Eventyrløp på sterke bein

Eventyrløp på sterke bein


Gjør en avsporing fra asfalten og tredemøllen: Naturens treningsrom kan gi deg frihet og en frisk kropp uten kjedelige belastningsskader.

– Innendørs trening er ofte veldig spesifikk på hver enkelt muskelgruppe, men når du er ute i terrenget tvinges du til å bruke hele kroppen, sier Hege Henriksen, leder i Team Nordic Trail  i Oslo.

Sammen med andre løpeglade dyrker hun interessen sin blant trær og kratt, på og utenfor sti.

Lite belastningsskader

Teamet til Hege Henriksen fokuserer på å forebygge skader under trening.

– Det er ikke alltid man må løpe så fort! sier Henriksen. 

– Vi driver med grunntrening ute, som gir et godt fundament. Så er det opp til den enkelte hva de vil bruke dette til.

På denne måten kan alle delta og få utbytte av treningskveldene. Når intensiteten legges på et middels nivå, har nybegynnerne litt å strekke seg etter. De som allerede er i god form kan fokusere ekstra på teknikk. En variert trening som tar hensyn til kroppen kan holde skadene unna, og dette er viktig for Henriksen:

– Du skal stoppe når det gjør vondt, og ikke løpe 10 kilometer videre når du har skadet foten, og så skryte av det etterpå. Det kan du gjøre hvis du ville ha ett siste løp, men ellers er det bare dumt. Det gjelder å holde seg skadefri, sier hun.

Vi driver med grunntrening ute, som gir et godt fundament.

Naturlig løpsstyrke

Skader som følge av ensidig belastning er dessverre ikke ukjent blant dem som løper mye. Både yngre og eldre kan rammes, hvis du øker belastningen for fort i forhold til det treningsgrunnlaget du har.

– Typiske skader er akillesproblemer, betennelse under foten og beinhinnebetennelse, forteller Ingvild Kåshagen, som er fysioterapeut og prestasjonsfremmer hos Bergens Idrettsklinikk.

I tillegg kommer belastningsskader i kne og hofte. Underlaget man løper på kan ha stor betydning for hvor utsatt man er.

– Når du løper på tredemølle vil du lande på nokså lik måte hver gang, sånn at du får et veldig likt steg. På asfalt har du kanskje litt opp- og nedoverbakke, men også ganske lik landing her. Hvis du løper i litt mer kupert terreng, altså grus, eller på stier og i fjellet, så lander du veldig forskjellig i stegene. Du tråkker på en stein her, og en kvist der, og slik flytter belastningen seg på forskjellige steder i foten for hvert steg. Du får en snillere belastning, fordi du ikke får trykket på samme sted i foten hver gang.

På trening i marka med Team Nordic Trail er det øvelser som styrker løpeteknikk som gjelder. Mye er kjente øvelser; utfall, skipping og høye kneløft. Henriksen forteller også at det å bare løpe i terrenget utenfor stien også gir mye god balansestyrke.

Eventyrlig trening

Selv driver Hege Henriksen med Elite Ultra Hinderløp, og treningsøktene i skogen ruster henne for påkjenningene i de store mesterskapene.

– Når jeg er ute og trener, så kan jeg like gjerne dra med meg andre også, forteller Hege.

I tillegg til fellesskap og frisk luft, er også omgivelsene med på å løfte treningen.

– Vi løper i Østmarka, og det er jo så spennende landskap, nesten trolsk. Vi kaller det av og til for eventyrløping. Det blir sånt fokus på naturen vi ser, at vi nesten glemmer at vi trener. Folk kan være skikkelig slitne, men synes bare det er kjempegøy og gleder seg til neste gang de skal ut igjen.

Det blir sånt fokus på naturen vi ser, at vi nesten glemmer at vi trener.

Du får en snillere belastning når du løper i terrenget, fordi du ikke får trykket på samme sted i foten hver gang.

Hva trenger jeg for å drive med trail?

 • I den mørke årstiden trenger du en hodelykt.
 • Du bør ha sko med noe terrenggrep, det kan bli glatt med vanlige joggesko.
 • På lange turer kan det være lurt å ha et belte til vannflaske, eller drikkevest.
 • Bruk det du har av klær. Kle deg gjerne med tre lag når det er kaldt, med noe som transporterer svette innerst, og noe vindtett ytterst.

Kilde: Hege Henriksen, Team Nordic Trail.


5 fordeler med løp i terreng

 1. Du trener både kondisjon og styrke på en gang
 2. Terrenget gir naturlig variasjon som forebygger belastningsskader.
 3. Treningen styrker også balanse og koordinasjon.
 4. Bli oppkvikket av frisk luft under økten.
 5. Naturopplevelser er en ekstra bonus!

Kilder: Hege Henriksen, Team Nordic Trail, og Ingvild Kåshagen, Bergen Idrettsklinikk.


Jeg løp en tur på stien

Hver uke er det en gjeng som lar tirsdag bli stirsdag og legger på sprang på ulike stier året rundt. Skyblazers satte trenden, men du kan også sjekke ut for eksempel ut Stirsdag Øst, Stirsdag Voss eller Stirsdag Vestfold på Facebook, eller bli inspirert av freshe løpebilder på instagram under hashtaggen #stirsdag.


Les også: Lek deg i form til årets terrengløp

Løp deg lykkelig i skogen

Løp deg lykkelig i skogen


Løping er fantastisk for både kropp og sjel – det har vi alle fått med oss. Men visste du at naturen har en legende kraft? Og at du får enda bedre helseeffekter av løpingen om du løper blant trær, røtter og fjell enn om du velger den urbane veien?

Runner’s World sin redaksjon eksponeres daglig for nyheter innen terrengløping. Nye skomodeller, nye ryggsekker, nye jakker. Antallet terreng- og fjelløp i landet har økt betraktelig de siste årene. Antakelig er dette en følge av at mange av oss kjenner hvor beroligende det er å løpe ute i naturen.

Men faktum er at det ikke bare er en følelse. Naturen er beroligende og helsefremmende. Det finnes mye vitenskap som bekrefter dette. For eksempel er det bevist at det å oppholde seg i naturen kan senke både blodtrykk og puls, og beskytte mot både depresjon og hjerte- og karsykdommer. I tillegg er det positivt for stresshåndteringen og fungerer som mental restitusjon. Altså. For en gavepakke denne skogen er!

Tidligere i år ble det publisert en studie i det prestisjetunge tidsskriftet PNAS. Studien viste at danske barn som bodde nære grøntområder de første ti leveårene hadde betydelig mindre risiko for å rammes av psykisk uhelse senere i livet, sammenlignet med barn som ikke hadde samme tilgang på grøntområder i nærheten.

I juni i fjor ble det publisert en stor britisk studie i det vitenskapelige tidsskriftet Scientific Reports. Der hadde 20 000 deltakere fått rapportere hvordan de hadde det, sin opplevde helse samt hvor mye tid de hadde tilbragt i naturen i foregående uke. Forskerne så at de som tilbragte minst to timer i naturen følte seg generelt friskere. Denne studien fikk stor oppmerksomhet – plutselig var naturen hetere enn noen sinne.

Miljøpsykologen

En av medforfatterne i studien, Terry Hartig, er professor i miljøpsykologi ved Uppsala universitet og har forsket på naturens påvirkning på oss mennesker siden 1980-tallet. Når vi intervjuer ham tar han oppstandelsen rundt studien med stoisk ro.

– Denne studien har fått stor oppmerksomhet dels fordi den har mange deltakere, dels fordi den er et steg på vei mot en retningslinje, på samme måte som man har retningslinjer for fysisk aktivitet. Men det er mange som vil tolke resultatet på en forenklet måte, altså at det holder med to timer i naturen ukentlig for å ha det bedre. Saken er mer komplisert enn som så, og kortere opphold i naturen har også en verdi.

Les også: Tre terrengskotips

Allerede i 2003 kom han og kollegaen Maria Bodin ut med en eksperimentell studie innenfor samme tema som ble publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Psychology of Sport and Exercise. I en måned fulgte de 12 erfarne løpere som fikk løpe dels i parker og dels i boligområder utenfor Stockholm. Før og etter hver økt rapportere de om hvordan de følte seg. Forskerne kunne ikke se noen tydelig forskjell på angstnivåene etter at de hadde løpt i parkene sammenlignet med når de hadde løpt i boligområdene. Men på den annen side – påpeker Hartig – var boligområdene «ganske trivelige områder med grønne innslag». De skilte seg rett og slett ikke nok fra parkene.

– Men en tydelig forskjell som framkom var at løperne foretrakk å løpe i parkene. De følte at de fikk et avbrekk fra hverdagen på en annen måte, og kunne slippe å tenke for en stund. Resultatet tyder på at deres velbefinnende var høyere når de løp i parkene, sier Hartig.


Terry Hartig, professor i miljøpsykologi ved Uppsala universitet.

Green exercise

Siden da har det kommet mange studier på såkalt «green exercise». Forskerne har sett at det ikke bare er mosjonen i seg selv som gir helsefordeler, men at selve miljøet kan forsterke helseeffektene. Og det finnes en rekke ulike forklaringer på dette:

– En viktig forklaring for mange er at de kommer unna hverdagsstresset og arbeidsmiljøet når de begir seg ut i det vakre og naturlige. Et nytt miljø der de kan utforske nye ting og får sjansen til å være i nuet. I naturen er det ingen ting som påminner om hva du må gjøre, og dette har en beroligende effekt.

Med andre ord slipper man å tilpasse seg familiemedlemmer og kolleger, men også fotgjengere og andre trafikanter når man løper utenfor urbane strøk og boligområder. Og akkurat som løpingen distraherer deg fra problemer, får naturen deg til å ta en pause fra stress og slitsomme tanker.

– Når du løper i naturen må du jo være oppmerksom på hva som kommer. Løper du for eksempel på en kupert sti med mye røtter, må du være tilstede her og nå for å kunne holde deg på beina, sier Hartig og legger til:

– Og så er det så vakkert i skogen. Mange får et kick av nydelig utsikt, fargeprakten og den friske lufta.Sorghåndtering og kilde til avkobling

Han opplever også at mange mennesker verdsetter muligheten til å bare sitte ned i skogen og reflektere over livet. Det er også vanlig at mennesker i sorg søker seg ut i skogen. Det kan være trøst i å se at trær og andre vekster fortsetter å leve, og at fugler fortsetter å kvitre selv om mennesker forsvinner ut av ens liv.

– Skogen er et sted der tankene og sorgen får en pause for en stund, hvilket mange opplever som fint.

For Terry Hartig personlig er naturen en viktig kilde til avkobling og noe som skaper mening i livet. En gang han erfarte det særlig sterkt var da han som 18-åring ble invitert av en venn til å gå i Sierra Nevada-fjellkjeden i California. I 12 dager bar han en tung ryggsekk, regnet pisket i ansiktet, det blåste fælt og var kaldt om nettene.

– Men på tross av dette var det helt fint. Det var vanvittig vakkert der, og det fikk meg til å gå på videre. Dette gjorde at jeg fikk innsikt i min egen evne til å stå på. Det ble en slags oppvåkning om hvilken kraftfull påvirkning naturopplevelser har på oss mennesker.

Pusterom for overopphetede hjerner

Denne erfaringen gjorde Hartig så fascinert at han startet å lese psykologi. Og det var dette som førte ham inn på veien mot en fremgangsrik forskningskarriere i miljøpsykologi, først i USA, deretter i Sverige.

Han er overbevist om at mange mennesker hadde hatt det bedre om de oppholdt seg mer i skog og mark enn hva de gjør. Kanskje ikke så mye på grunn av at vi er «ment for å være der», som det ofte hevdes. Hartig har ikke så mye til overs for teorier om at vi fortsatt er tilpasset et liv på savannen. Et problem med den teorien, ifølge Hartig, er at den antar at evolusjonen stoppet på jeger- og sankertiden og at mennesket var perfekt da. Han mener at evolusjonen pågår hele tiden, også i dag.

– Jeg tror snarere at mange av oss ville hatt godt av å oppholde seg mer i naturen og få et pusterom, ettersom våre stakkars små hjerner er overopphetede av den overveldende strømmen av informasjon som leveres via digitale hjelpemiddel og sosiale medier. Vi får aldri sjanse til å koble av når det stadig plinger fra telefonen og mailen.

Ikke så kategorisk

Med alt dette i bakhodet skulle man kunne tenke seg at Hartig mener at man bør glemme mølla og snøre på seg piggskoene gjennom vintermånedene. Men han synes ikke man skal være så kategorisk. Han er bevisst på at mange dedikerte løpere verdsetter mølla nettopp fordi de slipper å fokusere på underlag, terreng og uventede ting som kan dukke opp. At de dermed kan vie seg fullt og helt til sakens kjerne: løpesteget, farten og pustingen.

– Og da skal man jo fortsette å løpe på tredemølla! Men det kunne jo vært en god idé å begi seg ut i naturen i blant. Det kan holde å bare sitte på en stubbe og filosofere litt.

Om vinteren når det er mange minusgrader og glatt ute kan det jo dessuten være vanskelig å løpe utendørs, mener han, og da er mølla et godt alternativ. Bor man midt i byen med dårlig luft, mye trafikk og liten tilgang på grøntområder, kan også mølla være en god løsning.

– Jeg løper faktisk mest på mølla selv. Jeg skadet føttene for lenge siden, så jeg har vanskeligheter med å løpe på hardt og ujevnt underlag. Men jeg er ofte ute og går i naturen. Det gjør at jeg har det bra.

Les også: Løpingens kreative frirom

Våre beste tips for å bli en god terrengløper
Tre skotips for høstens terrengløp

Tre skotips for høstens terrengløp


Det finnes ikke noe vakrere enn skogen om høsten, men underlaget kan variere fra gjørmete til glatt. Ønsker du å stille godt skodd i Nightrun? Her er tre skomodeller fra Icebug som sikrer supert grep på stiene.

Hvert år, helt siden Nightruns oppstart for fem år siden, er det ett spørsmål som dukker opp i dagene rett før løpet. Spørsmålet debatteres i diverse løpeforum på Facebook, og arrangøren blir rådspurt daglig: Hvilke sko bør man bruke? Med eller uten pigg, knotter eller markant sålemønster? Funker det med vanlige asfaltsko?

Variert underlag

Oktober er en lunefull måned. Det kan være barfost og glatt, det kan til og med være snø, men det kan også komme regn og gjøre stiene gjørmete. Dette er en av grunnene til de mange undrende løperne som står med to-tre skoalternativer før start og ikke klarer å velge.

En annen faktor er mørket. Riktignok er Nightrun et hodelyktløp, men det foregår tidlig i hodelyktsesongen, så mange har ikke rukket å bli helt vant til å løpe fort med redusert sikt og belysning. Derfor er grepet ekstra viktig, slik at du kan fokusere på å løpe, uten å være redd for å miste fotfestet.

Holdbart grep

Det svenske skomerket Icebug er derfor en perfekt samarbeidspartner til Nightrun. De kan huke av for alle kravene løpet stiller til skotøyet. I tillegg til suverene terrengsko er Icebug også en ledestjerne i skoindustrien når det gjelder holdbare produkter og bærekraftig produksjon, hvilket også er et stort pluss.

Vi kan ikke spå hva slags forhold det blir på løpsdagen, men uansett vær og underlag, er dette tre knallgode alternativer:


Icebug Spirit8 OLX


Skotype: Pigget terrengsko for orientering/trail
Vekt: 250 gram (dame USL 7.5) / 290 gram (herre US9)
Drop: 4 mm

Spirit er en slitesterk og solid klassiker som har vært å finne i Icebug sitt sortiment i mange år, og er en favoritt blant orienterings- og terrengløpere på alle nivåer. Yttersålen gir et enestående grep delvis takket være sålemønsteret med innovative diagonale kammer, og dels takket være de 14 integrerte stålpiggene med karbidtupp. Med Spirit på føttene kan du løpe trygt og effektivt på all slags krevende og teknisk underlag. Selv over våte partier eller i regnvær gjør denne nytta, da skoens overdel absorberer lite vann (maks 20 prosent vektøkning når skoen blir våt).

Les mer om Spirit8 OLX her: Damemodell / Herremodell


Icebug Acceleritas8 RB9X


 • Skotype: Upigget terrengsko for terrengløping/orientering/swimrun, OCR
 • Vekt: 210 gram (dame USL 7.5) / 250 gram (herre US9)
 • Drop: 4 mm

Denne snertne saken passer godt til deg som foretrekker minimalisme og en maksimalt god løpsfølelse. Overdelen er supermyk og omslutter foten godt. Dette gjør at Acceleritas fremmer fotens naturlige bevegelser, slik at du kan løpe helt naturlig og uforstyrret på stiene og samtidig føle deg helt trygg på at grepet holder. Den klebrige gummiblandingen RB9X i den aggressivt mønstrede yttersålen sørger for det. Mellomsålen er føyelig og fleksibel, hvilket gir deg en god kontakt med underlaget.

Les mer om Acceleritas8 RB9X her: Damemodell / Herremodell


Capra RB9X

 • Skotype: Upigget terrengsko for terrengløping/orientering.
 • Vekt: 285 gram (dame USL 7.5) / 240 gram (herre US9)
 • Drop: 7 mm

En bærekraftig utviklet sko med nøye utvalgte materialer, uten at det går på kompromiss med slitestyrken. Capra er en veldempet og responsiv stiløpesko som passer perfekt til deg som søker komfort på lange turer i terrenget. Skoen mestrer både kupert terreng og tekniske partier med mye stein. Takket være en kan som går rundt hele foten sikrer dette en optimal vridningsstivet, som gjør at foten holdes trygt på plass. Yttersålen i gummiblandingen RB9X sørger for et trygt og sikkert grep, og knastene i sålen er mønstret i flere retninger, slik at grepet er bunnsolid uansett hvilke vendinger du tar.

Les mer om Capra RB9X her: Damemodell / Herremodell


Meld deg på Nightrun her!

Speeddating i fjellet – FKT på Rondane 2K maraton

Speeddating i fjellet – FKT på Rondane 2K maraton


For mange av oss er deltagelse på løp en viktig motivasjon i treninga. Hva gjør vi når alle løpene gjennom våren og sommeren er utsatt eller avlyst? Virtuelle løp blir løsningen for mange. Men den kansellerte løpssesongen kan også gi...
vil du lese denne og andre eksklusive artikler pa nett?

Er du allerede abonnent?

Som Abonnent Får du

Full tilgang til https://runnersworld.no/ | Egen digital utgave + arkivsøk |
Tilgang til eksklusive + artikler, reportasjer, tester og intervjuer.

10 utg Print + Digitalt

Kr. 730,-


ABONNER

5 utg Print + Digitalt

Kr. 365,-


ABONNER

Digitalt abonnement

45,- pr/mnd


ABONNER
Terrengskoguide 2020

Terrengskoguide 2020


For at opplevelsen på stiene skal bli så bra som mulig gjelder det å velge riktige sko for de underlagene du tenker å løpe på. Vi har testet et bredt utvalg av markedets nye modeller for å gjøre valget lettere for deg.

Terrengsløping er egentlig et ganske bredt begrep. Å løpe utenfor veinettet kan jo innebære veldig skiftende omstendigheter. Kravene til skoene varierer derfor mye avhengig av terreng, underlag og værforhold. Det er så godt som umulig å konstruere en terrengsko som gir sikkert grep og fungerer optimalt på både myk, gjørmete sti og på glatte svaberg eller i ulendt, steinete terreng. Skal den i tillegg gi beskyttende støtdemping på harde veipartier blir oppgaven enda mer komplisert.


Mykt, gjørmete, bløtt underlag krever et markant og relativt aggressivt sålemønster, der harde knotter eller riller kan synke dypt ned i underlaget og på den måten skape feste for føttene.

Vått og hardt underlag som steiner og berg krever derimot en yttersåle med lav mønsterprofil i mykt såkalt «sticky rubber» for at vi skal få en friksjon som gir grep på disse ofte forrædersk glatte underlagene.

Løper vi på skogsveier, nedtrampede stier og annen fast grunn vil vi gjerne at skoene skal dempe støtene mot underlaget, hvilket krever en mykere og høyere såleplattform.

I riktig ulendt terreng med steiner, røtter og andre ujevnheter vil vi derimot ha en lavere såleprofil slik at vi tydelig føler kontakten med underlaget. Ikke sjeldent har økter i terrenget også innslag av løping på asfaltpartier eller strekker med grusveier, eller det kan hende du har et par kilometer med asfaltert vei for å komme deg til skogsterrenget.

At terrengløping for mange løpere innebærer høyst skiftende forhold synes de fleste skoprodusentene å ha fått med seg. Derfor vokser tilbudet av allsidige treningsmodeller som tilbyr «litt av alt», mens tilbudet av sko for utpreget teknisk terreng er mer begrenset.

Når man velger terrengsko er det viktig at man nøye analyserer sine egne treningsvaner og får dannet seg et bilde av hvordan skoene kommer til å bli anvendt. På denne måten kan man lettere slå fast hvilke egenskaper man bør prioritere. I denne terrengskoguiden har vi derfor – foruten produksinformasjonen i teksten – laget en grovinndelling av de presenterte modellene i underkategoriene teknisk terreng og allround for å gjøre jakten lettere for deg. at kun 5 av testede 17 modeller betegnes som utpregede sko for teknisk krevende terreng gir et tydelig bilde av hvordan produsentene ser på behov og etterspørsel.


TEKNISK TERRENG


ICEBUG CAPRA RB9X

Vekt: herre 280 g, dam 245 g
Dropp: 7 mm
Pris: 1600 kr

Capra er utviklet sammen med Tove Alexandersson som har en hel drøss av verdensmestertitler i orientering. Skoen er konstruert for riktig utfordrende terrengløping. I tillegg er materialvalget i stor grad styrt av mijøhensyn. For eksempel består den slitesterke overdelen, som nederst er laminert med et ytre beskyttende lag, av gjenvunnen polyester.

Passformen er generelt tydelig tettsittende, mens tåboksen er utformet for å gi god plass i høyden. Vær dog beredt på å gå opp en halv størrelse.

EVA-mellomsålens myke kjerne omgis av en sargkonstruksjon i en høyere densitet for å kombinere støtdemping og stabilitet på en optimal måte. RB9X-yttersålen gir et sikkert grep på de fleste typer av underlag, samtidig som jord og gjørme ikke setter seg fast.

Capra er kort og godt en pålitelig arbeidshest som takler de tøffeste terrengforholdene.


MERRELL MTL LONG SKY

Vekt: herre 280 g, dame 230 g
Dropp: 8 mm
Pris: 1700 kr

MTL står for Merrell Tech Lab – en forkortelse som selskapets mest tekniske produkter prydes med. Her handler det om en skomodell som er bygget for å takle store variasjoner i terrenget.

Overdelen består av en tynn mesh-konstruksjon som gjør at vann lett dreneres ut av skoen. Rundt tåpartiet finnes et beskyttende, tynt plastlag og hælkappet har en stabiliserende ytre TPU-forsterkning. Takket være en indre sokkekonstruksjon og passelig med foring rundt ankelen blir passformen bekvem.

En ganske så kraftig såleplattform i EVA-materiale, som er noe dratt oppover under fotbuen for ekstra støtte, gir markant støtdemping og gjør at skoen også klarer seg fint på harde underlag. Vibrams MegaGrip-yttersåle fungerer godt på både tørre og våte underlag.

Oppsummert forener Long Sky komfort og grep på en utmerket måte.


NEW BALANCE SUMMIT UNKNOWN 2

Vekt: herre 275 g, dame 252 g
Dropp: 10 mm
Pris: 1300 kr

Summit Unknown har kun fått noen mindre detaljforandringer fra første utgaven. Pløsen har fått en ny utforming, logoen på siden er nå integrert med snøringen for økt sidestabilitet og hælkappen er noe moderert.

Overdelen har en tett og omsluttende vevsstruktur med en glatt, gjørmeavvisende utside. Ettersom materialet ikke er veldig fleksibelt og skoen er bygget på en smal lest, kan det være lurt å gå opp en halv størrelse.

Yttersålen er laget av en relativt myk gummiblanding kalt Hydrohesion, et materiale som gir godt grep på både tørre og våte underlag.

Helhetsinntrykket er sammenlignbart med forgjengeren. Den markant tettsittende overdelen omslutter foten på samme måte som mange konkurransemodeller. Sammen med skoens distinkte bakkekontakt og den faste følelsen mot underlaget som mellomsålen git, kommer Summit Unknown best til sin rett ved rask løping i ulendt terreng.


TOPO ATHLETIC MTN RACER

Vekt: herre 264 g, dame 218 g
Dropp: 5 mm
Pris: 1900 kr

Denne modellen kunne hatt låta «Ain’t no mountain high enough» som soundtrack. Den markant mønstrede Vibram MegaGrip-yttersålen gir nemlig et godt feste både oppover, nedover og på flata; på bratte, glatte, svaberg og i gjørmete partier. Den faste mellomsålen i to ulike densiteter klarer vekslingen mellom ulike typer underlag aldeles utmerket.

MTN Racer har Topos typiske romslige tåboks, hvilket reduserer risikoen for blånegler på lange turer, når foten gjerne hovner litt opp.

Den passe tykke pløsen er integrert i overdelen, hvis glatte ripstopnylon og laminerte forsterkninger gjør skoen effektivt møkk- og vannavvisende.

Små dreneringshull sitter i overgangen mellom forfotens overdel og mellomsåle. Sammen med festet for beskyttende gamasjer (såkalte gaiters) understreker disse funksjonelle detaljene at MTN Racer – tross sin relativt lave vekt – er utviklet for ordentlig tøffe utfordringer i teknisk krevende terreng.


SALOMON S/LAB SENSE 8 SG

Vekt: 205 g (unisex)
Dropp: 4 mm
Pris: 1900 kr

Dette er en sko for den drevne terrengløperen som søker en lett, føyelig følgesvenn for krevende utfordringer på variert underlag. Overdelen har et høyt, elastisk skaft som gir skoen en sokkelignende følelse, samtidig som det forhindrer kvist og stein å trenge inn i skoen. Passformen er unisex og tydelig tettsittende, hvilket gjør at det kan lønne seg å gå opp en halv størrelse.

Den smale såleplattformen gir skoen en kvikk løpsfølelse, tydelig bakkekontakt, og kun et minimum av beskyttelse mot underlagets ujevnheter.

Contragrip-yttersålen har et firkantmønstret knottesystem i relativt myk gummi, som gir et sikkert grep på de fleste typer underlag. Men skoen kommer først og fremst til sin rett på mykt og gjørmete underlag (SG i navnet står for Soft Ground).

Denne oppdateringen av Salomons klassiske S/Lab Sense-konsept er en minimalistisk sko som virkelig innbyr til rask løping i teknisk terreng.


ALLROUNDMODELLER


ADIDAS TERREX 2 ULTRA PARLEY

Vekt: herre 320 g, dame 280 g
Dropp: 6 mm
Pris: 1800 kr

Dette er en helt ny terrengmodellfra adidas med «ekstra alt». skoen har en robust Boost-mellomsåle som gir en tydelig støtdemping, og en grepsikker yttersåle inspirert av MTB-dekk.

Den strikkede overdelen er laget av gjenvunnet polyester og omslutter hældelen på en distinkt måte, mens den føyelig tilpasser seg fotens form i forfoten.

Såleplattformen har en vuggelignende utforming. Det gjør at man lett ruller fram på fotbladet etter fotisett, hvilket gjør stegavviklingen kvikk.

Ultra Parley gir – takket være sin kraftige sålekonstruksjon – både mye støtdemping og beskyttelse mot underlagets ujevnheter. Den kommer derfor best til sin rett på lange distanser på skogsveier og ikke alt for teknisk krevende stier.


ALTRA TIMP 2.0

Vekt: herre 281 g, dame 247 g
Dropp: 0 mm
Pris: 2000 kr

Timp klassifiseres som en terrengmodell, men takket være en i denne sammenheng skikkelig støtdempende mellomsåle, er den et godt hybridalternativ for dem som trener mye på variert underlag.

Snøresystemet er blitt justert fra forgjengeren og gir nå en mer bekvem og sikrere passform. Mest merkbart er dog en ny type yttersåle kalt MaxTrac. Dens diskrete knottemønster i et relativt mykt gummimateriale gjør at skoen girper godt på mange typer underlag. Dermed forsterked skoens allroundkarakter.

Passformen er Altra-typisk romslig i forfoten, men Altras modeller er gjennomgående relativt korte, og mange må ofte gå opp en halv størrelse.

Overdelmaterialet er temmelig formfast og gir sammen med et tynt, laminert forsterkingslag god støtte – selv ved løping i bratte partier hvor foten havner på skrå.

Den relativt lave vekten gir skoen en kvikk og føyelig løpsfølelse.


ASICS FUJI TRABUCO LYTE

Vekt: herre 249 g, dame 221 g
Dropp: 4 mm
Pris: 1400 kr

Asics har i lang tid hatt en rekke framgangsrike asfaltmodeller, men de har ikke helt nådd opp på samme nivå når det gjelder terrengsko. De har i stor grad rettet seg inn mot robuste, og dermed ganske så tunge terrengmodeller, og det kan jo være noe av grunnen til at skoene ikke har tatt av blant terrengløperne.

Fuji Trabuco Lyte kan sikkert bli en gamechanger. Skoens passform minner om den populære klassiske lettvektsmodellen for asfalt, DS Trainer, hvilket er et positivt tegn i seg selv. Mellomsålen er en lettvektsutgave av FlyteFoam gir god støtdemping uten at man mister den viktige kontakten med underlaget.

Yttersålens velbalanserte mønster gjør at man får et godt grep på de fleste typer underlag, og fungerer godt på harde partier.

Skoen har et relativt følsomt materiale i overdelen, hvilket ikke lever opp til kravet om slitestyrke i mer krevende sammenhenger. Derimot kommer Fuji Tranbuco Lyte til sin fulle rett som en allroundmodell for den som løper på varierte stier og skogsveier.


BROOKS CALDERA 4

Vekt: herre 283 g, dame 252 g
Dropp: 4 mm
Pris: 1600 kr

Den fjerde utgaven av Caldera har fått en rekke tydelige oppdateringer fra forgjengeren. Overdelen har nå et mer føyelig og ventilerende materiale, og den kraftige mellomsålen gir en mykere støtdemping. Yttersålens helt nye utforming gir et sikkert grep både på myke, harde og glatte underlag.

Totalinntrykket er en mer beskyttende og komfortabel terrengsko. I praksis innebærer dette at Caldera 4 presterer best på skogsveier og ikke alt for utfordrende stier, ettersom mer demping betyr mindre bakkekontakt. På plussiden: skoen takler fint partier med hardt underlag. En fin hybrid.


HOKA ONE ONE SPEEDGOAT 4

Vekt: herre 306 g, dame 263 g
Dropp: 4 mm
Pris: 1900 kr

Forandringene fra versjon tre til fire av denne godt likte arbeidshesten er gjort med påtakelig forsiktighet.

Overdelen har fått en ny utforming i forfoten, hvilket gjør skoen marginalt romsligere. Mellomsålen gir også en bedre balanse mellom demping og kvikk respons. Yttersålen er helt identisk med forgjengeren og gir samme gode grep på de fleste underlag.

Hokas høye, vuggeformede såleplattform gir en pålitelig beskyttelse mot underlagets ujevnheter samtidig som den gjør frasparket i løpesteget mer effektivt.

Speedgoat er treffende nok oppkalt etter en legendarisk amerikansk ultraløper. Skoen kommer nemlig best til sin rett på lange, relativt rolige løpeturer i variert skogsterreng.


MIZUNO WAVE HAYATE 6

Vekt: herre 290 g, dame 245 g
Dropp: 9 mm
Pris: 1400 kr

Wave Hayate har forsiktig blitt moderert gjennom årenes løp. Denne sjette versjonen er akkurat som forgjengeren en pålitelig allroundmodell for variert terreng.

Overdelen har en finmaskert konstruksjon med god ventilasjon i forfoten, komplettert med en beskyttende tåforsterking i mykt plastmateriale. Distinkt støttende bånd er laminert på rundt mellomfotspartiet og gir en omsluttende passform og god sidestablilitet.

En interessant detalj er det Mizuno kaller XtaRide: skoens hældel og forfotsparti kan bevege seg uavhengig av hverandre gjennom en leddkonstruksjon i mellomfoten. Dette er absolutt en fordel når man løper på skrå, men gjør også skoen mer føyelig oppover og nedover.

Wave Hayate er en allsidig terrengsko med god balanse mellom beskyttele og løpsfølelse.


NIKE AIR ZOOM PEGASUS 36 TRAIL

Vekt: herre 291 g, dame 233 g
Dropp: 10 mm
Pris: 1400 kr

Helt siden den første lanseringen i 1983 har Pegasus eksistert som landeveismodeller og i terrengversjoner. Den siste varianten har, akkurat som asfalt-fetteren, en mellomsåle med støtdempende Zoom Air-plater innkapslet i Cushlon-skum. Overdelen er derimot laget i et tettere materiale med små ventilasjonshull, og yttersålen har et mer grepssikkert mønster. Snøresystemet har små løkker i stedet for tradisjonelle hull til lissene, dette for å gi skoen en enda mer tettsittende passform rundt mellomfoten.

Pegasus 36 Trail fungerer, takket være sin gode støtdemping, også fint på hardere veiunderlag og har dermed et bredt bruksområde. Terrengvarianten er dog cirka 20 gram tyngre enn asfaltmodellen.


ON CLOUDVENTURE

Vekt: herre 295 g, dame 250 g
Dropp: 6 mm
Pris: 1700 kr

Sveitsiske On har tre terrengmodeller i sortimentet sitt, alle med navnet Cloudventure. En Goretex-versjon med tillegget Waterproof, en lettvektsmodell kalt Peak og til siste denne allsidige standardvarianten som kun heter Cloudventure.

Akkurat som On sine asfaltmodeller har skoen støtdemping i form av uthulte, mykt fjærende «cloud»-elementer i stedet for en tradisjonell mellomsåle. Yttersålen er dog spesielt tilpasset variert terreng. Cloud-elementene bygger markante knotter, som gir godt grep mot mykt underlag. Det finmønstrede, myke laget som knottene er kledd med, gir godt feste mot hardere flater.

Cloudventure har en overdel som gir støtte der det virkelig trengs, i tillegg til god ventilasjon. Den relativt høye, nærmeste firkantede tåboksen gjør at tærne kan bevege seg naturlig inne i skoen, samtidig som mellomfoten holdes sikkert på plass.

Kombinasjonen av god demping og pålitelige grepsegenskaper gjør at Cloudventure håndterer skiftende underlag på en utmerket måte.


SAUCONY PEREGRINE 10

Vekt: herre 303 g, dame 264 g
Dropp: 4 mm
Pris: 1600 kr

Peregrine har nærmest fått klassikerstatus i Sacony-sortimentet. Det kan være grunnen til at denne bekvemme og allsidige terrengmodellen oppdateres med en viss forsiktighet. Den tiende versjonen har dog fått en hel del justeringer.

Mellomsålen består nå delvis av en hoveddel i såkalt Pwrrun-skum og delvis av ett lag nærmest fotsålen med såkalt pwrrun+. Formålet er at dette skal gi skoen mer respons i frasparket.

Overdelen har fått en enklere utforming sammenlignet med forgjengeren, ved at de støttende forsterkningene er blitt integrert med et finmasket, slitesterkt materiale.

Yttersålen har v-formede grepselementer med ulik retning i forfot kontra hældel, hvilket gir sikker kontakt med underlaget både oppover og nedover. Det finnes også markeringer for å feste metallpigger eller bore dreneringshull i sålen.

Peregrine-fans vil uansett kjenne igjen og verdsette de oppdateringene som er blitt gjort.


SALMING TRAIL 6

Vekt: herre 290 g, dame 229 g
Dropp: 5 mm
Pris: 1700 kr

Samling Trails sjette utgave har fått beholde såleplattformen fra forgjengeren. Både den mønstrede yttersålen og det relativt myke MegaGrip-materialet fra Vibram har nemlig fungert utmerket.

Overdelen derimot, har fått visse justeringer. En noe tynnere nettstruktur gir bedre ventilasjon og utformingen av de stabiliserende båndene over mellomfoten holder foten sikrere på plass. Forsterkingen i tåpartiet, som beskyter mot steiner og røtter, har også blitt bedre integrert i forfoten på skoen. En noe smidigere pløs og et nytt snøresystem gjør det vanskeligere for kvister og småsteiner å trenge inn i skoen sammenlignet med forgjengeren.

En ganske så solid mellomsåle med en kjerne av Salmings støtdempende Recoil-skum gjør at skoen føles komfortabel også på harde underlag.


SKECHERS GO RUN SPEED TRL HYPER

Vekt: herre 227 g (unisex)
Dropp: 4 mm
Pris: 1800 kr

Skechers introduserer nå sitt eget støtdempingskonsept, Hyper Burst, i en lett terrengmodell. TRL Hyper har dette ultralette plastskummet i hældelen, mens et mellomsålemateriale kalt Ultra Flight (med en fastere følelse mot underlaget) utgjør mellomsålens framdel. I den er en nylonplate innkapslet for å beskytte mot gjennomslag av ujevnheter i underlaget.

Yttersålen, laget av dekkfabrikanten Goodyear, har et mønster av små trekantede knotter. Noen av knottene i forfoten er ekstra myke for å gi et sikkert feste mot glatte, våte flater.

Pløsen er delvis integrert med overdelen for å forhindre rusk og stein i skoen. Den formfaste overdelen er også gjørme-avvisende med sin slette, glatte utside.

TRL Hyper er en kvikk og allsidig terrengsko som passer best på skogsveier og stier.

NVii TERRA TT

Vekt: 229 g
Dropp: 6 mm
Pris: 1600 kr

Terrengskoene fra NVii er spennende nyheter. Dette unge, finske varemerket retter seg mot orientering og terrengløping, men også OCR og swimrun. Skoene er produsert i samarbeid med  blant andre Petter Thoresen, en av verdens mestvinnende orienteringsløpere og nåværende landslagssjef for det norske o-landslaget.

NVii har to kolleksjoner, en lettere og mer konkurranserettet, og en kalt «Forest Line». Det er her Terra TT befinner seg, beskrevet som en allroundmodell.

Mellomsålen ligner litt på adidas sitt BOOST-materiale, men er laget i NViis eget skum, kalt NRG+. Det passe tynne laget med mellomsåle gir akkurat passe med demping til at du fint kommer deg gjennom asfalterte transportetapper til skogen, samtidig som bakkekontaken er upåklagelig når du løper i mer variert terreng. En innebygget rock shield-plate beskytter foten godt mot spissere steiner og harde røtter.

Skoen er bygget på merkets performance-lest som er smal, men noe bredere i tåboksen. Overdelen er tynn og slitesterk og omslutter foten godt, med en forsterking på mellomfotens innside, samt rundt tærne.

Yttersålen er laget i sticky butyl-gummi med firkantede knotter i ulik størrelse strategisk plassert for løping både på skrå, nedover og oppover.

Navnet Terra indikerer det vi mener er denne skoens beste egenskap: nemlig jord. På mykt underlag og gjørmete stier er grepet merkbart bra.