Det er ingenting som forbereder deg bedre til et viktig løp enn det å konkurrere. Du kan loggføre så mange treningskilometere du bare vil, men hvis du ikke øver deg på selve konkurransesituasjonen så er det store sjanser for at du føler deg uforberedt når startskuddet går.

Løpere på alle nivåer kan ha god nytte av å legge inn et par konkurranser som trening i oppkjøringen mot et viktig løp. Øvelse gjør som kjent mester, og dette gjelder også det å takle konkurransesituasjoner. Det finnes imidlertid ingen oppskrift som vil fungere for alle utøvere. Noen løpere trenger flere løp for å finpusse på små detaljer, mens andre blir stresset av for mange konkurranser og har best av å kun løpe ett forberedelsesløp. Her er fire ulike strategier du kan bruke når du skal løpe treningsløp:

1. Etabler gode konkurranserutiner
I stedet for å vente helt til den viktige løpsdagen med å kaste seg ut i det kaoset som konkurranser medfører, er det fint å bruke et mindre løp til å trene på å håndtere denne atmosfæren. Lag rutiner på hva du skal spise til frokost, hvilken musikk du vil høre på, og hvordan du skal varme opp. Når du har funnet ut hva som fungerer for deg så kan du eliminere mye stress, og sette kroppen på autopilot på løpsdagen.

2. Kartlegg formen
Noe annet som er fint med treningsløp er at de kan brukes til å se hvordan du ligger an formmessig. Ja, du vil få en indikator på formen din når du løper tøffe intervaller eller tempoøkter på trening, men dette kan ikke sammenliknes med et løp. Når du får startnummer på brystet er det nærmest som om en bryter slås på, og du vil løpe fortere enn i en hvilken som helst treningsøkt. De aller færreste klarer å ta seg like hardt ut på trening som det de gjør i konkurranse.

Det eneste du må passe på når du løper treningsløp, er at du ikke lar den nervøse energien som bygger seg opp før konkurransen ta overhånd. Da vil du bare åpne for hardt og sprekke. Det er IKKE poenget med å løpe et løp som trening. Du skal ikke perse i treningsløpet ditt –det skal du gjøre i den viktige konkurransen. Men, ved å løpe et treningsløp vil du være bedre rustet til å forutsi hvor fort du kan løpe i den viktige konkurransen din.

3. Eksperimenter med energiinntak
På samme måte som at en god morgenrutine fjerner mye av stresset som oppstår på konkurransedagen, vil en god plan for energiinntak underveis gjøre at du føler deg sikrere. Selv om dette kan (og bør) testes ut på trening, så er det viktig å teste ut planen din i et løp også. Fordi du presser kroppen mer i konkurranse enn på trening vil magen din oppføre seg annerledes, og derfor er det viktig å se at planen din også fungerer når det virkelig gjelder. Eksperimenter med hva du skal drikke, når du skal drikke og av hva. Det er faktisk ikke så lett å drikke fra papirkopp…

4. Når skal du løpe treningsløpet ditt?
Dette avhenger litt av hva målet med treningskonkurransen er. Hvis du vil sjekke formen for en viktig 10-kilometer så er det lurt å løpe en 5-kilometer to uker i forveien. Skal du ut og løpe maraton kan du fint løpe en halvmaraton tre til fire uker før den fulle distansen. Dette vil gi deg en pekepinn på hva du kommer til å prestere i det viktige løpet ditt noen uker senere.

Ønsker du i stedet å bruke treningsløpet til å øve på energiinntak eller konkurranserutiner, bør den mindre viktige konkurransen legges god tid i forkant av det viktige løpet ditt. Da har du tid til å evaluere løpet, og se hva som fungerte og ikke. Så kan du eventuelt gjøre de små endringene som trengs, før du er fit for fight på den store dagen!

Med litt prøving og feiling vil du finne ut hva som fungerer for deg. Husk bare på at du ikke konkurrerer for mye i forkant av det viktige løpet. Dette med nerver er vanskelig, men å kjenne litt på dem er faktisk bare bra for prestasjonen.