Å ringe 113 viste seg å være det beste valget Eldar (67) tok da kroppen hans ikke orket å løpe lenger.
Det var en helt vanlig fredag i mars 2010. Eldar Bjørge, som den gang var 53 år, hadde allerede vært på jobb og fått i seg dagens middag i det han kledde på seg og løp ut av huset.
Det var tidlig kveld, men fremdeles lyst ute – perfekte forhold for en 10km lang løpetur langs Hafrsfjorden i Stavanger.
Nøyaktig en måned senere skulle Eldar løpe sitt første maraton i London. Han gledet seg stort og hadde vært nøye med treningsplanen. Fem dager tidligere hadde han tatt seg en 30km lang løpetur, men etter 25km følte han seg kvalm og måtte rusle hjem igjen.
Dette skulle vise seg å være en forsmak på hva denne kvelden skulle by på.
En telefon til 113
Den 10km lange turen ble brått brutt. Eldar kom seg kun 5km før han merket noen underlige smerter som befant seg rundt omkring brystet, beskrevet som en slags trykkende fornemmelse. Kroppen stoppet helt opp, den ville ikke lenger løpe. Det eneste Eldar klarte var å gå rolig hjem igjen.
De trykkende følelsene ga seg ikke, og Eldar merket at han begynte å bli svimmel. Etter litt tvil og redsel for å forstyrre 113 unødig, var de på tråden. På spørsmål om det strålte ut i høyre arm, svarte han “nei, men ut i venstre”, og da de fikk konstatert at Eldar var klam på ryggen, møtte de opp på døren etter kun få minutter.
Tross Eldar sine tvil om at noe var galt, ble han innlagt på sykehus i to døgn. De ubehagelige og trykkende smertene viste seg å være hjerteinfarkt, forårsaket av en blodproppdannelse i en av blodårene som fører blod til hjertet.
En slik blodproppdannelse forhindrer avgjørende oksygentilførsel til hjertet, som betyr at hjertemuskelen ikke får nok oksygen til å fortsette å pumpe blod rundt i kroppen.
På sykehuset ble Eldar operert. Det ble satt inn en stent (et rør) i blodårene, i området der det var tett, som nå forhindrer at det tettes igjen.
Hjerteinfarkt og Angina Pectoris
I samme landskap som hjerteinfarkt finner vi Angina Pectoris – en hjertesykdom alle burde ha kjennskap til.
Angina Pectrois er legebetegnelsen for brystsmerter, og ikke det samme som et hjerteinfarkt. Ved Angina Pectoris vil man oppleve hjertekramper etter gradvis tilstopping av blodårene med kolestrolrikt bindevev (plakk). Og som sagt – jo mer tilstoppet blodårene blir, jo mindre oksygenrikt blod blir ført inn til hjertet.
Ved mer enn 70% tilstopping av blodårene vil én oppleve hjertekramper ved anstrengelse på grunn av for liten blodtilførsel. Dette betyr at hjertemuskelen ikke får nok oksygen til å pumpe skikkelig under belastning, og brystet kan føles trangt og smertefullt.
Tilstanden kalles stabil når smertene kommer ved stor anstrengelse, og går over enten med litt hvile eller ved hjelp av legemidler.
En ustabil Angina Pectoris kjennetegner ikke et fast mønster, og smertene kan oppstå selv når du hviler. Ustabil Angina Pectoris gjør én mer utsatt for hjerteinfarkt, og det anbefales å kontakte lege for rask behandling slik at én unngår et mulig infarkt.
Hvordan oppstår hjerteproblemene?
Grunnene er mange til hvorfor man kan få hjerteinfarkt og Angina Pectoris. Røyking, stress, fysisk inaktivitet og høyt kolestrol er noen av årsakene. Hjertesykdommer, høyt blodtrykk og diabetes er arvelige årsaker til utviklingen av et infarkt og Angina Pectoris.
For Eldar var årsaken til hjerteinfarktet at han hadde to foreldre som begge var operert for Angina Pectoris, og til tross for at ingen av hans seks søsken har hatt noen problemer, var han uheldig.
Da han spurte hjertelegen om løpingen utløste infarktet, var svaret “Ja, men det ville ha kommet før eller senere uansett. Derimot taklet du det bedre enn de fleste, siden du er så godt trent.”
Bedre å ringe en gang for mye, enn en gang for lite
Eldar gjorde rett i å ringe 113, for nå er han frisk og lever et helt normalt liv med inntak av blodfortynnende, kolestrolsenkende og blodtrykksenkende medikamenter.
Han løper jevnlig, trener med løpeklubben GTI friidrett, og løper to til tre halvmaraton hvert år, i tillegg til en del kortere løp. Anbefalingen fra legene var å gi full gass så lenge han ikke kjente brystsmerter, og med det koser Eldar seg godt med andre løpeglade venner.
Eldar råder andre som føler smerter i brystet i å ikke tvile på å ringe 113. “Det er bedre å ringe en gang for mye, enn en gang for lite, og med det jeg vet i dag hadde jeg ringt allerede 5 minutter etter at jeg merket smertene.”