Etter å ha løpt i et par uker vil du oppdage at det er noe ved denne såkalte ”Runner’s high”-følelsen. Det er nemlig noen kjemiske stoffer kalt dopamin og endokannabinoider, som skilles ut når du løper. Disse stoffene får deg til å føle deg glad, stolt, og så fornøyd med egen innsats at du simpelt hen ikke klarer å la være å løpe.

Men, frem til du når denne tilnærmet euforiske tilstanden, kan det være nokså vanskelig å tvinge seg selv ut og over den velkjente dørstokkmila. Til og med eksperter sier at det å kun stole på viljestyrke, faktisk ikke er nok.
-Vi forteller oss selv at vi skal la viljestyrken tvinge oss ut, men alle har bare en viss mengde viljestyrke som overhodet ikke er nok til å få deg ut døra alle de dagene du egentlig har mer lyst til å bli inne, sier Heidi Grant Halversorn. Hun er en av sjefene ved Motivation Science Center ved Columbia University i USA.
-Så fort du blir sliten og stresset, og det er andre ting som frister mer enn å snøre på seg løpeskoene, så forsvinner mye av viljestyrken, forklarer Halversorn.

Her er noen tips fra Charles Duhigg, forfatteren bak suksessboka The Power Of Habit, til hvordan du kan gjøre løpingen til en god vane .
-Så fort trening blir en vane kjennes det så mye lettere. Så, på dager du egentlig ikke har lyst, krever det ikke like mye viljestyrke å faktisk gjennomføre løpeturen, sier forfatteren, som selv har trent for maraton.

Tips nr.1: Lag en plan
Ifølge Duhigg er enhver vane bygd opp av en gruppe elementer. Disse kan være tid, sted, humør, musikk, treningskamerater og lignende. En annen komponent i alle vaner, er belønning, som for eksempel kan være en sjokolade, massasje, en varm dusj, eller en smoothie. Velg elementer og belønninger som motiverer deg til å gjennomføre økta! Med andre ord; velg en beleilig tid, en hyggelig kompis å løpe med, løp på steder du liker å trene, og gi deg selv en fin belønning etter endt økt. Skriv deretter ned denne planen, og heng den på et sted der den er godt synlig. La oss for eksempel si at du foretrekker å løpe om morgenen, med energisk musikk på øret, og avslutte det hele med en varm dusj. Da bør planen din være noe sånn som ”hvis det er tidlig og jeg hører denne musikken, skal jeg løpe fordi da kan jeg gi meg selv en deilig, varm dusj etterpå.”  Heng planen på et godt synlig sted, og følg den i en uke. Hvis denne planen ikke fungerer, bytt ut noen av elementene eller belønningen og prøv igjen.

Tips nr.2: Gjør det regelmessig
Lag en fast rutine som forteller kroppen og hodet at nå er det snart tid for å løpe, og gjennomfør denne rutinen før hver eneste løpetur. Eksempler på slike rutiner kan være å alltid løpe på samme tid, legge treningsklærne ved siden av senga, eller høre på samme musikk før du løper ut.
-For at noe skal bli en vane er du nødt til å ha faste elementer som trigger deg, og du må sørge for at disse gjennomføres konsekvent. Da vil dudanne nervebaner som gradvis gjør aktiviteten din til en vane, foklrarer Duhigg.

 

Tips nr.3: Belønningen må komme umiddelbart
Rett etter at du er ferdig med å løpe må du belønne deg selv med noe som du er oppriktig glad i. Dette kan være alt fra en bit mørk sjokolade til en var dusj –det viktigste er at dette er noe DU virkelig liker. På den måten vil hjernen din assosiere treningen med belønning.
-Du må gi deg slev premien med en gang du er ferdig. Bare slik vil hjernen assosiere treningen med den fine belønningen. Du må rett og slett lære hjernen din at løping fører til en fin premie.

Tips nr.4: Bygg et personlig sikkerhetsnett
Duhhig understreker at det er viktig å utstyre løpeturen med de noen ekstra elementer som gjør deg ordentlig gira og gir deg lyst til å løpe hver eneste dag. Det er selvfølgelig store individuelle variasjoner når det kommer til hva som motiverer en, men det å møte folk for å løpe sammen og være sosial, eller å bruke en GPS-klokke for å holde øye med hvor langt du løper og hvordan formen bedres, kan være gode tips for å bygge ditt eget personlige sikkerhetsnett som til slutt får deg ut døra hver eneste dag.