Hvordan, og hvorfor, endorfiner blir produsert i hjernen når du løper, og hva du kan gjøre for å oppnå den lykkelige rusen.

Noen ganger er vi heldige, andre ganger ikke fullt så heldige. Den magiske boosten som gjør løpeturen til en euforisk opplevelse er høyst etterlengtet, men dessverre ikke alltid lett å oppnå.

Fenomenet ‘Runners high’ er vanskelig å få grep om, men forskning, basert på hvordan hjernen samsvarer med løping, viser klare funn på fenomenets begynnelse.

Eldgammelt fenomen

Professor innenfor biologisk forskning ved Universitetet i California, David Raichlen, legger frem at fenomenet bor i oss som art. Våres forfedres overlevelse var høyst bundet til å jakte og sanke sin egen mat, og det var det indre ønske om å overleve som reddet dem.

Endorfinene som ble sluppet ut i hjernen var sannsynligvis årsaken til at de klarte å oppnå en høy og bærekraftig fart over lange distanser, da de fungerte som naturlig smertestillende for slitne bein og føtter.

Til tross for at dagens levestandard er dypt endret, er endorfinenes rolle i løping fremdeles veldig interessant å lære mer om.

Endorfinenes rolle

Løpere har alltid visst om naturens naturlige lykkerus, men det var ikke før tyske studier i 2008 gjennomførte hjerneskanninger at vi fikk svar på hvor i hjernen endorfinene oppstod.

I løpet av to timers lange løpeturer viste hjerneskanningen at det er i de prefrontale og limbiske regionene som endorfiner blir produsert – de samme områdene som lyser opp som en respons på kjærlighet, og jo høyere endorfin-bølge i disse områdene, jo mer euforisk følte løperne seg.

Hvordan oppnå en endorfin-boost

Til tross for at endorfiner mer eller mindre fungerer som naturlig smertestillende, er det ikke meningen at du skal pushe deg selv til du er helt ferdig. Nøkkelen er å finne det perfekte midtpunktet – hvor du opplever treningen som utfordrende, men fremdeles komfortabelt.

Det sagt, er en tempoøkt å anbefale – en økt hvor du ligger på 80-90% av din maksimale puls. Beregn din makspuls på denne måten; 211 – (0.64 x ‘din alder’).

Tren sammen med andre

Å trene sammen med andre kan være til stor hjelp, det viser en studie gjort ved Oxford Universitetet; roere som trente sammen økte endorfinnivået betraktelig i forhold til roere som trente alene.

Om du så trener alene, vil det å ha musikk i ørene være anbefalt: studier viser at å høre på musikk mens du trener har stort grunnlag for å sette i gang endorfinene.

Endocannabinoider

Da alle har hørt om endorfiner, pumper også kroppen ut et stoff kalt endocannabinoider – en naturlig syntetisk versjon av THC (det kjemiske stoffet som er ansvarlig for rusen som marihuana produserer, og som gir en beroligende følelse). 

I motsetning til endorfiner som kun produseres av et spesielt nevron, er nesten alle celler i kroppen i stand til å produsere endocannabinoider, som gir de potensialet til å ha en større innvirkning på hjernen.

Hvordan øke endocannabinoidnivået

Produksjonen av endocannabinoider antas å reagere kraftig på stress. Under en løpetur er det vanskelig å skille mellom fysisk stress og smerte, som vil si at de samme mekanismene som utløser endorfiner også utløser endocannabinoider – altså en komfortabel, utfordrende økt.

Forskning viser at mentalt stress i små doser, også har evnen til å øke produksjonen av endocannabinoider. Noe som vil si at nervene du føler på før et løp kan ha en effekt.

Forskning har funnet frem til at åtte timers søvn per natt er optimalt for produksjon av endocannabinoider, og at endocannabinoidernivåene er tre ganger så store tidlig om morgenen, sammenlignet med når du legger deg. Det kan bety at du på en morgentur vil ha større mulighet til å oppleve et ‘runners high’ – så sett på vekkerklokka og test ut teorien.

5 tips til å oppnå ‘runners high’

  • Tempoøkter: Tren med 80-90% av makspuls – slik at du pusher deg intensivt, men komfortabelt, uten at du tømmer alt du har av krefter. 
  • Løp lenger: Å løpe mellom én til to timer viser seg å være et gyllent tidsrom for å utvikle ‘runners high’.
  • Få nok søvn: Åtte timer søvn om natten er optimalt for produksjonen av endocannabinoider.
  • Tren sammen med andre: Forskning viser at roere som trente sammen økte endorfinnivået betraktelig i forhold til atleter som rodde alene.
  • Lytt til musikk: Trener du alene, vil det å lytte til musikk kunne være essensielt for å oppnå et endorfinkick.

 

*Artikkel hentet fra runnersworld.com/uk