er det viktig at du greier å holde riktig tempo, og etter hvert vil du merke at du kan løpe fortere og fortere uten å produsere for mye laktat.

Hvordan det gjennomføres: Varm opp med 15-20 minutter rolig jogg. Løp deretter 20 minutter i en hastighet som du kunne opprettholdt i en konkurranse på én time. Dersom du så vidt klarer å snakke, har du sannsynligvis funnet riktig fart. Etter at du er ferdig med disse 20 minuttene jogger du ned i fem til ti minutter.

2. Løping i konkurransefart
Hva det er: Rett og slett en økt der du holder den farten du ønsker å løpe på i hel- eller halvmaraton. Dersom du trener for et slikt løp er økter som denne ekstremt viktige. Du lærer kroppen å bruke karbohydrater og fett mest mulig effektivt på løpsdagen, og du kan i tillegg trene på å innta energi underveis i løpet.

Hvordan det gjennomføres: Hver tredje uke bytter du ut den vanlige langturen med en langtur der du legger inn et segment i konkurransefart. Trener du til halvmaraton er det passelig å varme opp i omtrent tre kilometer,  deretter løpe mellom ti og tolv kilometer i halvmaraton konkurransefart, og avslutte med et par kilometer rolig jogg. Trener du for maraton kan segmentet i konkurransefart være på mellom ti og tjue kilometer, avhengig av hvor du er i treningssyklusen.

3. Progressiv løpetur
Hva det er: En løpetur som begynner i behagelig fart og øker tempo underveis. Dette er en økt som hjelper deg til å bli bevisst på egen fart, og unngå en for aggressiv åpning. Uansett om du har et løp i sikte eller ei, så vil en progressiv løpetur være en fin avveksling fra de vanlige, rolige løpeturene. Det å øke farten gradvis vil holde hjernen i gang og dessuten gjør det løpeturen litt morsommere.

Hvordan det gjennomføres: Varm opp i 15 minutter, og begynn deretter på den progressive delen.  Denne gjennomføres ved at du øker farten med mellom seks og ti sekunder per kilometer i 30 minutter, til du er kommet opp i terskelfart. Det er  lurt å regne ut på forhånd hvilket tempo du må begynne i, for å sørge for at du løper i terskelfart de siste seks minuttene av den progressive delen. Avslutt med fem til ti minutters rolig nedjogg.