For mange har konkurransesesongen akkurat begynt. Nå skal du se om all treningen du har lagt ned gjennom vinteren, har gitt resultater. Målsetninger skal nås, personlige rekorder skal settes. Men hva gjør du når målet er nådd? Hvordan beholder du motivasjonen?
Løpere er målrettede av natur. Dette er i utgangspunktet en god egenskap, men det gjør deg også mer utsatt for å bli deprimert. For, hvis du tenker på de utallige timene du har løpt, trent styrke, spist sunt, sovet nok, og alt det andre som hører med i forberedelsene for å nå et mål, så er det jo ikke rart man blir litt lei seg når det hele plutselig er over. Arbeidet med å nå målet har rett og slett opptatt så mye tid, at når du endelig når det, aner du ikke hva du skal gjøre med all fritiden.
Det smarteste du kan gjøre for å unngå en slik ”depresjon”, er å sette deg et nytt mål. Mange løpere setter faktisk et nytt mål allerede før det gamle er oppnådd. Virker kanskje litt rart, men et mål må ikke nødvendigvis handle om konkurranser og personlige rekorder. Du kan også lage deg målsetninger for andre aspekter av løpingen, som det å trene mer styrketrening eller gjøre skadeforebyggende øvelser. Målet kan også være noe som ikke er relatert til løping i det hele tatt, som for eksempel å reise mer, eller tibringe mer tid med familien. Det viktigste er uansett at du finner noe som kan fylle det tomrommet du opplever etter å ha nådd ditt første mål. Velger du likevel å løpe et nytt løp så er det uhyre viktig at du gir kroppen tid til å restituere deg fra forrige konkurranse.
Her er flere gode tips til hvordan du kan gå frem for å unngå ”post race-blues”:
Fokuser på restitusjon
Restitusjon er like viktig som trening, så sørg for å sette av nok tid og energi til å la kroppen hente seg inn igjen. Planlegg å sove, spise godt, og skjemme deg selv bort, i tre dager etter konkurransen din. Når du har planlagt det vil du nemlig ikke føle deg like lat når du ligger der med beina høyt og spiser favorittmaten din. Etter dette kan du begynne en fase kalt aktiv hvile, som betyr at du kun gjør litt lett trening. Gåing, sykling, tøying, lett jogg eller svømming er fine aktiviteter i denne perioden. Gjør slike aktiviteter 30 minutter et par ganger i uken i opptil tre uker etter konkurransen.
Evaluer løpet ditt
Når du er inne i restitusjonsperioden bør du sette av litt tid til å gå igjennom løpet ditt, og skrive ned styrker og svakheter. Bruk dette som utgangspunkt når du legger opp neste treningsperiode. Hvordan var utholdenheten din? Steget? Bør du fokusere på å løpe mer mengde, eller trenger du å trene fart og styrke? Dette er spørsmål du bør stille deg når du analyserer løpet ditt.
Sett et nytt mål
Finn noe nytt å se frem til, men ikke bli overivrig –du trenger tid til restitusjon! Det er greit å finne et nytt løp å trene mot, så lenge du passer på at du ikke blir overtrent eller konkurrerer for mye. En god idé kan være å sette seg som mål å løpe en ny distanse, slik at du ikke har så stort sammenlikningsgrunnlag. Da vil du redusere faren for overtrening i forkant av løpet.
Gjør noe gøy!
Planlegg noen morsomme aktiviteter for restitusjonsperioden din. Besøk venner du ikke har sett på lenge, dra på kino, eller reis bort. Eller les en bok. Gjør noe som du virkelig liker (og som ikke er løping!), og nyt det at du faktisk har nådd målet ditt! Lad batteriene, og gjør deg klar til å angripe neste mål.
Lykke til!