Sitter du og slurper i deg dagens første kopp kaffe? Fortsett med det! Det er bevist at denne drikken, som vi nordmenn drikker over fire milliarder kopper av i året, har mange positive effekter for deg som løper.

Hvordan påvirker koffein treningen?
Kaffe er en av de beste kildene til koffein, som er et av de aller beste prestasjonsfremmende midlene vi kjenner. To av mange fordeler med koffeinet er at det tas raskt opp i tarmene, og påvirker mange organsystemer. Det er dermed ingen dum idé med en liten kaffekopp før du legger ut på morgentur.

Det er også bevist at koffein minker opplevd anstrengelse, så det å løpe i 3,5 min per km, kan kjennes som å løpe i  4.00-fart. I en studie gjennomført på syklister ble det oppdaget at syklistene i gjennomsnitt holdt ut 15 minutter lenger før de ble totalt utslitt, når de hadde fått i seg 330mg koffein en time før trening. Dette er gode nyheter for deg som løper langt!

Men er det mulig å få i seg for mye?
Det er foreløpig ikke vitenskapelig dekning for å si at for mye kaffe kan ha negativ innvirkning på helsa, men det anbefales likevel at gravide, folk som har hatt hjertesykdommer, eller som går på spesielle medisiner, vokter inntaket sitt. Og så må det jo sies at med for mye kaffe kommer også søvnløshet og skjelving. Det er imidlertid ikke sant at kaffe driver ut kalsium og dermed er ugunstig for benhelsen, så dersom dette har gjort at du begrenser inntaket ditt så er det ingen grunn til å gjøre det.

Hvor mye trenger du?
Det anbefales å få i seg mellom tre og seks milligram koffein per kilo kroppsvekt for å få ønsket effekt når du skal trene utholdenhet. Effekten er ikke vist til å øke ytterligere ved inntak på over seks milligram per kilo kroppsvekt. Noe du imidlertid kan gjøre for å føle økt effekt, er å avstå fra kaffe i et par dager. Da vil du få et ordentlig piff når du begynner igjen. Til orientering så inneholder en espressoshot omtrent 75 mg, og en kopp sort te inneholder mellom 30 og 80 mg koffein.

Koffein i konkurranse
Mange løpere liker å bruke gels som inneholder koffein, og dersom du ønsker å gjøre dette er det lurt å prøve det ut på trening først. Les på pakningen hvor mye koffein gelen inneholder, vanligvis ligger dette et sted mellom 25 og 100 mg. Hold deg i nedre ende av skalaen dersom du ikke er vant til å bruke koffein, og øk dosen etter hvert.

Husk på at effekten av koffein er kumulativ – det vil si at dersom du på konkurransedagen inntar koffein underveis, i tillegg til de vanlige kaffekoppene gjennom dagen, så må du forberede deg på en sen kveld.