Skribenten, løpere og treneren Matt Fitzgerald har skrevet med en artikkel om smertetolleranse som er verdt å se nærmere på. Han analyserer og kommenterer en studie gjort på svømmere, hvor smerteterskel og smertetolleranse ble testet.
Hva er forskjellen mellom smerteterskel og -tolleranse?
Terskel sier noe om når en stimuli blir vond, mens tolleranse går ut på når stimulien blir så vond at du ikke klarer mer. I studien som Matt Fitzgerald har sett nærmere på, testet de smerteterskel og -tolleranse på tre grupper. Elitesvømmere, klubbsvømmere og mosjonistsvømmere.
Iskemisk smerte (hvor mange ganger de klarte å knipe igjen knyttneven mens blodtilførselen til hånden ble redusert) ble brukt som smertetest.
Første resultat
Alle tre gruppene ser ut til å ha lik smerteterskel. Eliteutøveren er med andre ord ikke utstyrt med en egen evnte til å ikke kjennne smerte. De fikk like vondt som alle andre.
Likevel var det en enorm forskjell i smertetolleranse. Eliteutøverene holdt ut mye lenger enn klubbsvømmerene, som igjen holdt ut lenger en mosjonistene. Enkelt forklart så var toppidrettsutøverene villige, og hadde evner til, å lide mer og lenger.
Det er interessant å se at dette ikke er en medfødt evne.
En annen del av studien gikk ut på måle smerteterskelen ved tre ulike tidpunkt i sesongen. Smertetollernansen var moderat tidlig i sesongen, når treningen var relative «rolig». Den var høyest i toppsesongen, når de trente hardest (trente i praksis på å presse seg til det ytterste hver dag). Etter toppsesongen falt smertetolleransen igjen. Hva er beskjeden her?
Det å lide, er noe man må trene på. Og man blir faktisk bedre på å takle smerte. Med andre ord: Det er viktig å presse smertegrensen på trening – av og til! Tenk på det neste gang du presser deg på intervallene dine.