Gi kroppen din litt sjokkis, er du snill
…Men bare litt. Forskere ved engelske Kingston University har nemlig funnet ut at mørk sjokolade kan gi økt prestasjonsevne. Forskerteamet oppdaget at syklister som spiste 50g mørk sjokolade hver dag i to uker, kunne sykle lenger og mer intensivt, sammenliknet med tester som ble utført uten sjokolade. Den positive effekten skyldes at fenoler i kakaoen øker tilgjengeligheten på nitrogenoksid i blodet, noe som gir økt oksygentilførsel til musklene. Dersom du mot formodning ikke er nevneverdig begeistret for sjokolade, så har rødbeter samme effekt. Pass imidlertid på kaloriinntaket dersom du velger å gå for 50g mørk sjokolade om dagen, da dette inneholder omtrent 300 kalorier.
…Men styr unna ølet
Det er forståelig at en kald pils virker veldig fristende rett etter målgang, men kroppen din har ikke godt av disse gylne dråpene. Det er vitenskapelig bevist at utøvere som drikker alkohol i løpet av den første timen etter endt trening er både ukonsentrerte, har dårlig balanse, og dårlig reaksjonsevne. I tillegg øker urinproduksjonen, noe som fører til negativ væskebalanse og øker restitusjonstiden.
Prøv å få i deg like mye væske (nei, ikke øl) som det du mister underveis i løpet, så fort som mulig etter målgang.
Hva med protein?
Det har lenge vært kjent at protein etter trening har positiv innvirkning på restitusjonen, men det er imidlertid ikke slik at jo mer protein, jo bedre. En amerikansk studie undersøkte hvordan to ulike proteinholdige restitusjonsshaker påvirket restitusjonen til syklister etter en 100 minutters sykkeltur. Den ene shaken inneholdt 85g protein, den andre kun 28. I tillegg inneholdt begge shakene en aminosyre kalt leucin, som stimulerer gjenoppbygging av muskler. Resultatet av studiet var faktisk at shaken med det laveste proteininnholdet virket like effektivt som shaken med tre ganger så mye protein.
Får du i deg et måltid med 25-30g proteiner innen en halvtime etter trening, så får musklene dine det de trenger for å bygge seg opp igjen.
Søtt og bittert gir kroppen et kick
Å skylle munnen med en søt, karbohydratholdig sportsdrikk aktiverer områder i hjernen som stimulerer deg til å løpe hardere og yte mer. Men må drikken nødvendigvis være søt? Hva med andre smaker? Australsk forskning tyder på at bitter smak også kan booste innsatsen din når du trener. Noen syklister fikk smake på en bitter, koffeinfri drikke, som de gurglet i ti sekunder og deretter svelget. Resultatene var slående; innsatsen økte med hele 30 prosent takket være den bitre smaken!
Neste gang du trener kan du jo prøve selv: skyll og svelg en søt eller bitter drikk på slutten av økta, og se om dette får deg til å presse hardere eller lenger enn vanlig.
Lykke til!